4 Φεβρουαρίου 2015

Γέφυρα του Κοράκου: Αυτό ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων

Η ιστορική πέτρινη Γέφυρα του Κόρακα, στον Αχελώο ποταμό, που ένωνε τους νομούς Καρδίτσας και Άρτας, ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων μέχρι το 1949 όταν ανατινάχθηκε, θύμα και αυτό του εμφυλίου πολέμου. 

Το όνομά της, το έδωσε ο Μητροπολίτης Βησσαρίων της Λάρισας, χορηγός του έργου, λόγω του ύψους της «επειδή την ημέρα των εγκαινίων -το 1515- σταθείς εις το μέσον της γέφυρας και ερωτών: "πώς με βλέπετε;", οι μαστόροι του απήντησαν: σαν κόρακα, αυτός τους είπε: "ε, τότε γέφυρα του Κοράκου να είναι το όνομά της"». 

Κατά μια άλλη εκδοχή, παραλλαγή της πρώτης, την ονόμασε έτσι ο πρωτομάστορας, όταν είδε τον Μητροπολίτη να περπατάει πάνω στη γέφυρα, του φώναξε από την όχθη του ποταμού: "Σαν κόρακας φαίνεσαι εκεί πάνω γέροντα".

Το άνοιγμα της γέφυρας στην βάση της ήταν 48 μέτρα, το μεγαλύτερο ύψος της 26, το πλάτος της 2,30 ενώ η απόσταση από την μία άκρη έως την άλλη ήταν 80 μέτρα. 

Τη γέφυρα φρουρούσαν δυο Κούλιες, όπως ονομάζονταν τα τουρκικά φυλάκια, η μία από την πλευρά της Αργιθέας και η δεύτερη στην πλαγιά κάτω από τις Πηγές της Άρτας. Στις Κούλιες, που ήταν πέτρινα διώροφα κτίρια υπηρετούσαν τούρκοι φύλακες, που επόπτευαν το πέρασμα και το προστάτευαν από δολιοφθορά.

Για την ονομασία του γεφυριού, πέρα από τις δυο εκδοχές που αναφέρθηκαν υπάρχουν δυο ακόμη: 

Όταν τελείωσε το έργο, όλα τα ξύλα που είχαν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή πήραν φωτιά. Ο καπνός μαύρισε τη γέφυρα και έτσι πήρε το όνομά της.

Η τελευταία εκδοχή μιλάει για ένα κοράκι που κάθισε στο γεφύρι όταν τελείωσε ο αγιασμός. Το επεισόδιο το πήρε η λαϊκή μούσα και το έκανε τραγούδι:
"Τ' έχεις καημένε κόρακα
και σκούζεις και φωνάζεις;
Μήνα διψάς για αίματα
για τούρκικα κεφάλια;
Πέτα, ψηλά κατ' Άγραφα
στου Άσπρου* το γεφύρι". 

* Άσπρος ή Ασπροπόταμος είναι κάποια ακόμη ονόματα του Αχελώου ποταμού.  

Η γέφυρα του Κοράκου ή το γεφύρι του Κόρακα (ή Κορακογιοφύρι, όπως το λένε οι ντόπιοι), έζησε για 434 χρόνια αντέχοντας σε σεισμούς και στις μανιασμένες κατεβασιές του Αχελώου, μέχρι τη στιγμή που ανατινάχθηκε, στις 28 Μαρτίου του 1949, από άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, σε μια προσπάθειά τους να ανακόψουν την επίθεση που δέχονταν. Σήμερα σώζονται μόνο τα βάθρα του.

Τις μέρες αυτές, με αφορμή την κατάρρευση του Γεφυριού της Πλάκας στον Άραχθο ποταμό, γίνεται μια προσπάθεια ανακατασκευής και των δύο Γεφυριών, της Πλάκας και του Κόρακα. 

Διαβάζω στα "Νέα": "Το Ποτάμι και τα γεφύρια. Γιώργης Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος, οι δυο ευρωβουλευτές του Ποταμιού, κατέθεσαν ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ζητούν να βοηθήσουν οι εταίροι τους νομούς Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας αλλά και τις περιοχές στην Κοιλάδα του Αχελώου που υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Πρακτικά αυτό που αιτούνται είναι η Επιτροπή να εξετάσει τη δυνατότητα ενεργοποίησης του Ταμείου Φυσικών καταστροφών της Ένωσης. Όχι μόνο για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές στις υποδομές. Ζητούν πόρους και για την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας. Και επί τη ευκαιρία θέτουν και το ζήτημα του γεφυριού του Κόρακα. Μέχρι το 1949, οπότε και το ανατίναξαν οι άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού στην προσπάθεια τους να αναχαιτίσουν μια επίθεση, αυτό ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, με άνοιγμα 48 μέτρα και ύψος 26 μέτρα. Είχε κατασκευαστεί το 1515, πριν δηλαδή 500 χρόνια, και ένωνε την Ήπειρο με τη Θεσσαλία. Τα νερά του Αχελώου παρέσυραν ό,τι είχε απομείνει από τα ερείπια του. Η ανακατασκευή του «Κορακογιοφυριού», όπως το λένε οι ντόπιοι, είναι πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Οι του Ποταμιού λοιπόν έχουν προφανώς «πηγές» σε εκείνα τα μέρη".
- See more at: http://www.tanea.gr/instanea/e-kedroaristeres-istories/#sthash.lyFRinbX.dpuf 

Πάντως, η ανακατασκευή τέτοιων ιστορικών μνημείων, όπως των Γεφυριών του Κόρακα και της Πλάκας, αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τη σύγχρονη Ευρώπη. 

Πηγές: Στοιχεία από www.tovima.gr και taneatismikrospilias24.weebly.com 







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου