19 Ιουλίου 2016

Εκλογικός νόμος: Δεν συγκεντρώνει τους 200, αποχή ανακοίνωσε η Χρ. Αυγή

Η ανακοίνωση της πρόθεσης της Χρυσής Αυγής να απέχει από την ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο βάζει τέλος και στις όποιες, αμυδρές, ελπίδες της κυβέρνησης να πετύχει την άμεση εφαρμογή της «απλής αναλογικής» καθώς, πλέον, ούτε μαθηματικά προκύπτουν οι 200 ψήφοι που απαιτεί το Σύνταγμα.

Την αποχή της Χρυσής Αυγής, προανήγγειλε μιλώντας στην Βουλή ο ειδικός αγορητής του κόμματος Ιωάννης Λαγός, «δεν είμαστε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Ν.Δ., δεν είμαστε υποχείριο κανενός, η δική μας στάση θα είναι η αποχώρηση κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας», ανέφερε.

Μετά την εξέλιξη αυτή, το μόνο θετικό για την κυβερνητική πλειοψηφία είναι ότι «γλυτώνει» από το φορτίο της πολιτικής κριτικής για μία ενδεχόμενη κοινοβουλευτική σύμπλευση με τη Χρυσή Αυγή.

Χωρίς τους 18 βουλευτές της Οργάνωσης, οι βουλευτές που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να ψηφίσουν το σύνολο ή μέρος του νομοσχεδίου περιορίζονται στους 179. Συγκεκριμένα, βάσει των έως τώρα τοποθετήσεων, υπέρ του νομοσχεδίου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ (144), οι ΑΝΕΛ (9), το ΚΚΕ (15), η Ενωση Κεντρώων (9), ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Αθ. Θεοχαρόπουλος και ο ανεξάρτητος Ν. Νικολόπουλος.

Αντίθετα, δηλώνουν πως θα καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση η ΝΔ (75), το ΠΑΣΟΚ (15), το Ποτάμι (10) και οι ανεξάρτητοι Χ.Θεοχάρης, Λ.Γρηγοράκος και Στ.Παναγούλης.

Με τα δεδομένα αυτά άρχισε σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια η διαδικασία συζήτησης του εκλογικού νόμου, με προοπτική να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.

Νωρίτερα, μια μικρή «έκπληξη» από τους Οικολόγους, καθώς η ηγεσία τους κάλεσε τους δύο βουλευτές τους που ανήκουν στην πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ να διαφοροποιηθούν και να στηρίξουν την τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση του πλαφόν 3% για την είσοδο στη Βουλή. 

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr και capital.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου