25 Οκτωβρίου 2021

Πέθανε η Φώφη Γεννηματά

Έφυγε σήμερα από τη ζωή η Φώφη Γεννηματά, σε ηλικία 56 ετών, μετά τη ραγδαία επιδείνωση που παρουσίασε η υγεία της το βράδυ της Κυριακής.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» από τις 12 Οκτωβρίου, λόγω υποτροπής της βασικής της νόσου, που την οδήγησε και στην απόσυρση από την κούρσα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα με το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», κατέληξε στις 12:04 της Δευτέρας, μετά από πολυετή μάχη και παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών.

Η Φωτεινή (Φώφη) Γεννηματά ήταν πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής από το 2017 και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2015. Ήταν βουλευτής της Β3 Αθηνών από το 2015. Επίσης, ήταν επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (2015-2019) και της Ελιάς - Δημοκρατικής Παράταξης (2014-2019).

Επιπλέον, έχει χρηματίσει υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς (2003-2007), υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2009-2010) στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών (2011-2012) στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ του Λουκά Παπαδήμου, καθώς και αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας (2013-2015), στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ του Αντώνη Σαμαρά.

Σύντομο βιογραφικό Φώφης Γεννηματά

Γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους της Αθήνας το 1964 και είναι κόρη του Γιώργου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Φοίτησε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και στη συνέχεια σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ' όπου αποφοίτησε το 1987, ενώ το 1986, προτού αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, διορίστηκε υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα.

Έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει τρία παιδιά. Πρώτος σύζυγος της Φώφης Γεννηματά ήταν ο Αλέξανδρος Ντέκας, με τον οποίο παντρεύτηκε όταν ήταν 22 ετών και απέκτησαν μαζί μία κόρη. Ο δεύτερος σύζυγός της ήταν ο οδοντίατρος Ανδρέας Τσούνης τον οποίο παντρεύτηκε το 2003 και μαζί απέκτησαν μια κόρη και έναν γιό.

Το 2008 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.

Στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Τον Ιούνιο του 2015, εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 51,7%, διαδεχόμενη τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στις 30 Αυγούστου 2015, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, συμμετείχε στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που σχηματίστηκε από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), την Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) και πλαισιώθηκε από διάφορες Κινήσεις Πολιτών στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Τον Ιούλιο του 2017 η πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φώφη Γεννηματά, από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου κεντροαριστερού φορέα στην Ελλάδα πριν από το τέλος του έτους. Το καλοκαίρι του 2017, ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του κόμματος Το Ποτάμι, αποφάσισε επίσης να συμμετάσχει στη δημιουργία του κόμματος.

Στις 12 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου κόμματος, μεταξύ εννέα υποψηφίων. Επειδή κανένας από τους υποψηφίους δεν κέρδισε την απαιτούμενη πλειοψηφία, διεξήχθη και δεύτερος γύρος μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη. Νικητής αναδείχθηκε η Φώφη Γεννηματά, με 56,75% των ψήφων.

Στις 28 Νοεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε το όνομα του Κινήματος Αλλαγής. Στις 2 Δεκεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε το εξαμελές Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, αποτελούμενο από τους Σταύρο Θεοδωράκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Καμίνη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Γιώργο Παπανδρέου και την ίδια.

ΠτΔ: Έδωσε με αξιοπρέπεια όλες τις μάχες της ζωής της

Σε δήλωσή της για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αποχαιρετάμε την Φώφη Γεννηματά με βαθιά αισθήματα συγκίνησης. Μια γενναία γυναίκα που έδωσε με αξιοπρέπεια όλες τις μάχες της ζωής της, τις πιο μικρές και τις πιο μεγάλες, χωρίς να χάσει ποτέ το φωτεινό της χαμόγελο. Υπηρέτησε με συνέπεια και πολιτικό ήθος τις αρχές της και τον δημόσιο βίο. Με μια ευγένεια ψυχής που θα λείψει σε όλους μας».


«Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη θα τιμήσουν και θα συνεχίσουν στο δρόμο της πολιτικής της παρακαταθήκης» αναφέρει το ΚΙΝΑΛ. «Έμεινε όρθια ως το τέλος, υπηρετώντας το καθήκον της» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η απώλειά της αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή της χώρας» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Τη θλίψη τους για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, στελέχη του κόμματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Tην οδύνη του για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Αναστολή του νομοθετικού έργου για την τρέχουσα εβδομάδα και του κοινοβουλευτικού έργου, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στη μνήμη της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Η σορός της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου και ώρα 10:00 πμ στην Μητρόπολη Αθηνών. Στις 14:00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και αμέσως μετά η ταφή της στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Πηγή: Με στοιχεία από el.wikipedia.org

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου