4 Σεπτεμβρίου 2011

Google+, Πρώτες εντυπώσεις

Το Google+ είναι ένα κοινωνικό δίκτυο όπως και το facebook ή το twitter, δημιούργημα της Google.
Με μία πρώτη ματιά φαίνεται να μοιάζει αρκετά με το Facebook. Στην αριστερή και δεξιά στήλη υπάρχουν χρήσιμοι σύνδεσμοι (φίλοι, chat, προτάσεις κλπ) και στην κεντρική βλέπετε τα updates όλων των φίλων σας. Στο πάνω μέρος υπάρχει μία λιτή σειρά κουμπιών που οδηγούν στο προφίλ σας, στο stream (το αντίστοιχο wall στο Facebook), φωτογραφίες, κύκλοι (εξηγώ παρακάτω) και παιχνίδια.

Τι το διαχωρίζει από το Facebook λοιπόν; Το κυριότερο είναι οι λεγόμενοι "κύκλοι". Εκεί μπορείτε να χωρίσετε όλους τους φίλους σας σε groups, όπως οικογένεια, συνάδελφοι κλπ. Μπορείτε να προσθέσετε όσους κύκλους θέλετε και κάθε φίλος σας μπορεί να συμμετέχει σε παραπάνω από έναν κύκλο. Έτσι λοιπόν δεν είναι ανάγκη να μοιραστείτε το ίδιο περιεχόμενο με τη μητέρα σας, τον κολλητό σας και το αφεντικό σας, αφού τα πάντα στο google+ καθορίζονται από τους κύκλους: Είτε γράφετε ένα σχόλιο, είτε ανεβάζετε μια φωτογραφία κλπ, πάντα θα το δουν μόνο οι κύκλοι που εσείς θα επιλέξετε.

Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να χαρείτε και τα πλεονεκτήματα τύπου twitter, αφού μπορείτε να περιλάβετε ακόμη και άτομα που δεν σας έχουν στους δικούς τους κύκλους (π.χ. διασημότητες) και να βλέπετε τη δραστηριότητά τους - μόνο φυσικά εκείνη την οποία οι ίδιοι επιλέγουν να μοιραστούν με αγνώστους (public). Μπορείτε δηλαδή να κάνετε follow και να κάνουν άλλοι follow εσάς.

Από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του google plus ξεχωρίζουν τα sparks, στα οποία μπορείτε να μένετε ενήμεροι για ότι σας ενδιαφέρει στο διαδίκτυο, τα hangouts στα οποία μπορείτε να κάνετε videochat μέχρι με 10 άτομα και να παρακολουθήσετε ταυτόχρονα ακόμη και youtube videos και τα παιχνίδια, τα οποία η google έχει αρχίσει να εφοδιάζει με ποιοτικούς και κλασσικούς τίτλους, όπως το zynga poker, angry birds, dragon age κ.α.

Ένα καλό χαρακτηριστικό επίσης είναι πως μπορείτε να ανεβάσετε απεριόριστο αριθμό φωτογραφιών (το google+ θα τις μετατρέψει αυτόματα σε μέγεθος maximum 2048x2048 pixels και θα τις ανεβάσει στο picasaweb) και videos (αρκεί να μην ξεπερνούν τα 15 λεπτά το καθένα), τα οποία διαλέγετε με ποιους θα μοιραστείτε.

Το google+ είναι ακόμη σε δοκιμαστική φάση και έτσι είναι δυνατό να συμμετέχει κανείς μόνο με πρόσκληση. Κάθε άτομο που προσκαλείτε στο google+ δικαιούται να προσκαλέσει ακόμη 150 άτομα, οπότε διαδίδεται σχετικά γρήγορα και αυτή τη στιγμή ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια (έναντι ~750 εκατομμυρίων του facebook).

Όποιος επιθυμεί να το δοκιμάσει μπορεί να επικοινωνήσει και μαζί μου, καθώς μου έχουν μείνει μερικά invites ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου