1 Οκτωβρίου 2021

Theranos: «Να γίνω Στιβ Τζομπς» έγραφε η Ελίζαμπεθ Χολμς

Καθώς τα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να συγκρίνουν την Ελίζαμπεθ Χολμς με τον Στιβ Τζομπς, η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Theranos έγραψε ένα σημείωμα στον εαυτό της στις 2 Απριλίου 2015, σύμφωνα με το CNBC, το οποίο έλεγε: "Να γίνω Στιβ Τζομπς". Η αναφορά στον συνιδρυτή της Apple ήταν μεταξύ σημειώσεων που φαίνεται να προέρχονται από μια συνομιλία με σύμβουλο της Theranos τον David Boies.

Σε δημόσιες εμφανίσεις της εκείνη την περίοδο, η Χολμς συνήθιζε να φοράει ένα μαύρο ζιβάγκο για να θυμίζει την εμβληματική εμφάνιση του Τζομπς. Συχνά άλλωστε έλεγε ότι ήταν το είδωλό της. Ένας πρώην υπάλληλος της Theranos δήλωσε στο CNBC ότι είχε δει μια φωτογραφία του Τζομπς στο γραφείο της.

Πέντε μήνες μετά το σημείωμα στον εαυτό της, χαρακτηρίστηκε ως "ο επόμενος Στιβ Τζιμπς" σε εξώφυλλο του περιοδικού Inc. Το άρθρο έλεγε στην αρχή: "Είναι δύσκολο να μη βλέπει κανείς τον Στιβ Τζομπς στην Ελίζαμπεθ Χολμς".

Όπως και ο Τζομπς εξάλλου, η Χολμς εγκατέλειψε το κολέγιο στα 19 της για να ξεκινήσει τη Theranos. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία υποσχόταν ότι θα πραγματοποιούσε εκατοντάδες εξετάσεις με λίγες σταγόνες αίματος, κάτι που αποδείχθηκε απάτη. 

Η 37χρονη Ελίζαμπεθ Χολμς, ιδρύτρια της εταιρείας Theranos, πριν από κάποια χρόνια υποσχόταν να φέρει την επανάσταση στις εξετάσεις αίματος με μία καινοτόμα σούπερ – συσκευή, υποστηρίζοντας ότι με λίγες μόνο σταγόνες αίματος από μία συσκευή που δεν είχε την τρομακτική για πολλούς όψη της βελόνας, μπορούσε να πραγματοποιήσει 240 διαφορετικές εξετάσεις αίματος!

Η Χολμς είχε λάβει τον τίτλο της νεότερης αυτοδημιούργητης γυναίκας δισεκατομμυριούχου, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 900 εκατομμύρια δολάρια από μεγάλους επενδυτές, όπως ο Rupert Murdoch, η οικογένεια Walton και η Betsy DeVos.


Δεν κράτησε για πολύ καιρό όμως αυτή η εικόνα της. Στις 15 Οκτωβρίου 2015, το πρώτο άρθρο που δημοσιεύτηκε σε μια σειρά ερευνητικών άρθρων από τον πρώην δημοσιογράφο της Wall Street Journal, John Carreyrou, αποκάλυπτε ανακρίβειες για την τεχνολογία εξετάσεων αίματος της εταιρείας.

Δύο εβδομάδες αργότερα, η Χολμς έγραψε ένα άλλο σημείωμα στον εαυτό της: "Δηλώσεις διάψευσης σημείο προς σημείο. Ατρόμητη και διαφανής, τίποτα να κρύψω".

Σε ένα άλλο σημείωμα έγραφε: "Στρατηγικό λάθος - WSJ - εντύπωση - αγώνας - πολλές κατηγορίες".

Σε ένα άλλο σημείωμα, στο ίδιο μοτίβο γράφοντας σκόρπιες λέξεις, έλεγε: "Δεν έχει αντιμετωπιστεί - δεν κλονίζει την εμπιστοσύνη μου - η επιχειρηματική μου κρίση - χωρίς λόγο - αυτή η ανακοίνωση - θα γνωρίζω σε ένα μήνα από τώρα - η επιχειρηματική κρίση ήταν σωστή εκείνη τη στιγμή. Ποτέ δεν είναι σίγουρο".

Οι σημειώσεις που εξετάστηκαν από το CNBC δείχνουν τη Χολμς να εξετάζει πολλές αποφάσεις σχετικά με την εταιρεία και ανακοινώσεις του διοικητικού συμβουλίου.

Ερωτηθείς για αυτές τις σημειώσεις, ένας άλλος υπάλληλος της Theranos είπε στο CNBC: "Η Χολμς έβλεπε τον εαυτό της ως brand και κινητήρια δύναμη της εταιρείας. Δεν χειραγωγούνταν από τον Μπαλουάνι ή οποιονδήποτε. Αυτή η στάση συνεχίστηκε ακόμη και όταν ο Μπαλουάνι αποχώρησε από την εταιρεία το 2016".

Σημειώνεται πως η Χολμς και ο πρώην σύντροφός της και γενικός διευθυντής επιχειρήσεων της εταιρείας Μπαλουάνι βρίσκονται αντιμέτωποι με 20 χρόνια φυλάκισης για απάτη και συνομωσία. Η δίκη της Χολμς ξεκίνησε τον περασμένο μήνα ενώ η δίκη του Μπαλουάνι θα ξεκινήσει το επόμενο έτος.

Μέρος της αμυντικής στρατηγικής της Χολμς αναμένεται να είναι ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της ήταν η πίστη της στον Μπαλουάνι, σύμφωνα με τις εναρκτήριες δηλώσεις της υπεράσπισης. Ειδικότερα, στο δικαστήριο θα υποστηριχθεί ο ισχυρισμός ότι η Χολμς ήταν θύμα μιας κακοποιητικής σχέσης ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να καταθέσει πως ο Μπαλουάνι την κακοποιούσε και κατάφερνε έτσι να ασκεί έλεγχο πάνω της χωρίς να της αφήνει κανένα περιθώριο να αποφασίζει η ίδια για το μέλλον της εταιρείας της. Ο Μπαλουάνι αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς.

Τι αποκαλύπτουν τα SMS ανάμεσα σε Χολμς και Μπαλουάνι

Oι εισαγγελείς έχουν ωστόσο καταθέσει έξι σελίδες προσωπικών μηνυμάτων ανάμεσα στους συνιδρυτές της εταιρείας Ελίζαμπεθ Χολμς και Σάνι Μπαλουάνι, τα οποία αποκαλύπτουν πτυχές της σχέσης τους, αλλά και την κοινή στρατηγική αντιμετώπισης των αρνητικών πληροφοριών και καταγγελιών από ασθενείς το 2015.

Και οι δύο κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν ασθενείς και επενδυτές υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία τους μπορούσε να δώσει με λίγες σταγόνες αίματος αποτελέσματα ακριβείας για δεκάδες εξετάσεις, ενώ στην πραγματικότητα δεν λειτουργούσε.

Με την κατάθεση των μηνυμάτων στο δικαστήριο οι εισαγγελικές αρχές θέλουν να αντικρούσουν ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα της Χολμς: Ότι βρισκόταν σε μία κακοποιητική σχέση με τον Μπαλουάνι ο οποίος και είχε πλήρη τον έλεγχο της ζωής και των κινήσεών της. Πρόκειται για μηνύματα που εστάλησαν από τον Μάιο έως και τον Ιούλιο του 2015, λίγο πριν αποκαλυφθεί πλήρως το σκάνδαλο και σκάσει η «φούσκα» της Theranos.

«Είσαι αέρας δροσιάς στην έρημο για εμένα. Το νερό μου. Και ένας ωκεανός» έγραφε η Χολμς στον Μπαλουάνι. Σε άλλο μήνυμα της ίδιας ημέρας πρόσθετε: «Είμαι τρελά ερωτευμένη μαζί σου και με τη δύναμή σου».

«Είδα την φριχτή, αρνητική κριτική από κάποιον στο εργαστήριο Newark. Προσπαθώ να την αποσύρω» έγραφε ο Μπαλουάνι σε άλλο μήνυμα. «Το είδα. Θα τους πιάσουμε» απαντούσε εκείνη.

«Θα βρούμε καλές απαντήσεις στις ερωτήσεις και θα ανατρέψουμε την κατάσταση» διαβεβαίωνε την επικεφαλής Χολμς σε άλλο μήνυμα o σύντροφός της. «Αισθάνομαι το πιο τυχερό άτομο στον κόσμο που σε έχω» έγραφε εκείνη, ενώ πρόσθετε: «Πρέπει να το προσπεράσουμε. Οι προκλήσεις είναι οι μεγαλύτερες ευκαιρίες μας». «Σου στέλνω όλη μου την αγάπη» συνέχιζε εκείνος, για να λάβει την απάντηση: «Μου λείπεις τρομερά».

«Τα μηνύματα δίνουν την εικόνα ενός ζευγαριού που ήταν αγαπημένο, εκτιμούσε ο ένας τις σκέψεις του άλλου και από κοινού προωθούσαν έναν ενιαίο στόχο» σχολιάζει στο Business Insider η Τσέριλ Μπέιντερ, καθηγήτρια Νομικής και πρώην βοηθός εισαγγελέα. «Νομίζω ότι οι ένορκοι θα διαβάσουν τα μηνύματα αυτά ως απόδειξη μίας ισότιμης, στενής και αγαπημένης σχέσης» σημειώνει.

Πηγές: capital.grmoneyreview.gr

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου