11 Ιουνίου 2012

Χ. Πισσαρίδης: Για την κρίση στην Ελλάδα και Κύπρο.

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με συνέντευξη του Κύπριου νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη στο Capital.gr (δημοσιευτηκε στις 8.6.12). Παράλληλα, ο ίδιος δεν αποκλείει την ένταξη της Κύπρου σε πακέτο διάσωσης για τον τραπεζικό τομέα.

Συγκεκριμένα ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, καθηγητής στο London School of Economics και νόμπελ οικονομίας το 2010, στη συνέντευξή του στον Δημήτρη Δελεβέγκο, μεταξύ των άλλων επισημαίνει:


Για την Ελλάδα:
  • Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σηματοδοτεί ολέθριες επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία και ίσως αρνητικές συνέπειες για την Ευρωζώνη.
  • Με τη δραχμή θα χρεοκοπήσουν ακόμη περισσότεροι Έλληνες, διότι θα ενισχυθεί κατακόρυφα ο πληθωρισμός, θα εξαντληθεί πολύ γρήγορα το ξένο συνάλλαγμα και τα σουπερμάρκετ θα αδειάσουν, επειδή η ελληνική κατανάλωση στηρίζεται σε εισαγόμενα προϊόντα. Ο τουρισμός δεν πρόκειται να ενισχυθεί. 
  • Εκείνος που θα χάσει από την υποτίμηση της δραχμής είναι ο Έλληνας μεσαίας ή κατώτερης εισοδηματικής κατηγορίας. Αντίθετα, οι πλούσιοι, που έχουν μεταφέρει τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, θα επωφεληθούν εάν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή. Γιʼ αυτό είναι παράλογο τα κόμματα της Αριστεράς να υποστηρίζουν την επιστροφή στη δραχμή, καθώς τα συγκεκριμένα κόμματα υπεραμύνονται των πιο φτωχών στρωμάτων.
  • Είναι απαραίτητη πλέον η αναθεώρηση του προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας, όχι όμως με τον τρόπο της μονομερούς καταγγελίας. Θα πρέπει η Ελλάδα να πει: «υπογράψαμε το μνημόνιο, περιμέναμε πιο θετικά αποτελέσματα, ας καθίσουμε εκ νέου στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων». 
  • Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Να μειωθεί επίσης, η φορολογία και ταυτόχρονα να παταχθεί σκληρά η φοροδιαφυγή. Ένα άλλο μέτρο είναι η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου.
Για την Κύπρο:
  • Η αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων αναμένεται να φέρει αποτελέσματα τουλάχιστον ύστερα από δύο χρόνια. 
  • Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος αποκαλύπτουν πόσο δύσκολη είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και μπορεί τα ποσά να είναι μικρά - ανέρχονται περίπου στα δύο δισ. ευρώ - αλλά, αντιπροσωπεύουν ένα αρκετά υψηλό ποσοστό του κυπριακού ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει φόβος μήπως η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και άρα θα απαιτηθεί βοήθεια.
  • Πέραν του τραπεζικού κλάδου, η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας είναι σχετικά καλή, ενώ η οικονομική πολιτική που ακολουθείται κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχουν βέβαια γίνει ορισμένα λάθη, αλλά όχι πολύ σοβαρά, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα ή την Ισπανία.
  • Εάν απαιτηθεί «bailout», θα οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει όλα τα απαραίτητα μέσα για να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση. Καίτοι η Τράπεζα Κύπρου διαβεβαιώνει ότι δεν θα χρειαστεί πακέτο ενίσχυσης, υπάρχουν ορισμένες αβεβαιότητες που οδηγούν τα ξένα σοβαρά έντυπα να μεταδίδουν ότι το «bailout» βρίσκεται προ των πυλών. Και αυτό λειτουργεί σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία, καθώς αποσύρονται μεγάλα κεφάλαια από τις τράπεζες, οι οποίες μένουν χωρίς ρευστότητα. 
Ολόκληρο ο κείμενο της συνέντευξης στο:
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1523371

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου