10 Σεπτεμβρίου 2011

Δίαιτα "Eat, Stop, Eat"

Μία πολύ εύκολη και αποτελεσματική δίαιτα από τον συγγραφέα Brad Pilon, κατάλληλη ουσιαστικά για τους όλους τους ενήλικες. Με τη συγκεκριμένη δίαιτα δε θα χρειαστεί να στερηθείτε ούτε τα αγαπημένα σας φαγητά, ούτε να χάνετε όλο σας το χρόνο στην οργάνωση των γευμάτων σας.



Ο Brad Pilon είναι απόφοιτος της διατροφικής επιστήμης και έχει εργαστεί χρόνια στον κλάδο των συμπληρωμάτων διατροφής, τον οποίο και εγκατέλειψε προκειμένου να γράψει το βιβλίο "Eat, Stop, Eat".

Η δίαιτα καθεαυτή, ουσιαστικά δεν πρόκειται καν για δίαιτα. Δε θα βρείτε ούτε συμβουλές για τι φαγητά να προτιμάτε, ούτε προτεινόμενες δοσολογίες για πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λιπαρά, θερμίδες. Το όλο concept είναι μάλιστα τόσο απλό, που είναι μπορεί να εφαρμοστεί το ίδιο καλά από παχύσαρκους μέχρι και bodybuilders. Επίσης, δεν πρόκειται για κάτι που θα εφαρμόσει κανείς για μόνο μερικές βδομάδες - αλλά για κάτι που μπορεί να γίνει άνετα τρόπος ζωής.

Στο βιβλίο αυτό θα βρείτε οδηγίες για τη γυμναστική σας και γενικές συμβουλές για τη διατροφή, αλλά το ζουμί του βιβλίου είναι το εξής απλό: Αν κάνετε κάθε βδομάδα νηστεία 1 έως 2 24ωρα και 3 φορές τη βδομάδα γυμναστική με βάρη, μπορείτε να κάψετε  πολύ εύκολα λίπος και να αποκτήσετε ένα πολύ ομορφότερο σώμα. Χωρίς να στερηθείτε τα αγαπημένα σας φαγητά - αν και εννοείται πως η νηστεία 1-2 ημερών δε σημαίνει αυτόματα πως τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας θα τρώτε σαν τρελοί - και χωρίς να αγχώνεστε πως πρέπει κάθε 3 ώρες να τρώτε.

Μάλιστα με την εφαρμογή της συγκεκριμένης δίαιτας, ο συγγραφέας τεκμηριώνει μέσω συγκεκριμένης βιβλιογραφίας γιατί η υγεία σας όχι μόνο δε θα κινδυνέψει, αλλά θα βελτιωθεί σε πολλούς τομείς και πως η πείνα είναι κάτι που εξαφανίζεται μετά τις πρώτες νηστείες γρήγορα. Για όσους μάλιστα ασχολούνται με bodybuilding, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι επιδράσεις της συγκεκριμένης δίαιτας σε βασικές ορμόνες όπως η ινσουλίνη και η αυξητική ορμόνη.

Προσωπικά δεν έχω δοκιμάσει ακόμη την εν λόγω δίαιτα, αλλά εφαρμόζω αναλόγως των αναγκών μου μία παρόμοια δίαιτα, την leangains του Martin Berkhan (Στην οποία νηστεύει κανείς 16 ώρες την ημέρα και τρώει μόνο τις υπόλοιπες 8) με πολύ καλά αποτελέσματα.