4 Ιανουαρίου 2011

Το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα του κόσμου

Πολλά λέμε οι Έλληνες στις κουβέντες μεταξύ μας, σχετικά με το πως θα γίνει επιτέλους αποτελεσματική η παιδεία σε αυτή τη χώρα. Ο καθένας έχει τη δική του άποψη και επιχειρήματα και όταν "όλοι έχουμε δίκιο" δύσκολα καταλήγουμε κάπου.



Η μόνη σίγουρη συνταγή για επιτυχία είναι αυτή που έχει ήδη δοκιμαστεί και πετύχει. Με αφορμή άρθρο του in.gr ("Κάτω του μέσου όρου των συμμαθητών τους στις χώρες του ΟΟΣΑ οι Έλληνες 15χρονοι") αυτό το σύστημα φαίνεται να είναι το Φινλανδικό.

Το Φινλανδικό δεν είναι κάποιο εξοντωτικό σύστημα. Αντιθέτως, αφήνει πολύ ελεύθερο χρόνο στους μαθητές και γενικά θεωρείται "χαλαρό". Η φιλοσοφία του δεν επικεντρώνει στην πίεση ή την αποστήθηση, αλλά στα ταλέντα των μαθητών. Κακοί βαθμοί σπάνια δίδονται (σπανίζει το 4, με άριστα το 10) και για τις αδυναμίες των μαθητών υπάρχουν ειδικά προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας.

Η μακράν μεγαλύτερη διαφορά όμως σε σχέση με τη χώρα μας, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι ο τρόπος που αποκτά ένας μαθητής τη γνώση. Στη Φινλανδία, αντί να προσπαθούν να μάθουν απ έξω ονόματα ποταμών κ.α., οι μαθητές επιδίδονται σε έρευνες, μελέτες και αξιολογήσεις.

Μήπως λοιπόν θα έπρεπε, να αναθεωρήσουμε και εμείς τις "πατροπαράδοτες" μεθόδους που γεννούν μαθητές-παπαγάλους, αναγκάζουν τους γονείς να χρυσοπληρώνουν φροντιστήρια και αφήνουν τα παιδιά μας να ονειρεύονται μια θέση στο δημόσιο;