24 Δεκεμβρίου 2010

SLR χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία: Canon EOS 1000D και φακοί

Για όσους θέλουν κάτι παραπάνω από μια απλή point-and-shoot ψηφιακή μηχανή, αλλά δε θέλουν να ξοδέψουν και μία περιουσία για την πρώτη τους DSLR (Digital Single Lense Reflex), η Canon EOS 1000D είναι μία από τις καλύτερες προτάσεις στην αγορά.

Μαζί με δύο φακούς που έρχονται και ως μέρος ενός Kit (Kit είναι όταν η εταιρεία εκτός από το σώμα της κάμερας πουλάει μαζί και έναν φακό – κάτι σαν τα παιχνίδια που έρχονται μαζί με μία παιχνιδομηχανή για να έχετε κάτι να ξεκινήσετε να παίζετε), τους EF-S 18-55mm IS f/3.5-5.6 και EF-S 55-250mm IS f/4-5.6, αποτέλεσε το χριστουγεννιάτικο δώρο στον εαυτό μου (ευχαριστώ πολύ εαυτέ μου) και η εμπειρία μέχρι στιγμής είναι καταπληκτική! Σε αυτά κατέληξα μετά από αρκετό ψάξιμο και θα εξηγήσω εν συντομία τις επιλογές σας και τι θα πρέπει να προσέξει κανείς όταν ξεκινάει στον κόσμο των SLR.

Επιλέγοντας ψηφιακή SLR μηχανή.

Οι δύο κυρίαρχες εταιρείες μεταξύ επαγγελματιών φαίνονται να είναι η Nikon και η Canon, με τις διαφορές να είναι πολύ λεπτές. Υπάρχουν και άλλες εταιρείες φυσικά, όπως οι Sony, Pentax κ.α. Για φθηνή καλή SLR μηχανή πάντως, τα reviews έδειχναν Canon, Nikon και Sony. Ένα πολύ καλό μέρος με αναλυτικότατα reviews, συγκρίσεις και δείγματα φωτογραφιών είναι το www.cameralabs.com.

Για να μην τα πολυλογώ τα δικά μου αποτελέσματα με έβαλαν αρχικώς ανάμεσα στις Sony A230, Nikon D3000 και Canon EOS 1000D. Οι διαφορές τους είναι μικρής ουσίας και έχουν να κάνουν κυρίως με το πόσο φιλικό είναι το περιβάλλον και πως είναι διαμορφωμένα τα μενού. Άποψή μου είναι να μη δώσετε ιδιαίτερη σημασία σε αυτά. Αυτό που μετράει (και κοστίζει) είναι οι φακοί και το πιθανότερο είναι να τους κρατήσετε μια ζωή, ενώ θα αλλάζετε το σώμα της ψηφιακής μηχανής.

Γιατί κατέληξα στην Canon EOS 1000D

Ο λόγος που κατέληξα στην Canon EOS 1000D είναι πως ο φακός που έρχεται μαζί της στο kit, ο 18-55mm f/3.5-5.6 IS (υπάρχει και χωρίς IS, δηλαδή Image Stabilization), έχει πολύ καλύτερη απόδοση (πολύ λιγότερο «θόρυβο») σε χαμηλό φωτισμό, ειδικά σε ISO 1600 (μπείτε στο www.cameralabs.com και δείτε συγκριτικές φωτογραφίες). Η Sony A230 ήταν αρκετά φθηνότερη, ώστε να εξακολουθεί να είναι δελεαστική, αλλά για λόγους ασφάλειας και για λόγους συμβατότητας των φακών όταν αποφασίσω να πάρω καλύτερη ψηφιακή SLR, επέλεξα να πάω με μία από τις δύο πιο «επαγγελματικές» εταιρείες, Nikon και Canon.

Αγοράζοντας Φακούς

Διαβάζοντας την ονομασία ενός φακού θα καταλάβετε περί τίνος πρόκειται και που χρησιμεύει. Η εν λόγω SLR έρχεται στην Ελλάδα συνήθως μαζί με τους φακούς EF-S 18-55mm IS f/3.5-5.6 και EF-S 18-55mm f/3.5-5.6. Ας δούμε με απλά λόγια τι καταλαβαίνουμε από αυτή την ονομασία:
  • EF-S είναι το είδος του φακού και πρέπει να είναι συμβατό με την SLR σας, ώστε να «κουμπώνουν». Διαβάστε στα χαρακτηριστικά κάθε κάμερας με τι φακούς είναι συμβατές. Η Canon EOS 1000D είναι συμβατή με τα EF και EF-S.
  • 18-55mm είναι το focal length / εύρος εστίασης. Με απλά λόγια, αν θέλετε να τραβάτε τοπία και να αποτυπώνετε στις φωτογραφίες σας σχεδόν όλα όσα βλέπει το μάτι σας δεξιά-αριστερά, χρειάζεστε ένα φακό έως 50mm. Αν θέλετε όμως να έχετε ικανό ζουμ ώστε να τραβήξετε π.χ. ένα ζώο από απόσταση, τότε θέλετε κάτι που να φτάνει περίπου τα 250mm. Για φωτογραφίες πολύ μικρών αντικειμένων θα χρειαστείτε ένα φακό με την ένδειξη «macro», αλλά αυτοί κοστίζουν αρκετά και είναι καλύτερο να βρείτε εναλλακτικές λύσεις αν δε θέλετε να ξοδέψετε πολλά (π.χ. extension tubes ή close up lenses).
  • f/3.5-5.6 είναι το άνοιγμα του διαφράγματος στο μικρότερο και μέγιστο εύρος εστίασης. Για αυτό το χαρακτηριστικό βλέπετε τεράστιες διαφορές ανάμεσα στις τιμές των φακών. Όσο πιο μεγάλο διάφραγμα έχουν (δηλαδή όσο μικρότερο f νούμερο), τόσο περισσότερο φως αφήνουν να περάσει, τόσο μικρότερη εστίαση μπορούν να πετύχουν. Οι επαγγελματίες τα επιθυμούν, ώστε να μπορούν π.χ. να φωτογραφίσουν σε εσωτερικούς χώρους κινούμενα αντικείμενα (π.χ. έναν αγώνα μπάσκετ) ή να φτιάξουν κολακευτικά πορτραίτα με θολό background. Για τους ερασιτέχνες θεωρώ ότι δεν αξίζει, στην αρχή τουλάχιστον, να ξοδέψετε πολλά λεφτά για χαμηλά f νούμερα, εκτός αν είστε από αυτούς που φωτογραφίζουν κυρίως σε εσωτερικούς χώρους.
  • IS ή VR σημαίνει Image Stabilization ή Vibration Reduction και βοηθάει πάρα πολύ αν δε χρησιμοποιείτε τρίποδο, γιατί ελαττώνει την κίνηση / τρέμουλο των χεριών σας (προσοχή: ΔΕΝ βελτιώνει την φωτογράφιση κινούμενων αντικειμένων, μόνο το τρέμουλο των δικών σας χεριών). Αυτό σας επιτρέπει να τραβήξετε φωτογραφίες με χαμηλότερη ταχύτητα κλείστρου (άρα πιο φωτεινές) ή με μεγαλύτερο f νούμερο (άρα με μεγαλύτερο εύρος εστίασης) ή με χαμηλότερο ISO (άρα λιγότερο θόρυβο). Αν αγοράσετε φακό με σκοπό να κάνετε μεγάλο ζουμ (π.χ. με έναν που φτάνει τα 250-300mm) και χωρίς να χρησιμοποιείτε τρίποδο, οπωσδήποτε πάρτε φακό με IS. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιείτε πάντα τρίποδο, τότε σας είναι άχρηστο.
Συνοψίζοντας θεωρώ ότι όταν ξεκινάει κανείς, χρειάζεται συνήθως τα εξής (όχι όλα απαραίτητα φυσικά):
  • Μία entry level DSLR, όπως η Canon EOS 1000D (σκέτη η κάμερα κοστίζει ~340€, με kit φακό ξεκινάει από ~380) 
  • Έναν φακό περίπου 15-55mm για να τραβάει τοπία, όπως ο EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 (χωρίς IS κοστίζει ~80€, με IS ~100€) 
  • Έναν φακό περίπου 50-250mm για να τραβάει εξ αποστάσεως, όπως ο EF-S 55-250mm IS f/4-5.6 (κοστίζει ~230€) 
  • Ένα σετ Close up lenses για να τραβάει πολύ μικρά αντικείμενα (συνιστάται να έχετε τρίποδο) 
  • Ένα τρίποδο. 
Αν αγοράσετε ξεχωριστά έναν φακό που έρχεται και ως μέρος ενός kit (και οι δύο προαναφερόμενοι συγκαταλέγονται εδώ) μπορείτε να πετύχετε και καλύτερη τιμή, αν ζητήσετε να σας φέρουν φακό που ήταν μέρος ενός kit και δεν ήταν μόνος του προς πώληση (κοινώς, τους είχε ξεμείνει κοινώς - προσοχή: ζητήστε να σας βάλουν την εγγύηση μέσα).

Προσωπικά έχω τους φακούς EF-S 18-55mm IS f/3.5-5.6 και EF-S 55-250mm IS f/4-5.6 και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τον πρώτο, ενώ και ο δεύτερος κάνει φοβερή δουλειά για τα λεφτά του (τα χρώματα που βγάζει είναι λίγο «πεθαμένα», αλλά αν τραβάτε φωτογραφίες σε raw και όχι σε jpeg, το διορθώνετε άνετα στον υπολογιστή σας αργότερα.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους και αν επιλέξετε να κάνετε παρόμοιο δώρο στον εαυτό σας, με γειά σας!