28 Φεβρουαρίου 2019

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με κέρδη 11,5% τον Φεβρουάριο

Με κέρδη 43,6% ο τραπεζικός δείκτης τον Φεβρουάριο 
O Φεβρουάριος ήταν ο μήνας που το Χρηματιστήριο Αθηνών "ξύπνησε" από τον λήθαργο του τελευταίου πενταμήνου, ανακτώντας σήμερα με χαρακτηριστική ευκολία το επίπεδο των 700 μονάδων, το οποίο είχε χάσει από τον Σεπτέμβριο του 2018. 

Σήμερα, τελευταία ημέρα του μήνα το φίνις ξεπέρασε τις προσδοκίες, αφού ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,76% στις 707,51 μονάδες, ενώ o τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με σημαντικά κέρδη 9,25% για να κλείσει στις 545,99 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 119,49 εκατ. ευρώ και ήταν ο υψηλότερος του τελευταίου τριμήνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απασχόλησαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας των συναλλαγών σημερα. 

Πάντως οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς δηλώνουν απόλυτα αιφνιδιασμένοι όχι τόσο με την ανοδική αντίδραση, όσο με την ένταση της ανοδικής κίνησης του Τραπεζικού κλάδου, αλλά και την επιφυλακτική εικόνα των υπόλοιπων, μη Τραπεζικών, blue chips. 
 
ο Γενικός Δείκτης στις 28.2.2019

Ο Φεβρουάριος στο σύνολο του ήταν ένας εντυπωσιακός μήνας για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με κέρδη 11,48%, ο FTSE 25 με 9,10% και ο τραπεζικός με 43,63%!. Μάλιστα, με αυτήν την απόδοση το ΧΑ σημειώνει κέρδη 15,36% από τις αρχές του έτους.

Όμως, σε κάπως μεγαλύτερο βάθος χρόνου, ο τραπεζικός δείκτης έχει καλύψει μόλις το 23% της πτώσης που σημείωσε από τότε που ξεκίνησε το μεγάλο selloff, τον Μάιο του 2018, όταν και από τις 1042 μονάδες έφτασε στις 360 μονάδες. 

Η συνέχεια. Ο βασικός καταλύτης για τη συνέχιση της θετικής αυτής πορείας, όπως σημειώνουν οι εγχώριοι αναλυτές, είναι η κατάθεση του νέου διάδοχου νόμου Κατσέλη. Στόχος, πάντως, είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 5 Μαρτίου, καθώς πιέζει χρονικά ο ορίζοντας του Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Ένα σχήμα που δεν θα αλλάζει βέβαια τους όρους διαχείρισης των προβληματικών δανείων, αλλά θα βελτιώσει το outlook ενός κλάδου που είχε κρατήσει πίσω την αγορά τους προηγούμενους μήνες. Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί η Morgan Stanley σε έκθεσή της προέβλεπε αντιστροφή στο ράλι των τραπεζικών μετοχών, μετά την απόρριψη του σχεδίου για το νέο νόμο Κατσέλη.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, και σύμφωνα με ρεπορτάζ της euro2day.gr, “η άμεση και με πιο φιλόδοξο τρόπο αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί, σύμφωνα με την Έκθεση της Κομισιόν, την μεγαλύτερη πρόκληση τόσο για το Δημόσιο, όσο και για τις Τράπεζες και την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, ενώ η Κομισιόν διαπιστώνει ότι δεν προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες για το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα. Επίσης, στην Έκθεση αναφέρεται ότι ένα ακόμη μελανό σημείο για τις Τράπεζες, είναι η αδύναμη κερδοφορία τους".

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η αγορά δείχνει να αντιδρά θετικά και σε μια άλλη εξέλιξη, η οποία, σύμφωνα με το Capital.gr, αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν και προβλέπει τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από το 15% που είναι σήμερα στο 10%. 

Στο ταμπλό του ΧΑ σήμερα: Η Πειραιώς έκανε ένα δυνατό κλείσιμο μήνα, αφού ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 23%. Ενδοσυνεδριακά "κλείδωσε" για ορισμένα λεπτά στο +30%, ενώ εντυπωσιακά είναι τα κέρδη του μήνα για τη μετοχή, η οποία υπερδιπλασίασε την τιμή της μετά το μηνιαίο +115,8%. Άλμα 9,28% σημείωσε και η Εθνική σήμερα, με την Eurobank κλείνει στο υψηλό ημέρας και στο +9,05%. Κέρδη 6,90% σημείωσε και η Alpha Bank.

Κέρδη 4,50% σημείωσε η ΕΧΑΕ, η Grivalia ενισχύθηκε κατά 4,36%, με τις Μυτιληναίο, ΟΛΠ και Φουρλή να ολοκληρώνουν με κέρδη άνω του 2%. Ο ΟΠΑΠ ενισχύθηκε κατά 1,24%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Λάμδα, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχαλκο.

afirimeno.com
με στοιχεία από: capital.gr, euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου