31 Μαρτίου 2016

Πρ. Παυλόπουλος: Να εξοντώσουμε το Μινώταυρο του νεοφιλελευθερισμού!

Τον μύθο του Μινώταυρου, του Λαβύρινθου και του Θησέα χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, για να ερμηνεύσει την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, στην ομιλία του στην τελετή αναγόρευσής του, σε επίτιμο διδάκτορα του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ.

Η ευρωπαϊκή έννομη τάξη, βρίσκεται στην επικίνδυνη δίνη μιας πρωτόγνωρης κοινωνικοοικονομικής κρίσης, τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι «ολοένα και περισσότερο η οικονομία, θυμίζει το μυθικό Λαβύρινθο, με την έννοια ότι η είσοδος είναι ορατή, αλλά η έξοδος μακρινή, δαιδαλώδης και αδιευκρίνιστη»«Αυτός ο οικονομικός Λαβύρινθος που έχει το δικό του Μινώταυρο, ως αρχιτέκτονα αλλά και ως αμείλικτο φύλακα της εφιαλτικής χαοτικότητάς του, είναι το γνήσιο τέκνο, της νεοφιλελεύθερης οικονομικής αντίληψης», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ, και συνέχισε με τα εξής:

«Μέσα σ' αυτόν τον οικονομικό Λαβύρινθο κι αντιμέτωπος με το νεοφιλελεύθερο Μινώταυρο, ο θεσμικός Θησέας καλείται, υπό όρους που παραπέμπουν στην ιστορία του Δαυίδ απέναντι στον Γολιάθ, να φέρει σε πέρας την αποστολή του». 
«Την επανίδρυση ενός κανονιστικού εποικοδομήματος, το οποίο θα μπορέσει να υπερασπισθεί τον Άνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο κυρίως δια της αποκατάστασης του κανόνα δικαίου και της έννομης τάξης στον θεσμικό τους θρόνο, που πρέπει επιπλέον να στηρίζεται πάνω σε δημοκρατικό βάθρο. Τελικώς δε δια της αποκατάστασης του κράτους δικαίου μ' έμφαση στον ανθρωπιστικό πυρήνα του, το κοινωνικό κράτος δικαίου»...
«Σ' αυτόν τον Λαβύρινθο κι απέναντι σ' αυτόν τον Μινώταυρο, η έννομη τάξη και οι θεσμοί παίρνουν τη μορφή ενός άλλου Θησέα. Ο οποίος, με ασπίδα την παραδοσιακή του δημοκρατική νομιμοποίηση και δόρυ την πλήρη αίσθηση της θεσμικής του αποστολής, οφείλει ν' αγωνισθεί για να εντοπίσει το Μινώταυρο και να τον εξοντώσει». 

Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Λόγια που δεν μπορούσε παρά να σχολιαστούν. 

Ακολουθεί ένα αιχμηρό σχόλιο του Πέτρου Τατσόπουλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (στο fb Petros Tatsopoulos): 
«Ο αγαπημένος μου Πρόεδρος. Θέλω τόσο πολύ να τον αφήσω στο απυρόβλητο (κυρίως λόγω της παλιάς μας φιλίας, από το γραφείο της αείμνηστης Μάνιας Καραϊτίδη, στην "Εστία" της Σόλωνος) αλλά δεν με αφήνει ν' αγιάσω. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει δηλώσεις ανάρμοστες με το υπερκομματικό προεδρικό αξίωμα, με μοναδικό κίνητρο να φανεί αρεστός στους κυβερνώντες. Είναι όμως η πρώτη φορά που οι δηλώσεις του είναι τόσο προκλητικές -συνιστούν κυριολεκτικά "ύβριν", με την αρχαιοελληνική σημασία-, ιδίως επειδή προέρχονται από τα χείλη εκείνου που συνέδεσε, όσο κανένας άλλος, την πολιτική του σταδιοδρομία με την ανορθολογική, πελατειακή και ακριβοπληρωμένη διόγκωση του δημοσίου τομέα. Ειλικρινά, Πρόεδρέ μου. Είσαι ο τελευταίος που "δικαιούσαι δια να ομιλείς". Με την αγάπη μου».

Πηγή: www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου