19 Σεπτεμβρίου 2020

DW: Οι κοντές φούστες στα σχολεία προκαλούν … δημόσια συζήτηση

Να μην φορούν κοντές φούστες διότι υπάρχει η πιθανότητα να τραβήξουν την προσοχή του καθηγητή, είναι η σύσταση που έγινε σε σχολείο της Ιταλίας. Μεγάλες οι αντιδράσεις. 
Από τη Deutsche Welle:

Η υπόθεση αφορά τα δικαιώματα των γυναικών στην εποχή του κορωνοϊού. Στο κλασικό και πρακτικό λύκειο Socrate της Ρώμης, τα μονοθέσια θρανία δεν έχουν ακόμη παραδοθεί και η υποδιευθύντρια αποφάσισε να κάνει ειδική σύσταση στις μαθήτριες: Να μην φορούν κοντές φούστες διότι κάθονται στις καρέκλες και με προκλητικό ντύσιμο, υπάρχει η πιθανότητα να τραβήξουν την προσοχή του καθηγητή.

«Μπορεί να πέσει το βλέμμα του καθηγητή στις γάμπες σας», ήταν η χαρακτηριστική φράση.

Η σύσταση έγινε ειδικότερα στις μαθήτριες της τελευταίας τάξης, δεκαοκτώ και δεκαεννέα ετών. Οι οποίες αποφάσισαν να αντιδράσουν. Σήμερα πήγαν όλες στο σχολείο φορώντας μίνι και με πλακάτ, τα οποία έγραφαν «δεν φταίμε εμείς αν πέφτει το βλέμμα». 

Η κινητοποίηση οργανώθηκε άμεσα χάρη στο διαδίκτυο, στο Instagram και ο ιταλικός Τύπος τονίζει ότι σε ένα βαθμό και υπό διαφορετικές συνθήκες, θυμίζει τις πρωτοβουλίες και ευαισθησίες των γυναικών της δεκαετίας του εβδομήντα. 

Αντιδράσεις από τις μαθήτριες

Παρόμοια στάση με εκείνη πολλών γαλλίδων μαθητριών. Και σε αυτή την περίπτωση, αρκετά λύκεια προσπάθησαν να τους απαγορεύσουν κοντές φούστες, ντεκολτέ αλλά και το να μπορούν να βάφονται διότι οι διευθυντές θεωρούν ότι όλα αυτά μπορεί να είναι «προκλητικά». Οι κοπέλες απάντησαν και σε αυτή την περίπτωση πηγαίνοντας σχολείο με μίνι.

Το θέμα είναι πάντα το ίδιο: φταίει η γυναίκα επειδή αποφασίζει να ντύνεται όπως προτιμά ή ο άνδρας, ο οποίος δεν είναι ικανός -κάποιες φορές- να έχει την πρέπουσα συμπεριφορά και να δείξει σεβασμό;

Οι ιταλίδες και γαλλίδες μαθήτριες απαντούν ότι δεν θέλουν να ενοχοποιηθούν, από κανέναν και για καμία απολύτως αιτία. Ούτε στην δύσκολη, έκτακτης ανάγκης εποχή, του κορωνοϊού. Διότι ο σεξισμός δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ούτε με την έλλειψη θρανίων.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου