4 Ιουλίου 2011

Τα "κόλπα" του δρόμου

Λέγεται πως τις μισές φορές που 2 άγνωστοι μιλούν μεταξύ τους, ο ένας προσπαθεί να εξαπατήσει τον άλλον. Άπληστα, αφελή θύματα & εφευρετικοί δράστες, είναι ένας κακός συνδυασμός. Στο άρθρο αυτό θα δούμε μερικά από τα πιο έξυπνα κόλπα που συμβαίνουν τριγύρω μας.


Το κόλπο του σπάνιου σκύλου

Ξαφνικά μπαίνει ένας τύπος στο μαγαζί που δουλεύετε και σας ρωτάει πολύ ευγενικά αν μπορεί να δέσει το σκύλο του απ' έξω και να του ρίχνετε μια ματιά που και που μέχρι να πεταχτεί απέναντι στην Τράπεζα. Από ευγένια δέχεστε.

Αφότου φύγει, εμφανίζεται ένας 2ος τύπος και κατενθουσιασμένος σας ενημερώνει πως πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια ράτσα σκύλου και προτίθεται να τον αγοράσει για π.χ. 5.000 ευρώ. Σας αφήνει το τηλέφωνό του σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε.

Μόλις γυρίσει από την τράπεζα ο 1ος τύπος τον ρωτάτε για το σκύλο και σας λέει αδιάφορα ότι τον βρήκε μόλις στο δρόμο και σκεφτόταν να τον κρατήσει ή να τον πουλήσει σε κάποιο pet shop. Τώρα σας τυφλώνει η απληστία σας. Προσφέρεστε να αγοράσετε το σκύλο και αφού εκείνος το παίξει λίγο δύσκολος, σας τον πουλάει πχ για 100€.

Φυσικά ο 2ος τύπος σας έχει δώσει ψεύτικο κινητό και μόλις ξοδέψατε 100€ για το αδέσποτο της διπλανής γειτονιάς...


Το κόλπο του βαρήκοου

Μπαίνετε σε ένα κατάστημα και εντοπίζετε ένα σακάκι που σας αρέσει. Δεν γράφει τιμή πάνω και έτσι μοιραία πηγαίνετε να ρωτήσετε τον ταμία, ο οποίος παριστάνει τον βαρήκοο. Ρωτάτε ποσό κάνει το σακάκι και εκεινος με τη σειρά του βάζει μια φωνή στον υπεύθυνο που βρίσκεται πίσω στην αποθήκη.

Ταμίας: "Κύριε Βαγγέλη, πόσο κάνει το λευκό Αρμάνι?"
Υπεύθυνος: "Τετρακόσια κάνει Χρήστο"
Ταμίας: "Ποοσαα??"
Υπεύθυνος: "τε-τρακόσια!!"
Ταμίας: "τρακόσια ευρώ κύριε"

Από απληστία αγοράζετε βιαστικά το σακάκι το οποίο έτσι κι αλλιώς έκανε 300 ευρώ ή και πολύ λιγότερα αν ο μαγαζάτορας είναι μεγάλος απατεώνας.


Το δωρεάν ποτό ..και με ρέστα!

Αυτό το κόλπο γίνεται συνήθως σε μεγάλα μπαρ, με θύμα έναν από τους μπάρμαν.

Ένας πελάτης μπαίνει σε ένα μεγάλο μπαρ, πιάνει την κουβέντα σε έναν από τους μπάρμαν και πάνω στον χαβαλέ του δείχνει ένα "μαγικό" κόλπο. Του ζητάει να γράψει το όνομά του πάνω σε ένα ευρώ και να του το δώσει. Το παίρνει, το τσαλακώνει και το καίει μέσα σε ένα ποτήρι, κάνοντας παράλληλα διάφορες χαζές κινήσεις για να κρατάει και την προσοχή του μπάρμαν αμείωτη. Στη συνέχεια του λέει πως ως δια μαγείας, έχει εμφανίσει το 20ευρώ του μέσα στην ταμειακή μηχανή - και όταν πάει να ελέγξει, πράγματι βρίσκει ένα 20ευρώ με το όνομά του μέσα στην ταμειακή.

Τι έχει γίνει στην πραγματικότητα; Καταρχήν ο δράστης άλλαξε το 20ευρώ με ένα απλό τσαλακωμένο κομμάτι χαρτί το οποίο μέσα στο σκοτάδι δεν γίνεται αντιληπτό. Αυτό το καίει στην πραγματικότητα σε ένα ποτήρι, ενώ ταυτόχρονα ένας φίλος του παίρνει το 20ευρώ πάει στον άλλο μπάρμαν και αγοράζει 2 ποτά με αυτό. Μέχρι να καεί το κομμάτι χαρτί, έχει επιστρέψει, έχει κεράσει τον εαυτό του και τον φίλο του από ένα ποτό και έχει κρατήσει και τα ρέστα από το 20ευρώ!

Δείτε και ένα video από το Scam School που εξηγεί το εν λόγω κόλπο:



Εδώ παππάς, εκεί παππάς...

Το κλασσικότερο κόλπο του δρόμου είναι το παιχνίδι των λεγόμενων παπατζήδων. Ο παπατζής πέρνει 3 τραπουλόχαρτα εκ των οποίων 1 είναι ο παππάς και τα άλλα δύο απλοί αριθμοί. Σας δείχνει ποιό τραπουλόχαρτο είναι ο παππάς, στη συνέχεια τα ανακατεύει και τέλος αφήνει τον κόσμο να στοιχηματίσει στο φύλλο που νομίζουν ότι είναι ο παππάς.

Εδώ υπάρχουν αμέτρητα κόλπα που κάνει ένας παπατζής για να χάσετε. Καταρχήν χρησιμοποιεί μερικά ταχυδακτυλουργικά τρικ, αλλά φυσικά δε στηρίζεται σε αυτά, αφού μοιραία κάποια στιγμή κάποιος θα διαλέξει το σωστό φύλο, έστω και τυχαία.

Γι αυτό το λόγο ο παπατζής έχει πάντα τουλάχιστον 1 συνέταιρο στο κοινό, ο οποίος ύστερα από νόημα του παπατζή ποντάρει στο σωστό φύλο (π.χ. αγγίζοντας το καπέλο του δεξιά, αριστερά ή στο κέντρο), για να φαίνεται ότι κάποιος κερδίζει που και που. Φυσικά μερικές φορές χάνει επίτηδες, για να μη γίνει αντιληπτός.

Αν κάποιος ποντάρει στο σωστό φύλο, ο συνέταιρος θα ποντάρει περισσότερα σε ένα άλλο φύλο και ο παπατζής θα δηλώσει πως δέχεται πάντα μόνο το μεγαλύτερο στοίχημα, οπότε και δε θα δώσει λεφτά σε αυτόν που είχε διαλέξει το σωστό φύλο.

Τέλος, αν κάποιος ποντάρει ιδιαίτερα πολλά λεφτά στο σωστό φύλο ή το κοινό έχει αρχίσει να υποψιάζεται, ο συνέταιρος θα παριστάνει τον τσαντισμένο πελάτη και θα κλωτσήσει το τραπέζι με τα τραπουλόχαρτα, οπότε και ακυρώνεται το στοίχημα και ο παπατζής τα μαζεύει και φεύγει.


Κλείνοντας - και με αφορμή το σημερινό μας θέμα - σας θυμίζω μερικές ενδιαφέρουσες ταινίες / εκπομπές, όπου οι "απατεωνιές" είναι το κυρίως θέμα:




Στην ταινία "Ocean's Eleven" (trailer) Ο Danny Ocean οργανώνει μία ομάδα 11 ατόμων και μαζί επιχειρούν τη μεγαλύτερη ληστεία που έγινε ποτέ στο Las Vegas. Πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι George Clooney και Brad Pitt. (Δείτε επίσης τα sequels "Ocean's Twelve" και "Ocean's Thirteen")







Στο "The Italian Job" (trailer) ο Charlie Croker και η συμμορία του δημιουργούν κυκλοφοριακό χάος στο Los Angeles και με τη βοήθεια μερικών mini cooper ληστεύουν μία γερή ποσότητα χρυσού. Πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Edward Norton και Charlize Theron.







Και τέλος, στο "The Score" (trailer) ο συνταξιούχος ληστής Nick Wells, επιστρέφει για μία τελευταία ληστεία, όταν μαθαίνει πως ένα ανεκτίμητο γαλλικό κειμήλιο φυλάσσεται για λίγες ημέρες στο τελωνείο του Μοντρεάλ. Πρέπει όμως να συνεργαστεί με έναν φιλόδοξο νεαρό ληστή και σε κανέναν από τους δύο δεν αρέσει να μοιράζεται.. Πρωταγωνιστούν Edward Norton και Robert De Niro


 Επίσης υπάρχει μία πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή, η οποία ασχολείται με διάφορα "κόλπα" ή απατεωνιές και το πως γίνονται, το "Scam School".