12 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν από το Eurogroup;

Κοινό ανακοινωθέν, από το Eurogroup της Τετάρτης, τελικά δεν εκδόθηκε παρά τις εξαντλητικές διαβουλεύσεις και τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν.

Σύμφωνα με "Το Βήμα"* το πρόβλημα επικεντρώθηκε στη φράση «extend, amend and conclude» (παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση) 

με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη «παράταση» και τη Γερμανία να μην δέχεται το amend, «τροποποίηση». Παράλληλα σημείο διχασμού λέγεται ότι ήταν η λέξη "τρέχον" που θα έμπαινε, αν έμπαινε, δίπλα στη λέξη πρόγραμμα, είτε συμφωνία, είτε διευθέτηση. 

Ανάλογη είναι και πληροφόρηση που μας δίνει "Η Αυγή"**: Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ακολούθησε κοινή ανακοίνωση, καθώς δεν επήλθε συμφωνία στη φράση "παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση" (μτφ.: extend, amend and conclude), με την Ελλάδα να διαφωνεί κάθετα με τη λέξη "παράταση". 

Σύμφωνα με το "Εθνος"***: Για τον Βαρουφάκη, υπάρχει ακόμη και η λέξη «γέφυρα» που αναφέρεται στην τελευταία παράγραφο – αν και όχι με την έννοια που ο Έλληνας υπουργός πιθανώς να ήθελε, η οποία είναι ως μέρος μιας συμφωνίας-γέφυρας χρηματοδότησης (bridge financing deal).

Ύστερα από όλα αυτά (ενδεχομένως και άλλα που ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά) "κοινό ανακοινωθέν" από το Eurogroup της Τετάρτης τελικά δεν εκδόθηκε. 


«Δεν καταφέραμε να σημειώσουμε αρκετή πρόοδο για να καταλήξουμε σε κοινά συμπεράσματα» δήλωνε μετά το πέρας του 
Eurogroup ο πρόεδρός του, Jeroen Dijsselbloem.

Εκτίμηση: Αν η διαφορά των δυο πλευρών εντοπίζεται μόνο στις λέξεις και όχι στην ουσία, τότε η διαφορά αυτή είναι εύκολο να "γεφυρωθεί"! 

* http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=676298 
** http://www.avgi.gr/article/5308756/xoris-sumfonia-elixe-to-eurogroup-i-ellada-den-ekane-piso
*** http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64138805






yle="text-align: center;">

2 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον είναι το σχόλιο της Deutsche Welle σήμερα, σύμφωνα με το οποίο:
    "Η Ελλάδα χρειάζεται και χρήματα και χρόνο. Και τα δύο δεν τα έχει. Από την πλευρά τους οι ευρωπαίοι εταίροι γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να χάσουν την Ελλάδα ως εταίρο ιδιαίτερα στην τωρινή γεωπολιτική κατάσταση αλλά και διότι τυχόν grexit θα είχε ανεξέλεγκτες συνέπειες στις αγορές. Άρα και οι δύο πλευρές θα πρέπει να μετακινηθούν από τις θέσεις τους, να συμβιβαστούν και κυρίως η Ελλάδα, σε μια φόρμουλα που να ικανοποιεί την Αθήνα, χωρίς όμως να αλλοιώνεται η ουσία του υπάρχοντος προγράμματος".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτός που απέρριψε, έπειτα από εισήγηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, το τελευταίο κείμενο που κατατέθηκε στο χθεσινοβραδινό Eurogroup και ζητούσε, μεταξύ άλλων, από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί την ολοκλήρωση και παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με τροποποιήσεις, που πρότεινε η Αθήνα.
    Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή