26 Σεπτεμβρίου 2020

Η Γελοιογραφία της Ημέρας 26.9.2020

Καταλήψεις μαθητών στα σχολεία σε όλη την Ελλάδα με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού. Τα αιτήματα των μαθητών αφορούν στη χρήση της μάσκας και την αποσυμφόρηση των τάξεων (15 μαθητές ανά τμήμα), ενώ σε αρκετά σχολεία μαθητές προσθέτουν τα δικά τους επιμέρους αιτήματα, που κάποια κινούνται στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Σχετικό σκίτσο του Χρήστου Παπανίκου.

Στο φαινόμενο των καταλήψεων των σχολείων αναφέρεται η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου με άρθρο της στα «Νέα» την Παρασκευή. Στο κείμενό της, που φέρει τον τίτλο «Η κατάληψη είναι μία ακραία μορφή διεκδίκησης», η κυρία Διαμαντοπούλου, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι η πανδημία είναι απλώς η πρόφαση για να γίνουν οι καταλήψεις που γίνονται ούτως ή άλλως κάθε χρόνο και σπεύδει να εκφράσει την ανησυχία της για αυτό το «φροντιστήριο» στείρου πολιτικού ακτιβισμού, όπως το χαρακτηρίζει. 

Ένα ακόμη σκίτσο του Χρήστου Παπανίκου

«Οταν στα 14 χρόνια σου θεωρείς δικαίωμά σου την κατάληψη, τον βανδαλισμό του δημοσίου χώρου και την αγνόηση των κανόνων, είναι σίγουρο ότι αυτό θα επηρεάσει τη διαδρομή σου και τη ζωή σου ως πολίτη», γράφει η πρώην υπουργός Παιδείας, ενώ σε άλλο σημείο του κειμένου της παρατηρεί: «Η κατάληψη είναι μία ακραία μορφή διεκδίκησης και με τα ελληνικά χαρακτηριστικά δεν συναντάται σε καμία δυτική δημοκρατία. Συνεπάγεται καταπάτηση του Συντάγματος και των νόμων της πολιτείας. Ανατρέφει πολίτες οι οποίοι δεν μαθαίνουν να συζητούν δημοκρατικά και να οργανώνουν τα αιτήματά τους, πολίτες που δεν δέχονται ότι σταματά η ελευθερία τους εκεί που αρχίζει η ελευθερία των άλλων».

Πηγές: Τα Νέα, protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου