5 Φεβρουαρίου 2015

Που διαφώνησαν Βαρουφάκης και Σόιμπλε

«Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Δεν συμφωνούμε όμως επακριβώς για τον τρόπο που πρέπει να γίνει αυτό. Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα ομόλογό του Από την πλευρά του, ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, πρόσθεσε ότι «δεν συμφωνήσαμε ούτε ότι διαφωνούμε».

Πιο συγκεκριμένα οι διαφωνίες που προέκυψαν από τη μεταξύ τους συνάντηση, σήμερα στο Βερολίνο, εντοπίζονται στα εξής κυρίως σημεία:

Ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που στηρίζουν το πρόγραμμα διάσωσης» εμμένοντας προφανώς στην τρόικα και το μνημόνιο-δανειακή σύμβαση.
«Οι κυβερνήσεις είναι δεσμευμένες, όσον αφορά τους προϋπολογισμούς, να έχουν επιβεβαίωση και πιστοποίηση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Είναι σημαντικό να τηρούνται οι συμφωνίες. Σε ότι αφορά το πρόγραμμα σταθερότητας η προσφορά μας έφτασε ως εκεί που δεν πάει άλλο. Τα προβλήματα σε τελική ανάλυση πρέπει να λυθούν εκεί όπου δημιουργούνται. Για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα χρειάζεται μια συμφωνία» σημείωσε. «Χωρίς αυτό το πρόγραμμα το ερώτημα είναι πως θα έχει η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές».

Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση αμφισβητεί τη λογική του υφιστάμενου προγράμματος προσαρμογής, ζητά χρόνο κι ένα πρόγραμμα-γέφυρα ώστε να καταλήξει η Ελλάδα και η Ευρώπη σε ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ τους.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «η κυβέρνηση μας έχει εκλεγεί με εντολή, από το 2010 αμφισβητούσαμε τη λογική του προγράμματος προσαρμογής... Εχουμε κι εμείς το δικαίωμα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας». Και στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε ότι «αυτό που ζητάμε είναι μια ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας, όπως ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα μας δώσει το χρόνο για διαβουλεύσεις και για να υπάρξει ένα νέο Συμβόλαιο...».

Ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει τίποτα κακό στις εκλογές και τις δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά αν οι υποσχέσεις που δίνονται γίνονται σε βάρος τρίτων, τότε πιθανώς δεν είναι ρεαλιστικές», υπονοώντας προφανώς ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να σηκώσουν το βάρος από ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, το οποίο και απέκλεισε. «Το θέμα κούρεμα δεν τίθεται αυτή τη στιγμή στην ατζέντα» είπε. 

Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης αναφερόμενος στις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης δήλωσε ότι «το μήνυμά μου είναι ότι δεν θα προωθήσουμε τα συμφέροντα του μέσου Έλληνα αλλά του μέσου Ευρωπαίου». «Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Δεν πρέπει να διαλύουμε την Δημοκρατία με μια βαριοπούλα λέγοντας ότι "οι εκλογές δεν μετράνε"» υπογράμμισε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι «Πρέπει να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις...» επιμένοντας στην εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης.

Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι «Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε την τεχνική στήριξη των εταίρων μας. Το ευάλωτο μοντέλο επιχειρείν κατέρρευσε, χάθηκαν χρόνια και χρήματα. Αντιμετωπίσαμε την χρεοκοπία σαν θέμα ρευστότητας και μας έδωσαν ένα πολύ μεγάλο δάνειο. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε και μια λίστα μεταρρυθμίσεων τα οποία ήταν φύλλα συκής. Αυτό δεν λειτούργησε»

Πάντως ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και θεωρώ ότι μαζί με τους εταίρους μας θα καταφέρουμε να αποκλείσουμε αυτή τη λέξη από το λεξιλόγιό μας».

Σημειώνεται ότι πριν τη συνάντηση ο κ. Σόιμπλε υποδέχθηκε τον κ. Βαρουφάκη με σοβαρό ύφος, χωρίς χειραψία, χωρίς να ανταλλάξουν ούτε μία κουβέντα και χωρίς δηλώσεις μπροστά σε κάμερες και φωτογράφους. 

Πηγές: Με στοιχεία από www.kathimerini.gr και www.tovima.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου