8 Οκτωβρίου 2010

HTC wildfire review: Ένας μήνας μαζί του

Το wildfire είναι ένα από τα ιδανικότερα κινητά για όποιον θέλει να δοκιμάσει την πλήρη εμπειρία ενός κινητού με λειτουργικό σύστημα Android, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψει μια περιουσία για να αγοράσει smartphone. Επίσης είναι κατάλληλο για όσους θέλουν ένα δεύτερο κινητό Android, χωρίς να έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις στον τομέα ταχύτητα.

Ύστερα από 1 μήνα χρήσης του συγκεκριμένου κινητού τηλεφώνου, η προσωπική μου εμπειρία συνοψίζεται ως εξής:

Γενική αίσθηση

Προσωπικά πιστεύω πως είναι ένα από τα πιο κομψά κινητά και θεωρώ ότι το όμορφο design του δεν αφαιρεί από τη σοβαρότητα του. Δεν είναι βαρύ στο χέρι, δεν με δυσκολεύει ιδιαίτερα στο να φτάσω τα πλήκτρα του κρατώντας το με το ένα μόνο χέρι και είναι αρκετά λεπτό για να γλιστρίσει στην τσέπη ενός τζιν παντελονιού.

Στο εμπόριο δεν κυκλοφορούν ιδιαίτερα πολλές θήκες δυστυχως και αναγκάστηκα να παραγγείλω από μικρομάγαζο μια θήκη σιλικόνης που ήθελα.

Η καθημερινότητα μαζί του

Καταρχήν να ξεκινήσω λέγοντας πως το περιβάλλον “sense” είναι καταπληκτικό και λειτουργικό. Σου δίνει τη δυνατότητα να τοποθετήσεις εφαρμογές, φακέλους, αγαπημένα πρόσωπα για γρήγορες κλήσεις ή sms, widgets κ.α. σε 7 διαφορετικές επιφάνειες εργασίας, οι οποίες είναι γρήγορα και εύκολα προσβάσιμες.

Προσωπικά εχω κάθε μέρα κάποιες συγκεκριμένες καθημερινές απαιτησεις, όπως να διαβάζω ειδήσεις, να χρησιμοποιώ την κάμερα για να απαθανατίσω γρήγορα κάτι κλπ. Σε όλες μου τις απαιτήσεις θεωρώ ότι το wildfire με εξυπηρετεί ικανοποιητικά. Η φωτογραφική μηχανή χρειάζεται κάποια δευτερόλεπτα για να ενεργοποιηθεί, χωρίς όμως να είναι υπερβολικά αργή, το gps βρίσκει σύντομα σήμα (πολύ συντομότερα σε σχέση με μια συσκευή πλοήγησης για παράδειγμα), αν και δυσκολεύεται όταν έχει κακό καιρό και το 3g ενεργοποιείται και απενεργοποιείται ταχύτατα.

Η χρήση εφαρμογών όπως το foursquare ή η πλοήγηση μέσω χαρτών Google (προγράμματα που απαιτούν gps και 3g internet) γίνεται ταχύτατα. Σημειώνεται όμως ότι κατά τη διάρκεια πλοήγησης με Google maps, χάθηκε αρκετές φορές το σήμα gps και έπρεπε να επανεκκινήσω την εφαρμογή – τουλάχιστον αυτό αποδείχθηκε σχετικά εύκολο “καψώνι”, ακόμη και εν κίνηση.

Λόγω της περιορισμένης δύναμης του συγκεκριμένου κινητού, θα περίμενε κανείς να είναι δύσκολο να τρέχεις ταυτόχρονα πολλές εφαρμογές. Μπορώ να πω πως εκπλάγηκα όταν διαπίστωσα πως μπορώ να τρέχω ταυτόχρονα παρά πολλές εφαρμογές διαφόρων ειδών, χωρίς ιδιαίτερη επιβράδυνση. Ακόμη και όταν χρησιμοποιούσα εφαρμογές που χρησιμοποιούσαν όλες τις υπηρεσίες του τηλεφώνου, αυτό λειτουργούσε αρκετα ομαλά. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι μια εφαρμογή task manager (ώστε να μπορεί να τερματίζει κανείς εφαρμογές και να απελευθερώνει μνήμη) είναι απαραίτητη, καθώς κάποια στιγμή θα υπάρχει πρόβλημα και έτσι θα το διορθώσετε άμεσα. Για όσους χρησιμοποιούν το 3g internet, αναφέρω ενδεικτικά ότι τα updates των διαφόρων εφαρμογών (πχ mail, Facebook κλπ) μου καταναλώνουν περίπου 1-2 mb ημερησίως (προσοχή στους messengers, που χρησιμοποιούν αρκετά περισσότερο μερικές φορές).

Εφαρμογές

Το wildfire έχει την ιδιαιτερότητα να έχει μικρότερη ανάλυση οθόνης σε σχέση με τα περισσότερα κινητά Android και αυτό σημαίνει πως κάποιες εφαρμογές δεν μπορούν να τρέξουν σε αυτό. Ευτυχώς αυτές είναι ελάχιστες και πλέον συναντώ πολύ σπάνια τέτοιες. Αυτό που παραμένει προβλημα είναι πως αρκετές εφαρμογές δεν εμφανίζονται στο android market, επειδή δεν έχουν “στα χαρτιά” τις προδιαγραφές για τόσο μικρή ανάλυση οθόνης ακόμη και ας τρέχουν κανονικότατα. Αυτό αντιμετωπίζεται με ένα συνδυασμό εφαρμογών και συγκεκριμένα την εφαρμογή appbrain (θα χρειαστεί να δημιουργήσετε λογαριασμό στην αντίστοιχη ιστοσελίδα, η οποία παρεμπιπτόντως είναι καταπληκτική για όσους θέλουν να ενημερώνονται για εφαρμογές android) και fast web installer. Με αυτό το συνδυασμό θα μπορείτε να μπαίνετε μέσω browser (είτε από το κινητό, είτε από τον υπολογιστή) και να κατέβαζετε αβίαστα σχεδόν ότι θέλετε (όχι όμως και paid εφαρμογές).

Η HTC έχει εγκαταστήσει ορισμένες εφαρμογές ήδη στο κινητό, μερικές από τις οποίες είναι πολύ χρήσιμες και πάρα πολύ κομψές, όπως το ρόλοι, ο καιρός, το friend stream (όπου βλέπεται updates από facebook και Twitter), το Ημερολογιο κ.α., πολλές εκ των οποίων χρησιμοποιώ ακόμη και μάλιστα σε καθημερινή βάση (πχ υπενθυμίσεις και ξυπνητήρια).

Ως τηλέφωνο

Ως τηλέφωνο, αν και σίγουρα σε κάποιους δε θα αρέσει το γεγονός ότι δεν υπαρχουν φυσικά πλήκτρα (όλα σχεδόν γίνονται με την οθόνη αφής), το wildfire είναι αρκετά καλό και έχει μερικές έξυπνες πινελιές. Στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχει πάντα ένα τεράστιο πλήκτρο αφής, το οποίο σου επιτρέπει να διαλέξεις μια επαφή ή να πληκτρολογήσεις απ’ ευθείας έναν αριθμό. Δυστυχώς δεν υποστηρίζονται ελληνικοί χαρακτήρες από το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο, οπότε θα πρέπει κανείς να κυλιθεί προς τα κάτω μέχρι να βρει την ελληνική επαφή του. Υπάρχουν πάντως αντίστοιχες εφαρμογές στο android store που υποστηρίζουν ελληνικα. Προσωπικα προτίμησα να δημιουργήσω ενα φάκελλο στην επιφάνεια εργασιας και να βάλω όλες τις αγαπημένες μου επαφές μέσα.

Μια έξυπνη πινελιά είναι ότι η οθόνη απενεργοποιείται όταν μιλάμε πολύ ώρα, για να μην καταναλώνει μπαταρία, αλλά όταν απομακρύνουμε το κινητό από το πρόσωπο μας το αντιλαμβάνεται μέσω ενός αισθητήρα και ενεργοποιείται αυτόματα ξανά, ώστε να μπορούμε να τερματισουμε την κλήση κλπ.

Σημειώνεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια κλήσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άνετα το κινητό μας για να τρέξουμε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή, χωρίς να παιδεύεται το κινητό. Κατά την κλήση εμφανίζεται στην οθόνη η κατάσταση αυτού που κας καλεί στο Facebook, αν και προσωπικα σπάνια δίνω σημασία και πιο πολύ το marketing φαίνεται να εξυπηρετεί το χαρακτηριστικό αυτό.

Ο ήχος κατά την κλήση είναι αρκετά δυνατός, αν και σε εξωτερικούς χώρους με πολλά αυτοκίνητα τριγύρω εχει χρειαστεί να προτρέψω το συνομιλητή μου να μιλησει πιο δυνατά. Το handsfree που περιλαμβάνεται είναι ενσύρματο και καλής ποιότητας και έντασης για απλές κλήσεις. Σε ανοικτή ακρόαση μπορούσα να μιλήσω σχετικά άνετα αν και έπρεπε να υψωσω ελαφρώς τη φωνή μου όταν είχα μισό δωμάτιο απόσταση και πάνω.

Ως φωτογραφική μηχανή

Η ενσωματωμένη ψηφιακή μηχανή των 5mp δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με αυτόνομες ψηφιακές μηχανές. Είναι μια χαρά, εφόσον δεν έχετε μαζί σας την κανονική σας ψηφιακή μηχανή, αλλά μην κάνετε το λάθος να πατε διακοπές μόνο με το κινητό σας.. Διαθέτει πάντως ικανοποιητικό φλας και η ποιότητα είναι ανεκτή για κινητό τηλέφωνο. Δυστυχώς η εγγραφή βίντεο γίνεται σε παρά πολύ χαμηλή ανάλυση, οπότε και την χρησιμοποιώ μόνο όταν την εχω απολύτως ανάγκη.

iPhone ή android

Έχοντας περιορισμένη πείρα στο θέμα μπορώ να πω πως αυτή τη στιγμή το iPhone είναι ακομη μπροστά και προσφέρει μια πιο προσεγμένη εμπειρία στο χρήστη, ειδικά αν αυτός δεν τα πάει καλά με τα ηλεκτρονικά. Το android όμως έχει αρχίσει να κερδίζει με γρηγορότερο ρυθμό τους καταναλωτές και φαίνεται πως σιγά σιγά θα προσπεράσει το iPhone σε εφαρμογές. Πιστεύω πως κάποιος που δεν ασχολείται με ηλεκτρονικά καλύτερα να διαλέξει το iPhone, ενώ για τους πιο έμπειρους έχει έρθει ώρα να αλλάξουν σε Android.