8 Ιουνίου 2012

Die Zeit: Ο σώζων εαυτόν, σωθήτω στην Ελλάδα της κρίσης

Στη φυγή των κεφαλαίων των «εχόντων» στην Ελλάδα, αναφέρεται άρθρο της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit», που δημοσιεύτηκε χθες στο "Βήμα". Ο αρθρογράφος ξεκινάει με τη συνάντησή του με γνωστό έλληνα εφοπλιστή σε καφετέρια του Πειραιά, στο λιμάνι. Ο συνομιλητής του, που θέλει να παραμείνει ανώνυμος, δηλώνει: «Ο Πειραιάς είναι το λιμάνι... όπου δένουν πλοία, τα οποία ανήκουν σε Έλληνες, αλλά δεν είναι δηλωμένα στην Ελλάδα. Εδώ ατενίζουν τη θάλασσα οι έλληνες εφοπλιστές, που δεν μπορεί να τους εντοπίσει η εφορία. Στον Πειραιά ζουν πολλοί, που μπορούν ανά πάσα ώρα να γυρίσουν την πλάτη στη χώρα τους» 

«Έχω τους λογαριασμούς μου στο εξωτερικό», λέει ο εφοπλιστής με τον οποίο συνομιλεί ο αρθρογράφος. «Εδώ έχω μόνο την πιστωτική μου κάρτα και λίγα μετρητά για καθημερινή χρήση». «Το νόμισμα των θαλασσών είναι το δολάριο, όχι το ευρώ» λέει.

Τι κρατάει τους εφοπλιστές στην Ελλάδα; «Η ζωή στη θάλασσα. Μας αρέσει να ζούμε εδώ. Με το διαδίκτυο και την κινητή τηλεφωνία είμαστε παρόντες σε ολόκληρο τον κόσμο και ταυτόχρονα μπορούμε να μένουμε στην πατρίδα μας», λέει ο εφοπλιστής. Αλλά η αγάπη του τελειώνει όταν πρόκειται για χρήματα, παρατηρεί ο δημοσιογράφος και προσθέτει: Όταν έρχεται ο εφοριακός, οι εφοπλιστές αλλάζουν λιμάνι. Πολλά ελληνικά πλοία έχουν μαζί τους άλλες σημαίες, για παράδειγμα τουρκικές, κάτι που παλιότερα θα σήμαινε εθνική προδοσία. «Λίγα λεπτά και φύγαμε από εδώ» λένε.

Αυτό είναι το όνειρο πολλών Ελλήνων. Να μην εξαρτώνται από το παραπαίον κράτος τους. Να μην εξαρτώνται από τις τράπεζες, οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί μέχρι καταστροφής με κρατικά ομόλογα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ. Πολλοί πελάτες το βάζουν στα πόδια, αδειάζουν τους λογαριασμούς τους. Πάνω από 80 δισ. ευρώ έχουν χάσει οι τράπεζες από τις καταθέσεις, παραπονείται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Πολλοί Έλληνες έχουν κρύψει εδώ και πολύ καιρό τα χρήματά τους στο σπίτι τους (συνήθως στην ντουλάπα με τα εσώρουχα, στις βιβλιοθήκες, κάτω από τα πλακάκια του πατώματος, στα στρώματα ή σε ένα χρηματοκιβώτιο πίσω από τον καθρέφτη του μπάνιου, αναφέρει ο δημοσιογράφος). Αυτός ο δεύτερος τρόπος δεν συνηθίζεται λιγότερο. 

Μία τρίτη διέξοδος οδηγεί στο εξωτερικό. Πριν ακόμα η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, τα ευρώ εγκαταλείπουν την Ελλάδα. Μεγάλες επιχειρήσεις εμβάζουν κάθε βράδυ το σύνολο των εισπράξεών τους σε λογαριασμούς στο εξωτερικό (για το ενδεχόμενο να συμβεί εν μια νυκτί η χρεοκοπία). Η μεσαία τάξη βγάζει τα χρήματά της από μια ελληνική τράπεζα και τα καταθέτει σε μια αγγλική ή γερμανική. Όποιος όμως έχει πραγματικά πολλά χρήματα, επενδύει σε ακίνητα στο 
Βερολίνο, στο Λονδίνο ή το Παρίσι.

Μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα δίχαζε βίαια τη χώρα. Αλλά όχι στα παλιά αντίπαλα στρατόπεδα Αριστεράς και Δεξιάς, επαναστατών και συντηρητικών, εργαζομένων και εργοδοτών. Από τη μια πλευρά θα ήταν εκείνοι που γνωρίζουν την έξοδο κινδύνου: οι εφοπλιστές του Πειραιά, οι ιδιοκτήτες λογαριασμών, οι ιδιοκτήτες κατοικιών στο Βερολίνο και στο Λονδίνο. Αλλά και οι πολύ νέοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να αρχίσουν ξανά σε μια άλλη χώρα της ΕΕ με λίγα χρήματα. Από την άλλη πλευρά θα ήταν εκείνοι, που με την επιχείρηση, το σπίτι και την οικογένεια είναι κολλημένοι στη χώρα. Αυτοί θα βούλιαζαν μαζί με την Ελλάδα, καταλήγει το άρθρο.

Πηγή (όπου δημοσιεύεται ολόκληρο το άρθρο): 

4 σχόλια:

  1. είναι αυτό φίλε τάκη, νεαρε φίλε πέτρο που φωνάζει,το ΚΚΕ και γενικότερα η αριστερά στην Ελλάδα και λαμβάνει την γνωστή απάντηση περι επένδυσης χρημάτων... , περι θέσεων εργασίας... (τα πληρώματα ειναι συνήθως ασιάτες), γενικά οι εφοπλιστες (ληστες) ειναι αυτοί που φέρνουν τα χοντρά λεφτά στην δόλια Ελλαδίτσα... ΥΓ οι όποιες ελάχιστες εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα διαφωνήσω όσον άφορά τους έχοντες και κατέχοντες. Ως γνωστόν "το χρήμα δεν έχει πατρίδα". Τώρα όμως το φαινόμενο της φυγής (των χρημάτων) έχει ενταθεί, έχει επεκταθεί και στα μεσαία (και πιο κάτω) εισοδηματικά στρώματα, με συνέπεια να στεγνώσει η αγορά από ρευστό και το γενικότερο πρόβλημα της χώρας να μεγαλώσει. Αυτά προς το παρόν.

      Διαγραφή
  2. ο Αλέξης δεν ειναι τιποτε αλλο απο αρκετο βαθύ πασοκ και διαφορες αλλες συνιστώσες μην ανησυχήτε τίποτε δεν θα συμβεί ψηφιστε άφοβα σύριζα το τι θα γίνει ειναι προκαθορισμένο μην μασάτε.. τι έγινε που έφυγε ο μπους απο την Αμερικη και ανέλαβε ο Ομπάμα τίποτα απλώς ξεφούσκωσε η δίκαιη αγανάκτηση του Αμ. λαού τι θα γίνει αν φύγει ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος ΤΙΠΟΤΑ μας θεωρούν τελείως κάφρους, η λέξη κόμμα βγαίνει απο το κόπτω (Τεμαχίζω,)το κόμμα σαν εφεύρεση είναι πολύ παλιό, και όπως λέει ο σοφός ελληνικός λαός διαίρει και βασίλευε... κρεμάστε τους ανάποδα να δούν το ψέμα αλήθεια. Ο ΓΑΠ όλο αυτό το διαστημα που βρίσκεται αναρωτηθήκατε...? μας έχουν πουλήσει και μας έχουν πτωχεύσειήδειτα φάρμακα οι ασφαλισμένοι του εοπυ τα πληρώνουν απο την τσέπη τους, πρόσφατα πληρωσα στον φαρμακοποιό 260 ευρώ για φάρμακα, τα 870 όμως για ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περιθαλψη τα πλήρωσα και αυτά. ο Λοβέρδος ο κουτρουμάνης, η πετραλιά και όσοι φτάσανε την Υγεια σε αυτό το χάλι πρεπει, όχι μονο να λογοδοτήσουν στο λαό πελάτη τους, αλλά να στηθούν στα 5 μέτρα οι προδότες στο Γουδί όπως φώναζε κάποτε ο περήφανος Ελληνικός λαός του Α. Παπανδρέου... ΥΓ Όσο ο ελληνικός Λαός εκπροσωπείται και δεν συμμετέχει ο ίδιος σε μια άμμεση δημοκρατία αυτή την αισχρή κοινοβουλευτική ολιγαρχία θα την βαφτίζει η ελίτ των βολευτάδων, οφ σορ επιχειρηματιών, και Τσοχατζοποπουλάδων ''ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω ότι είσαι λίγο υπερβολικός. 'Ομως ίσως έχεις δίκιο για το "βαθύ Πασοκ" κλπ. Πράγματι ο μεσαίος χώρος ξέρει να μεταλλάσσεται, επιφανειακά, αλλάζοντας όνομα (όπως ο Μανωλιός). Ας θυμηθούμε ότι η παλιά Ένωση Κέντρου μετακόμισε στο Πασοκ και σήμερα μετακινήται στο Συριζα. Όμως εκεί υπάρχουν και οι παλιοί δογματικοί δεινόσαυροι, που κάτω από δύσκολες και ανώμαλες συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν το κόμμα σε ακραίες θέσεις. Τότε ο λαός θα κληθεί να πληρώσει και πάλι. Ο κίνδυνος λοιπόν υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή