19 Οκτωβρίου 2021

Νέα τιμή ρεκόρ για «το Κορίτσι με το Μπαλόνι» του Banksy

Τρία χρόνια μετά, στην ίδια αίθουσα δημοπρασιών, «Το Κορίτσι με το Μπαλόνι» δεν αυτοκαταστράφηκε… «Δεν μπορώ να σας πω πόσο τρομοκρατημένος είμαι που χτυπάω αυτό το σφυρί», είπε αστειευόμενος ο υπεύθυνος για την δημοπρασία του Οίκου Sotheby’s, Όλιβερ Μπάρκερ, μετά από 10 λεπτά προσφορών.

Το μισοκατεστραμμένο έργο γκράφιτι του Βρετανού Banksy, «Το Κορίτσι με το Μπαλόνι» (The Balloon Girl), ένα από τα πιο γνωστά έργα του καλλιτέχνη του δρόμου, η αυτοκαταστροφή του οποίου κατά την διάρκεια πώλησής του σε δημοπρασία, το 2018, είχε προκαλέσει πάταγο, πωλήθηκε την περασμένη Πέμπτη σε δημοπρασία στο Λονδίνο αντί σχεδόν 21,8 εκατομμυρίων ευρώ -νέα τιμή ρεκόρ για έργο του Βρετανού καλλιτέχνη και τριπλάσια της υψηλότερης εκτιμωμένης τιμή πώλησης.

Η τιμή πώλησης του έργου που μετονομάσθηκε «Η Αγάπη είναι στον Κάδο» (Love is in the Bin) ξεπέρασε εκείνη που έπιασε τον περασμένο Μάρτιο το «Game Changer», έργο του Banksy προς τιμήν του νοσηλευτικού προσωπικού στον καιρό της πανδημίας που πωλήθηκε σε δημοπρασία του Οίκου Christies έναντι 19,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα δόθηκαν στο βρετανικό κρατικό σύστημα υγείας.


Στην ίδια αίθουσα, πριν από τρία χρόνια, οι παρευρισκόμενοι σοκαρίστηκαν όταν, δευτερόλεπτα μετά την πώληση του έργου «Το Κορίτσι με το Μπαλόνι» -που δείχνει ένα κοριτσάκι να κρατά ένα κόκκινο μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς, αντί 1.042.000 στερλινών, καταστροφέας εγγράφων που ήταν κρυμμένος στο πλαίσιο του πίνακα κατέστρεψε το μισό κάτω μέρος του. Στο τέλος του happening, αυτό που έμεινε ακέραιο από τον πίνακα ήταν μόνο το μπαλόνι στο άσπρο φόντο.

Ο μυστηριώδης καλλιτέχνης δρόμου, μ’ αυτή την κίνηση, ήθελε να καταγγείλει την «εμπορευματοποίηση» της αγοράς τέχνης.

«Όταν “Το Κορίτσι με το Μπαλόνι” αυτοκαταστράφηκε στην αίθουσα πώλησής μας, ο Banksy προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση που από τότε έγινε ένα πολιτιστικό φαινόμενο», δήλωσε ο Άλεξ Μπράνζικ, επικεφαλής του τμήματος σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης του Sotheby’s.

«Κατά τη διάρκεια εκείνης της αξέχαστης βραδιάς, ο Banksy δεν κατέστρεψε τόσο ένα έργο τέχνης τεμαχίζοντάς το, αλλά αντίθετα δημιούργησε ένα», συμπλήρωσε. Από εκείνο το happening και μετά, τα έργα του Banksy φθάνουν σε τιμές ρεκόρ στις δημοπρασίες.

Πηγή: naftemporiki.gr

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου