31 Ιουλίου 2019

Η Γελοιογραφία της Ημέρας 31.7.2019

Σε κάθειρξη 13 ετών, από ισόβια, ο Ε. Κορκονέας για τη δολοφονία του 15χρονου Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου μετά από απόφαση του Εφετείου, γιατί "εξοστρακίστηκε η ρύθμιση" σύμφωνα με το σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην "Καθημερινή"

Το σχετικό ρεπορτάζ (από ΑΠΕ-ΜΠΕ και kathimerini.gr) στη συνέχεια:

Κάθειρξη 13 ετών επέβαλε την Δευτέρα ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία του 15χρονου Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου, ενώ αθώωσε τον δεύτερο κατηγορούμενο Βασίλη Σαραλιώτη. Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί ο Ε. Κορκονέας από το Μικτό Ορκωτό της Άμφισσας σε ισόβια κάθειρξη και ο Β. Σαραλιώτης σε 10ετή φυλάκιση.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, τού αποδόθηκε η κατηγορία της «δολοφονίας από πρόθεση με άμεσο δόλο» επιβεβαιώνοντας τον πρωτόδικο χαρακτηρισμό. Από την πληθώρα των ελαφρυντικών που ζήτησε ο συνήγορος υπεράσπισης του Κορκονέα, το δικαστήριο έκανε δεκτό το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου που προβλέπεται στον Ποινικό Κώδικα με συνέπεια οι ποινές πλέον να διαμορφώνονται με βάση το νέο νόμο από 15 έως και 10 χρόνια.

Στη δίκη σε πρώτο βαθμό στην Άμφισσα, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας είχε καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον φυλάκιση 15 μηνών για πράξεις οπλοχρησίας. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας είχε κρίνει τον Επαμεινώνδα Κορκονέα ένοχο για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με άμεσο δόλο. Επίσης το ίδιο δικαστήριο είχε επιβάλλει δεκαετή κάθειρξη στο Βασίλη Σαραλιώτη που ήταν συγκατηγορούμενος.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο Ε. Κορκονέας έμεινε στο αρχικό σκηνικό, ότι δηλαδή «πυροβόλησε στον αέρα».

Ο εισαγγελέας εφετών Βασίλης Χανής, κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του, ζήτησε τη μετατροπή του κατηγορητηρίου από «ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο» σε «ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο», ωστόσο χαρακτήρισε τη συμπεριφορά τού Κορκονέα ως «ανεξήγητά εγωιστική» σημειώνοντας πως «η κίνηση να πυροβολήσει σε κατοικημένη περιοχή ήταν τρελή», για να συμπεράνει ότι «ήθελε να δείξει τα προσόντα του και την ανωτερότητα του την προσωπική και όχι την ανωτερότητα της αστυνομίας». «Ενήργησε μέσα σε θυμό και αγανάκτηση μια συμπεριφορά η οποία κρίνεται επιπόλαια αντι-υπηρεσιακή και αντί-επιχειρησιακή» προσέθεσε καταλήγοντας στο ότι «δεν υπάρχει λογική εξήγηση γι αυτά τα οποία εξελίχθηκαν».

Μιλώντας για το 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο, ο εισαγγελέας κ. Χανής σημείωσε πως «ο Αλέξης ήταν ο άτυχος, τη στιγμή που δέχτηκε τη σφαίρα από εξοστρακισμό» τονίζοντας παράλληλα ότι «ο πυροβολισμός από την πλευρά του Κορκονέα δεν ήταν ευθύς, αλλά ο ίδιος γνώριζε πως όταν πυροβολούσε μπροστά του βρίσκονταν παιδιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου