7 Φεβρουαρίου 2015

Ουκρανία: Βιώσιμη συμφωνία ή πόλεμος;

(upd) «Είναι μία από τις τελευταίες ευκαιρίες. Αν δεν καταφέρουμε να βρούμε μία βιώσιμη συμφωνία ειρήνης, γνωρίζουμε ακριβώς το σενάριο: έχει όνομα, λέγεται πόλεμος», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, επιστρέφοντας στο Παρίσι έπειτα από συνομιλίες στη Μόσχα, που στόχο είχαν την επίτευξη μιας συμφωνίας επίλυσης της ουκρανικής κρίσης.

Οι συνομιλίες μεταξύ της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ολοκληρώθηκαν στο Κρεμλίνο έπειτα από 5 ώρες διαβουλεύσεων, χωρίς πάντως να υπάρξει καμία ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας. 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία δεν σχεδιάζει να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον οποιουδήποτε, αν και μία παγκόσμια τάξη όπου ένας ηγέτης λέει στους άλλους τι μπορούν να κάνουν δεν θα ταίριαζε στη Μόσχα. «Αυτή η παγκόσμια τάξη δεν θα ταιριάξει ποτέ στη Ρωσία. Όμως δεν πρόκειται να εξαπολύσουμε πόλεμο εναντίον οποιουδήποτε, πρόκειται να συνεργαστούμε με όλους», είπε στη διάρκεια μιας συνάντησης με εργατικά συνδικάτα στην πόλη Σότσι (νότια Ρωσία). Ο Πούτιν επανέλαβε πως οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία σε αντίποινα για τον ρόλο της στην ουκρανική διένεξη δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

Μία ημέρα νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος είχαν εξαντλητικές συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο στο Κίεβο. Οι ηγέτες των δύο ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών παρουσίασαν στον Ποροσένκο κοινό ειρηνευτικό σχέδιο με στόχο τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ανατολική Ουκρανία και το άνοιγμα του δρόμου για τη συνολική διευθέτηση του προβλήματος. Το πλέον ακανθώδες ζήτημα των διαβουλεύσεων εντοπίζεται στο κατά πόσο το Κίεβο θα αποδεχθεί τις υφιστάμενες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δύο αντιμαχομένων στρατοπέδων στην Ανατολική Ουκρανία ως σημείο αναφοράς για την επίτευξη εκεχειρίας. Τη διαπραγματευτική θέση του Κιέβου δυσχεραίνει και η κατάρρευση του εθνικού νομίσματος, η οποία έφερε την ουκρανική οικονομία πιο κοντά στο χείλος της χρεοκοπίας.

Ισχυρές είναι οι πιέσεις που δέχεται και η Μόσχα, αφενός μεν λόγω των οικονομικών δυσχερειών που συνοδεύουν την πτώση της τιμής του πετρελαίου και τις δυτικές κυρώσεις, αφετέρου δε, λόγω του ενδεχομένου να αποφασίσει εντός των ημερών η Ουάσιγκτον την αποστολή οπλικών συστημάτων στο Κίεβο.

Τα προσκείμενα στο Κρεμλίνο ρωσικά μέσα ενημέρωσης υποδέχτηκαν με συγκρατημένη αισιοδοξία τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία. Επικαλούμενο γαλλικές πηγές, το πρακτορείο TASS περιέγραψε την εν λόγω πρωτοβουλία ως προσπάθεια των Ευρωπαίων να ματαιώσουν την αποστολή αμερικανικών όπλων στο Κίεβο, την οποία θεωρούν πολύ ριψοκίνδυνη, και γενικότερα να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, έναντι της Ουάσιγκτον, στον χειρισμό του ουκρανικού προβλήματος. 

Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, υπογράμμισε πως η αποστολή όπλων στην ουκρανική κυβέρνηση δεν θα βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης. «Καταλαβαίνω τη δημόσια συζήτηση αλλά πιστεύω πως περισσότερα όπλα δεν θα οδηγήσουν στην πρόοδο που χρειάζεται η Ουκρανία. Στ΄αλήθεια αμφιβάλλω γι΄αυτό», δήλωσε στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο. «Αν είναι αλήθεια ότι δεν μπορεί να επιλυθεί στρατιωτικά, τότε νομίζω ότι θα πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στα άλλα πράγματα. Υπάρχει ήδη ένας μεγάλος αριθμός όπλων στην περιοχή και δεν νομίζω ότι αυτό έχει κάνει μια στρατιωτική λύση πιο πιθανή» πρόσθεσε η καγκελάριος. 

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ανέφερε ότι οι «εποικοδομητικές» και «ουσιαστικές» διαπραγματεύσεις μεταξύ των 3 ηγετών επέτρεψαν να υπάρξει μία συμφωνία για την «προετοιμασία» ενός μελλοντικού ειρηνευτικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει τις γαλλογερμανικές προτάσεις και εκείνες των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας.  

Πηγές: Στοιχεία από www.kathimerini.gr και www.tanea.gr
Διαβάστε περισσότερα στα:
http://www.kathimerini.gr/802653/article/epikairothta/kosmos/ystates-prospa8eies-gia-eirhneysh-sthn-oykrania
http://www.kathimerini.gr/802770/article/epikairothta/kosmos/olant-gia-oykrania-viwsimh-symfwnia-h-polemos
http://www.tanea.gr/news/world/article/5207075/ksekinhsan-sth-mosxa-oi-diapragmateyseis-gia-to-eirhneytiko-sxedio-gia-thn-oykrania/ 

http://www.kathimerini.gr/802770/article/epikairothta/kosmos/avevaih-h-merkel-anhsyxos-o-olant-ka8hsyxastikos-o-poytin






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου