1 Σεπτεμβρίου 2012

Κωνσταντινούπολη – Istanbul, Μέρος 3ο Μονή της Χώρας - Kariye Müzesi

 Η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, νότια του Κεράτιου κόλπου και σε κοντινή απόσταση από τα Θεοδοσιανά τείχη, υπήρξε ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι, που θεωρείται ότι έχει από τα πλέον αξιόλογα βυζαντινά μωσαϊκά - ψηφιδωτά και τοιχογραφίες. 
Μετά την πτώση της Πόλης μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί (Kariye Camii). 
Από το 1958 λειτουργεί ως μουσείο (Kariye Müzesi ή Μουσείο Χώρας). 


Η πρώιμη ιστορία της μονής δεν είναι με βεβαιότητα γνωστή. Η παράδοση τοποθετεί την ίδρυσή της στον 4ο αιώνα. 

Η ονομασία της (Μονή της Χώρας) οφείλεται στο γεγονός ότι οι Βυζαντινοί, την έξω των χερσαίων τειχών πεδινή γη, την ονόμαζαν "Χώρα". Όταν ο Θεοδόσιος Β΄ έχτισε τα νέα τείχη της Κωνσταντινούπολης, η μονή διατήρησε το παραδοσιακό της όνομα, παρ΄ ότι ήταν πλέον εντός των τειχών.

Ο ναός που υπάρχει σήμερα χτίστηκε κατά ένα μέρος στα τέλη του 11ου αιώνα και αποπερατώθηκε τον 12ο αιώνα. Η μονή συλήθηκε και λεηλατήθηκε από τους Οθωμανούς κατά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Το 1511 μετατράπηκε σε οθωμανικό τέμενος, γνωστό ως Καριγιέ Τζαμί, ενω δίπλα του υψώθηκε ένας μιναρές. 


Σημαντικό μέρος της διακόσμησης του ναού καταστράφηκε, ενώ τα μωσαϊκά και οι νωπογραφίες καλύφθηκαν από τους Οθωμανούς με ασβεστοκονίαμα. 
Το 1948 τέθηκε σε εφαρμογή πρόγραμμα αναστήλωσης του μνημείου.  

Μωσαϊκό του Τρούλου του Ναού.  


 
Μωσαϊκό, η Κοίμηση της Θεοτόκου (πάνω και κάτω). 



Ο Άγιος Πέτρος

Ο Άγιος Παύλος


Ο Θεόδωρος Μετοχίτης προσφέρει, στον εν θρόνο καθισμένο Σωτήρα Χριστό, το σχέδιο του ναού. Ο Θεόδωρος Μετοχίτης συνέβαλε στην ανακαίνιση της Μονής (1316-21) και ήταν υπεύθυνος για τις προσθήκες και το διάκοσμο του ναού, που περιλάμβανε αξιόλογα ψηφιδωτά και τοιχογραφίες. 


Ο εν Κανά γάμος, ευλογία του οίνου. 

Οι τοιχογραφίες του ιερού θεωρούνται από τα ωραιότερα έργα της βυζαντινής τέχνης. Η «Ανάσταση» είναι μια μεγαλοπρεπής σύνθεση.

Οι παραστάσεις στα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες είναι από τις ωραιότερες Βυζαντινές. Τα χρώματα είναι έντονα, οι αναλογίες των μελών αρμονικές και η έκφραση των προσώπων φυσική. 

Takis Ant για το Afirimeno.com
Με πληροφορίες από: http://el.wikipedia.org και MBS Turism Yayin San ve Tic. Ltd
Φωτογραφίες: Takis Ant.

1 σχόλιο:

  1. Μετά την Αγιά Σοφιά η Μονή της Χώρας είναι αυτό που αξίζει κάποιος, ειδικά Έλληνας, να επισκεφθεί στην Κωνσταντινούπολη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή