2 Ιουλίου 2020

Πώς συμπεριφέρονται τα δύο φύλα στο online shopping

Οι άνδρες αγοράζουν, οι Γυναίκες ψωνίζουν. Μια …αναίμακτη ωστόσο υπαρκτή «μάχη» συμπεριφορών εξελίσσεται στο τερέν του Ηλεκτρονικού Εμπορίου μεταξύ των δύο φύλων.

Αποφεύγοντας την αναπαραγωγή στερεοτύπων, δύο διαφορετικές αλλά συμπληρωματικές στην ουσία τους, έρευνες (της εταιρείας ερευνών FocusBari και της πλέον εξειδικευμένης εταιρείας στο E-Commerce, Plushost.gr) καταγράφουν χρήσιμα συμπεράσματα αναφορικά με τον τρόπο πλοήγησης Ανδρών και Γυναικών στα ηλεκτρονικά καταστήματα περιγράφοντας τον μεν Άνδρα ως κυνηγό με κύρια χαρακτηριστικά τη δύναμη, την εξουσία, τον ανταγωνισμό, το υψηλό ρίσκο και την εστίαση, τη δε Γυναίκα ως αντίπαλο δέος που κινείται με γνώμονα τη συλλογικότητα, τη φροντίδα, την ενσυναίσθηση, τη συνεργασία, τη διατηρησιμότητα και την ευελιξία. 

Το κεντρικό συμπέρασμα είναι ένα: Οι Άνδρες αγοράζουν πιο στοχοπροσηλωμένα με σαφή προτίμηση στις κινητές συσκευές σε αντίθεση με τις Γυναίκες που κυκλοφορούν περισσότερο χρόνο στα e-shops συγκρίνοντας με μεγαλύτερη επιμονή τις τιμές και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τη γνώμη του κοινού και των influencers από τα Social Media, έχοντας ως ισχυρό κίνητρο αγοράς την έκπτωση και τις Προσφορές. 

Σύμφωνα με την έρευνα Focus On TechLife I Web μετά το lockdown έχουμε 37% περισσότερες αγορές online. Το πρώτο τρίμηνο του 2020 σημειώνεται έκρηξη των ηλεκτρονικών πωλήσεων που σημαίνει τα εξής: Ρούχα αγοράζει το 52% έναντι 29% το β΄ εξάμηνο του 2019 (Κοινό Χρήστες internet 16-64 ετών, πανελλαδικά) με το 48% να επιλέγει ηλεκτρονικά είδη (έναντι 24%), το 47% παπούτσια (έναντι 25%) και το 36% καλλυντικά και προϊόντα ομορφιάς (έναντι 16%). Τα αξεσουάρ προτιμώνται από το 32% (16%), τα βιβλία από το 29% (17%) και τα ηλεκτρικά είδη και οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών από το 29% (13%) και 28% (15%), αντίστοιχα. 

Κατά το lockdown τα s/m αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 235%, οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα κατά 173%, τα προϊόντα Υγείας κατά 171%, τα ασφαλιστικά προϊόντα κατά 131%, τα webinars κατά 126%, τα Καλλυντικά κατά 124%, οι ηλεκτρικές συσκευές κατά 120% και τα ηλεκτρονικά κατά 104%. Είναι χαρακτηριστικό ότι από Β΄ εξάμηνο του 2019 (576 εκατ. ευρώ) έως το πρώτο τρίμηνο του 2020 (770 εκατ. ευρώ) ο τζίρος των ηλεκτρονικών καταστημάτων εκτοξεύθηκε κατά 34%.

Πίσω από το φίλτρο της απόστασης που χωρίζουν τα δύο φύλα παρατηρείται ισχυρό προβάδισμα των Ρούχων υπέρ των Γυναικών (58% έναντι 47%), των Παπουτσιών (49% έναντι 45%) και των Προϊόντων Ομορφιάς (51% έναντι 20%). Στον κόσμο των ανδρών επικρατούν τα Ηλεκτρονικά Προϊόντα (64% έναντι 33%), οι Ηλεκτρικές συσκευές (32% έναντι 27%) και οι Τηλεπικοινωνίες (33% έναντι 23%). 

Τα συμπεράσματα της πλέον εξειδικευμένης εταιρείας στο E-Commerce, Plushost.gr είναι τόσο εντυπωσιακά όσο και χρήσιμα ενώ μοιραία καταλήγουν σε οδηγίες προς ναυτιλομένους για γρήγορη, άμεση και κυρίως αποτελεσματική στόχευση των καταναλωτών από την πλευρά των εμπόρων στο E Commerce, με διαφορετική προσέγγιση ανά φύλο. 

Σύμφωνα με τον κ. Θ.Καμέα, founder και ceo της Plushost.gr, «η εστίαση σε βάθος των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Καταναλωτών των e shops βάσει φύλου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διασφάλιση των τζίρων και των κερδών, όσο εξάλλου και η συμπεριφορική προσέγγιση και ανάλυση της αγοραστικής στάσης και πλοήγησης των Ανδρών και των Γυναικών στα ηλεκτρονικά καταστήματα».

Οι Άνδρες ερευνούν με προσοχή τις λεπτομέρειες του προϊόντος, ενώ οι Γυναίκες αναζητούν στη σελίδα του προϊόντος φωτογραφίες και βίντεο.

Το 62% των ανδρών ψάχνει προϊόντα χρησιμοποιώντας τα κανάλια των κοινωνικών Μέσων (Facebook, Instagram, YouTube κ.α.) σε σχέση με το 50% των Γυναικών.

To 35% των Γυναικών συστήνει μια μάρκα, προϊόν ή υπηρεσία στους φίλους ή τις οικογένειές τους μέσω των Social Media σε σύγκριση με το 28% των Ανδρών.

Το κόστος αφορά τόσο τους Άνδρες (74%) όσο και τις Γυναίκες (77%) οι οποίες. ωστόσο, ενδιαφέρονται περισσότερο να διασφαλίσουν ότι θα έχουν την καλύτερη δυνατή τιμή.

Τα κουπόνια παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση των Γυναικών στο να αγοράσουν κάτι. Το 34% των γυναικών τα χρησιμοποιούν έναντι του 26% των ανδρών.

Και τα δύο φύλα ενδιαφέρονται για τη δωρεάν αποστολή. Σχεδόν το 60% δηλώνει ότι θα επέλεγε ένα κατάστημα που την προσφέρει.

Οι Άνδρες μένουν σταθεροί, σε αυτό που αναζητούν ενώ οι Γυναίκες τείνουν να περιπλανώνται μεταξύ προϊόντων και κατηγοριών. Γενικά οι Άνδρες αναζητούν ανά προϊόν ενώ οι Γυναίκες ανά brand.

Το 33% των Ανδρών είδαν για πρώτη φορά την πιο πρόσφατη αγορά τους κατά την online περιήγησή τους έναντι του 26% των Γυναικών. Άρα η πληρωμένη διαφήμιση αναζήτησης αποτελεί «μονόδρομο».

Το 14% των Γυναικών δίνει προσοχή στα ηλεκτρονικά μηνύματα μάρκετινγκ σε σύγκριση με το 8% περίπου των Ανδρών.

Το 61% των αγοραστών διαβάζουν online κριτικές πριν προβούν σε αγορές προϊόντων.

Μια διαφανής και εύκολα κατανοητή πολιτική επιστροφής οδηγεί τους περισσότερους επισκέπτες να αγοράζουν πιο συχνά από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και να το συστήνουν σε φίλους.

Οι Γυναίκες επιθυμούν να μιλούν με τους ανθρώπους οπότε η εγκατάσταση online συνομιλίας στο ηλεκτρονικό κατάστημα θα ωφελούσε σε μεγάλο ποσοστό.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου