9 Φεβρουαρίου 2019

Πρώτα μπίρα και μετά κρασί ή το αντίστροφο;

Ό,τι και να διαλέξετε στο τέλος θα μεθύσετε!

Πότε κινδυνεύετε να μεθύσετε χειρότερα; Αν πιείτε κρασί πριν από τη μπίρα ή μπίρα πριν από το κρασί; Στο δίλημμα αυτό, που απασχολεί κατά καιρούς ουκ ολίγους, η επιστημονική απάντηση είναι «σολομώντεια»: Ό,τι και να διαλέξετε, στο τέλος θα μεθύσετε, οπότε μην αγχώνεστε!

Γερμανοί και Βρετανοί επιστήμονες των πανεπιστημίων Βίτεν/Χέρντεκε και Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό επιστήμης της διατροφής "American Journal of Clinical Nutrition", χώρισαν σε τρεις ομάδες 90 εθελοντές 10 έως 40 ετών και τους έβαλαν να πιουν ποτά με διαφορετική σειρά.

Η πρώτη ομάδα κατανάλωσε πρώτα μπίρα και μετά κρασί, η δεύτερη πρώτα κρασί και μετά μπίρα, ενώ η τρίτη είτε μόνο μπίρα είτε μόνο κρασί. Μετά από μία εβδομάδα το πείραμα επαναλήφθηκε, αλλά αυτή τη φορά είχαν αντιστραφεί οι ρόλοι, δηλαδή, αυτοί που είχαν πιεί πρώτα μπίρα, τώρα ήπιαν κρασί - και το αντίστροφο.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν πόσο μεθυσμένοι ένιωθαν κάθε φορά προτού κοιμηθούν, σε μία κλίμακα από το μηδέν ως το δέκα, καθώς επίσης να βαθμολογήσουν σε μία κλίμακα από μηδέν ως 56 πόσα απομεινάρια του μεθυσιού («χανγκόβερ») τους είχαν μείνει το επόμενο πρωί με βάση τα σχετικά συμπτώματα (ναυτία, πονοκέφαλος, κόπωση, δίψα, στομαχόπονος, ταχυπαλμία, απώλεια όρεξης κ.ά.).

Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι ήταν το μεθύσι και τα «μεθεόρτια» του δεν διέφεραν ουσιαστικά ανάλογα με τη σειρά που είχαν καταναλωθεί τα ποτά. Απλώς οι γυναίκες είχαν ελαφρώς χειρότερο σκορ «χανγκόβερ» σε σχέση με τους άνδρες, καθώς το ποτό τις «πιάνει» περισσότερο.

«Δεν βρήκαμε να υπάρχει αλήθεια στην αντίληψη ότι αν κανείς πιεί μπίρα πριν από το κρασί, θα κάνει πιο ήπιο μεθύσι από ό,τι αν κάνει το αντίστροφο», δήλωσε ο επικεφαλής Γερμανός ερευνητής Γιέραν Κέχλινγκ. «Στην πραγματικότητα αν πιεί κανείς αρκετά από οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό, πιθανότατα θα έχει χανγκόβερ».

«Μπορεί να είναι δυσάρεστα τα "χανγκόβερ", αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι έχουν τουλάχιστον ένα σημαντικό όφελος: αποτελούν ένα προστατευτικό προειδοποιητικό σημάδι, που έχει βοηθήσει τους ανθρώπους ανά τους αιώνες να αλλάζουν την μελλοντική συμπεριφορά τους. Με άλλα λόγια, μας βοηθάνε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας», ανέφερε ο δρ Κάι Χένσελ του Κέιμπριτζ. «Δυστυχώς το "χανγκόβερ" είναι αναπόφευκτο και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε πίνοντας τα ποτά με μια ορισμένη σειρά», πρόσθεσε.

Τα συμπτώματα του "χανγκόβερ", σύμφωνα με τους επιστήμονες, συμβαίνουν, όταν τα υψηλότερα του φυσιολογικού επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα πέφτουν ξανά σχεδόν στο μηδέν. Η όλη διαδικασία περιέργως δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή επιστημονικά, αλλά πιστεύεται ότι οφείλεται σε ένα συνδυασμό αφυδάτωσης, ανοσολογικής απόκρισης και διαταραχών του μεταβολισμού και των ορμονών.

Το «χανγκόβερ» μπορεί να επηρεαστεί από τις πρόσθετες ουσίες, πέρα από την περιεκτικότητα σε αλκοόλ, που αλλάζουν το χρώμα και τη γεύση του ποτού και οι οποίες συνήθως επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Κάτι που, για παράδειγμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, εξηγεί γιατί το ουίσκι «μπέρμπον» προκαλεί χειρότερο μεθύσι από ό,τι η βότκα.

Πηγές: 
in.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Μειώνοντας τα δυσάρεστα "χανγκόβερ"

Έρχονται στιγμές που θα πιούμε λίγο παραπάνω ή για την ακρίβεια πολύ παραπάνω, με αποτέλεσμα το επόμενο πρωί το κεφάλι μας "να πάει να σπάσει". Τι μπορούμε να κάνουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις μιας αχαλίνωτης και αλκοολικής βραδιάς;

Δείτε πώς θα προλάβετε την ταλαιπωρία του πρωινού χανγκόβερ μειώνοντας τις επιπτώσεις της κραιπάλης. Πέντε τρικ που προλαμβάνουν ή μειώνουν το χανγκόβερ:

Αποφύγετε ποτά υψηλά σε συγγενή. Τα συγγενή είναι χημικές ουσίες οι οποίες αυξάνουν τόσο την συχνότητα όσο και την ένταση του χανγκόβερ. Ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε συγγενή είναι το ουίσκι, το κονιάκ και η τεκίλα. Ιδιαίτερα το bourbon είναι αρκετά πλούσιο σε συγγενή. Από την άλλη πλευρά ποτά χωρίς χρωστικές – όπως το τζιν, η βότκα και το ρούμι – έχουν χαμηλές ποσότητες συγγενών. Επίσης, όσο περισσότερες φορές είναι αποσταγμένο ένα spirit, τόσο το καλύτερο.

Φάτε καλά πριν. Ένα πλούσιο γεύμα με αρκετή πρωτεΐνη πριν τη βραδιά της κραιπάλης μπορεί να μειώσει σημαντικά τις αρνητικές επιπτώσεις την επόμενη μέρα. Τα λιπαρά επιβραδύνουν την απορρόφηση του αλκοόλ από το σώμα έως και τρεις με τέσσερις φορές: ένα σφηνάκι με άδειο στομάχι περνά στον οργανισμό μέσα σε 10 λεπτά, ενώ ένα σφηνάκι ενώ είστε φαγωμένοι σε 30 με 40 λεπτά. Προτιμήστε κάτι με κόκκινο κρέας, σε συνδυασμό με φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C – ακτινίδια, φράουλες, μούρα κ.α.

Μην ξαπλώσετε αμέσως. Μπορεί να είναι γλυκό το κρεβάτι μετά από μια νύχτα κραιπάλης, όμως προσπαθήστε να αντισταθείτε στην ορμή και να μείνετε για λίγο ακόμα ξύπνιοι. Ιδανικά, τσιμπολογήστε κάτι και μετά κοιμηθείτε. Ο μεταβολισμός μας είναι γρηγορότερος όσο είμαστε ξύπνιοι σε σχέση με όταν κοιμόμαστε, κάτι που βοηθά στην αποβολή του αλκοόλ από τον οργανισμό.

Πάρτε τις βιταμίνες σας. Η λήψη πολυβιταμινών και κάποιου παυσίπονου πριν τη «μεγάλη βραδιά» θα μειώσει κάπως τα αρνητικά συμπτώματα την επόμενη ημέρα και θα σας γλιτώσει από την ταλαιπωρία του να ψάχνετε με πονεμένο κεφάλι δέκα το πρωί το φαρμακείο στο σπίτι για κάτι που θα σας ανακουφίσει.

Πιείτε νερό. Η επαρκής κατανάλωση νερού όλο το βράδυ θα μειώσει συμπτώματα όπως η δίψα, οι καούρες, η κούραση και η ξηροστομία. Επίσης θα σας ενυδατώσει επαρκώς αντισταθμίζοντας κάπως την αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ. Ένα καλός μπούσουλας είναι να πιείτε ένα ποτήρι νερό μετά από κάθε ποτό, πριν πάρετε το επόμενο και ένα ακόμα πριν κοιμηθείτε.

Πηγή: in2life.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου