17 Φεβρουαρίου 2015

Το κείμενο Moscovici που θα υπέγραφε ο Γ. Βαρουφάκης

Δύο διαφορετικά κείμενα ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter ο δημοσιογράφος του Channel 4 και συγγραφέας, Paul Mason, υποστηρίζοντας πως είναι προσχέδια που φέρεται να παρουσίασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Pierre Moscovici στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ στο πλαίσιο του Eurgoroup της Δευτέρας.

Πρόκειται φυσικά για το επίμαχο κείμενο Moscovici που ήταν έτοιμος να υπογράψει ο Γιάνης Βαρουφάκης,

προτού αυτό τροποποιηθεί από τον Jeroen Dijsselbloem και απορριφθεί από τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ.

Αρκετοί χρήστες του Twitter φαίνεται να αμφισβητούν, πάντως, πως η τελική μορφή του κειμένου που παρουσιάζει ο Mason είναι πράγματι πρόταση του Moscovici.


Αναλυτικά, στην πιο πρόσφατη μορφή του, 
Το κείμενο Moscovici που θα υπέγραφε ο Γ. Βαρουφάκης και που λέει ότι πήρε στα χέρια του ο Mason αναφέρει τα εξής (από το capital.gr):

"Σήμερα το Eurogroup ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, με βάση έναν εντατικό διάλογο μεταξύ των νέων ελληνικών αρχών και των θεσμών.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους για μία ευρύτερη, κοινωνικά δίκαιη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που θα έχει ως στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης. Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει τις καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναλάβει έκτακτη δράση που θα διασφαλίζει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση. Θα διασφαλίσει πως τυχόν νέα μέτρα δεν θα αντιστρέφουν τις υφιστάμενες δεσμεύσεις και θα καλύπτονται από πλευράς χρηματοδότησης. Θα απέχει από μονομερείς ενέργειες και θα εργάζεται σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους.

Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της στους εταίρους για να διασφαλίσει ασφαλή και βιώσιμα δημόσια οικονομικά, καταλήγοντας και στη συνέχεια διατηρώντας μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Η σκοπιμότητα της επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου για το 2015 θα εξεταστεί υπό το πρίσμα των εξελισσόμενων οικονομικών περιστάσεων. Μέτρα για τη μείωση του βάρους του χρέους και για την επίτευξη μιας περαιτέρω αξιόπιστης και βιώσιμης μείωσης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ θα πρέπει να εξεταστούν με βάση τη δέσμευση του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012.

Την ίδια στιγμή οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευση τους στις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις σε όλους τους πιστωτές τους.

Τα παραπάνω διαμορφώνουν τη βάση για μια παράταση της υφιστάμενης δανειακής συμφωνίας, η οποία θα μπορούσε να πάρει τη μορφή ενός ενδιάμεσου προγράμματος [τεσσάρων μηνών] σαν ένα μεταβατικό στάδιο σε ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα το οποίο θα μελετηθεί και θα συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Όταν κριθεί χρήσιμο, η Κομισιόν θα παράσχει τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα για την ενίσχυση και επιτάχυνση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς να συνεχίσουν την τεχνική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των ενδιάμεσων χρηματοδοτικών αναγκών, του πώς αυτές θα καλυφθούν και των κατάλληλων όρων. Οι θεσμοί θα ενημερώσουν το Eurogroup έως τι ς 21 Φεβρουαρίου". 


Πηγή:www.capital.gr 
Περισσότερα στο: Το κείμενο Moscovici που θα υπέγραφε ο Γ. Βαρουφάκης  

Το σχέδιο που απέρριψε η Αθήνα


Ωστόσο, το παραπάνω κείμενο αποσύρθηκε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ κατέθεσε στο συμβούλιο το κείμενο που ακολουθεί παρακάτω, το οποίο και δεν έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση, καθώς ζητούσε την παράταση του υφιστάμενου μνημονίου.

Ολόκληρο το προσχέδιο της ανακοίνωσης του Eurogroup που απέρριψε η ελληνική πλευρά έχει ως εξής (από το ethnos.gr):

"To Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν καταβάλει η Ελλάδα και οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια.

Την τελευταία εβδομάδα το Eurogroup και οι θεσμοί έχουν εμπλακεί σε έναν εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους για μία ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία με στόχο σταθερά βελτιούμενες προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης (ενδυνάμωση της κοινωνικής δικαιοσύνης) καθώς και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθετικότητας του χρηματοοικονομικού τομέα. Συγκεκριμένα οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή των χρονιζόντων επί μακρόν μεταρρυθμίσεων για την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα.

Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την απαρέγκλιτη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις έναντι όλων των πιστωτών τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την πλέον αποτελεσματική χρήση των συνεχιζόμενων προβλέψεων της τεχνικής βοήθειας.

Συζητήσαμε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης επί τη βάσει της συνεργασίας που είχαν οι θεσμοί με τις ελληνικές αρχές. Χαιρετίσαμε το γεγονός ότι σε μία σειρά τομέων οι ελληνικές προτεραιότητες μπορούν να συνεισφέρουν στην ενίσχυση και καλύτερη εφαρμογή του υφιστάμενου οικονομικού προγράμματος βοήθειας.

Οι ελληνικές αρχές υπέδειξαν ότι προτίθενται να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα κυβερνητικά πλάνα. Στο πλαίσιο αυτό προτιθέμεθα να χρησιμοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υπάρχουσα ενσωματωμένη ευελιξία του υπάρχοντος προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές έδωσαν την ισχυρή υπόσχεση να απόσχουν από μονομερείς ενέργειες και να εργαστούν στενά με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, του χρηματοπιστωτικού τομέα και του ασφαλιστικού.

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν την επίτευξη των κατάλληλων πρωτογενών πλεονασμάτων και δημοσιονομικών αποτελεσμάτων ώστε να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, στο πλαίσιο των στόχων που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Επιπλέον, τα όποια νέα μέτρα πρέπει να είναι προϋπολογισμένα και να μην θέτουν εν κινδύνω τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Σε αυτή τη βάση, οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν μια τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος κατά έξι μήνες, ως ένα ενδιάμεσο βήμα. Η περίοδος αυτή θα επιτρέψει στις ελληνικές αρχές και στο Eurogroup να εργαστούν για μια επακόλουθη συμφωνία. Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα στυνεχίσει να παίζει το ρόλο του και σε αυτή τη νέα συμφωνία. Το Eurogroup διάκειται θετικά στο αίτημα αυτό των ελληνικών αρχών.

Επίσης, ενημερωθήκαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα ήταν συνετό να επεκταθεί η περίοδος διαθεσιμότητας των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο μηχανισμό «μαξιλάρι» του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) για έξι μήνες, παράλληλα με την επεκτάση του προγράμματος του EFSF. Κατόπιν του αιτήματος της Ελλάδας, το EFSF θα μπορούσε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Το Eurogroup δίνει έμφαση στο ότι αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαλαιοποίηση των τραπεζών και για το κόστος εκκαθάρισης, [το «σπάσιμο» των τραπεζών σε «καλή» και «κακή»). Θα αποδεσμευτούν δε μόνον στο πλαίσιο μιας αξιολόγησης από τους θεσμούς και μετά από απόφαση του Eurogroup.

Παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε επαρκή υποστήριξη στην Ελλάδα, μέχρι να επανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της, στο συμφωνημένο πλαίσιο". 

Πηγή: www.ethnos.gr
Αυτό είναι το σχέδιο που απέρριψε η Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου