1 Αυγούστου 2019

Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης αλλά απογοήτευσε

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έκρυψε τη δυσφορία του. 
Η Wall Street έκλεισε με σημαντική πτώση.

Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις της αγοράς, η Fed αποφάσισε χθες την μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης. Πρόκειται για την πρώτη μείωση επιτοκίων εδώ και δέκα χρόνια.

Η τελευταία μείωση επιτοκίων είχε λάβει χώρα στα τέλη του 2008 με το βασικό επιτόκιο να οδηγείται κοντά στο μηδέν (0%-0,25%). Διατηρήθηκε σε αυτά τα επίπεδα για μία επταετία ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και των προβλημάτων που κληροδότησε.

Με σταδιακές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια, χάρη και στη δυναμική ανάπτυξη των ΗΠΑ, η αμερικανική κεντρική τράπεζα είχε οδηγήσει τα επιτόκια υψηλότερα από οπουδήποτε αλλού στον ανεπτυγμένο κόσμο. Ωστόσο, ο εμπορικός πόλεμος, που κήρυξε ο Τραμπ, οι διαρκείς γεωπολιτικές εντάσεις και άλλοι παράγοντες αβεβαιότητας ανάγκασαν την παγκόσμια οικονομία να κατεβάσει αισθητά ταχύτητα και τη FED να αναθεωρήσει, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την ευρωπαϊκή.

Πράγματι, οι ρυθμοί ανάπτυξης στις ΗΠΑ αν και έπεσαν στο 2,1% το δεύτερο τρίμηνο από 3,1% παραμένουν πολύ υψηλότεροι από εκείνους της Ευρωζώνης και άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών, ενώ η ανεργία κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πενήντα χρόνια και οι καταναλωτικές δαπάνες- που καλύπτουν τα 2/3 της οικονομικής δραστηριότητας- παραμένουν ισχυρές. Ωστόσο η FED δεν μπορούσε να αγνοήσει ούτε το επιδεινούμενο διεθνές περιβάλλον ούτε την πολιτική των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών, που οδηγούσε το δολάριο σε υψηλότερα επίπεδα και καθιστούσε τις αμερικανικές εξαγωγές λιγότερο ανταγωνιστικές. 

Όμως, αφού ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, έπραξε αυτό που περίμεναν οι αγορές, γιατί απογοήτευσε; Μιλώντας στους δημοσιογράφους εξήγησε πως η μείωση αυτή ήταν μία «κυκλική προσαρμογή». Τι κατάλαβαν ειδικοί και επενδυτές από την επισήμανση αυτή; Ότι δεν είχαμε το πρώτο βήμα ενός νέου κύκλου επιθετικής χαλάρωσης, αλλά μία συγκρατημένη κίνηση που είχε ως στόχο να αποτρέψει τα χειρότερα και που πιθανότατα θα ακολουθεί από λίγες ακόμη και εξίσου συγκρατημένες κινήσεις. 

Η αντίδραση του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ 

Αυτό για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι αρκετό. Δεν έκρυψε λοιπόν τη δυσφορία του γράφοντας στο λογαριασμό του στο Twitter: 

Donald J. Trump @realDonaldTrump
What the Market wanted to hear from Jay Powell and the Federal Reserve was that this was the beginning of a lengthy and aggressive rate-cutting cycle which would keep pace with China, The European Union and other countries around the world.... 

«Αυτό που η αγορά ήθελε να ακούσει από τον Πάουελ και την Federal Reserve ήταν πως αυτό είναι η αρχή ενός μεγάλου και επιθετικού κύκλου μείωσης των επιτοκίων που θα μπορούσε να ακολουθήσει την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο».

Σε δεύτερο μήνυμά του συμπλήρωσε:

Donald J. Trump @realDonaldTrump
....As usual, Powell let us down, but at least he is ending quantitative tightening, which shouldn’t have started in the first place - no inflation. We are winning anyway, but I am certainly not getting much help from the Federal Reserve!

«Ως συνήθως, ο Πάουελ μας απογοήτευσε, αλλά τουλάχιστον τερματίζει την ποσοτική σύσφιξη που δεν έπρεπε καν να είχε ξεκινήσει - χωρίς πληθωρισμό. Κερδίζουμε έτσι και αλλιώς, αλλά σίγουρα δεν έχω και πολύ βοήθεια από την Federal Reserve».

Με σημαντική πτώση έκλεισε η Wall Street

Με σημαντική πτώση έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση της Τετάρτης το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ ο οποίος ουσιαστικά απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας μείωσης των επιτοκίων μέχρι τα τέλη του έτους.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,23%, χάνοντας 333,75 μονάδες, για να κλείσει στις 26.864,27 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 8.175,42 μονάδες, μειωμένος κατά 98,20 μονάδες ή -1,19%. Ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 2.980,38 μονάδες, χάνοντας 32,8 μονάδες ή -1,09%.

Πηγές: naftemporiki.gr, twitter.com, kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου