13 Φεβρουαρίου 2019

UBS: Με το σχέδιο της ΤτΕ οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση

Η μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV), υπό το σχέδιο της ΤτΕ, δεν αναμένεται να προκαλέσει νέα ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου, σημειώνει η ελβετική τράπεζα UBS σε έκθεσή της, τονίζοντας πως οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να μειώσουν τα NPEs τους στο 10% έως το 2022 χωρίς να χρειαστεί να αντλήσουν νέα κεφάλαια.

Οι ελληνικές τράπεζες θα «ξεφορτωθούν» 21 δισ. ευρώ NPEs και 4 δισ. ευρώ αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTCs) στο ειδικό όχημα SPV, ενώ η Eurobank θα διαθέσει 9 δισ. ευρώ στο δικό της SPVs το 2019, στο βασικό της σενάριο, επισημαίνει. Ετσι, η UBS εκτιμά πως ο κεφαλαιακός αντίκτυπος θα φτάσει τα 6 δισ. ευρώ το 2019-2020 για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ μόνο η Πειραιώς είναι πιθανό να αντιμετωπίσει έλλειμμα κεφαλαίου ύψους 1,6 δισ. ευρώ. 

Η UBS πάντως προβλέπει πως υπάρχει πιθανότητα τα δύο σχέδια που έχουν προταθεί για τη μείωση των κόκκινων δανείων, της ΤτΕ και του ΤΧΣ, να συνδυαστούν εάν εγκριθούν από την Κομισιόν. Σε αυτή την περίπτωση η Alpha Bank θα είναι αυτή που θα ωφεληθεί περισσότερο λόγω των ισχυρών κεφαλαιακών της «μαξιλαριών» και της μικρότερης συμβολής των DTC στο κεφάλαιό της, ενώ η δημιουργία μιας «κακής» τράπεζας, που προτείνει η ΤτΕ, αναμένεται να ωφελήσει την Alpha Bank και την Εθνική, θα έχει περιορισμένα οφέλη για τη Eurobank, ενώ θα φέρει την Πειραιώς αντιμέτωπη με κεφαλαιακές ελλείψεις.

Η ελβετική τράπεζα αναμένει ότι το σχέδιο της ΤτΕ θα ολοκληρωθεί στο α΄ εξάμηνο του 2019 και θα χρειαστούν έως και εννέα μήνες για την πλήρη λειτουργία της bad bank. Ετσι το 2020 αναμένεται να γίνει το μεγάλο «ξεφόρτωμα» των NPEs στο SPV. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η Alpha Bank έχει την πρόθεση να μεταφέρει NPEs ύψους 7,5 δισ. ευρώ, μαζί με 1,8 δισ. ευρώ DTC, τα οποία θα καλύψουν το έλλειμμα προβλέψεων, επιτυγχάνοντας έτσι δείκτη βασικής κεφαλαιακής επάρκειας της τάξης του 11%. Η Εθνική θα μεταφέρει NPEs ύψους 6 δισ. ευρώ μαζί με 700 εκατ. ευρώ DTC, επιτυγχάνοντας επίσης τον στόχο, ενώ για την Πειραιώς εκτιμά NPEs ύψους 7 δισ. ευρώ για να μπορέσει να επιτύχει δείκτη NPEs στο 10%. Η Eurobank εκτιμάται ότι δεν θα συμμετάσχει στο σχέδιο καθώς οι μεταφορές NPEs ύψους 9 δισ. ευρώ στο δικό της SPV το 2019 θα τη βοηθήσουν να μειώσει τον δείκτη NPE στο 7% από το 2021. 

Στους κινδύνους γύρω από τον κλάδο το επόμενο διάστημα, η ελβετική τράπεζα τοποθετεί τις αλλαγές στο πολιτικό, ρυθμιστικό και μακροοικονομικό περιβάλλον, που μπορεί να προκληθούν από τις εκλογές, τις ενέργειες των ελληνικών αρχών και των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, αλλά και την επιδείνωση του εγχώριου και διεθνούς κλίματος. 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου