9 Μαρτίου 2016

G. Friedman: «Να είστε έτοιμοι για διακρατικό πόλεμο»

"Δεν έχει υπάρξει ποτέ αιώνας που δεν είχε έναν συστημικό πόλεμο, έναν πόλεμο που το σύνολο του συστήματος κλονίζεται. Θέλετε να στοιχηματίσετε ότι αυτός θα είναι ο μόνος αιώνας, που δεν θα έχει ένα; Το βάζω αυτό το στοίχημα..." αναφέρει ο Τζορτζ Φρίντμαν (George Friedman), στρατηγικός αναλυτής της γεωπολιτικής σκακιέρας και ιδρυτής του φημισμένου «Stratfor», σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη του με τον «Business Insider. Και προειδοποιεί: "Να είστε έτοιμοι για πόλεμο".

Ακολουθεί ο σχετικός διάλογος μεταξύ του Φρίντμαν και του δημοσιογράφου του «Business Insider», όπως τον παρουσιάζει το iefimerida.gr, όταν εκείνος ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιστροφής μας στις διακρατικές συγκρούσεις:

BI: Στις μέρες μας και στην εποχή μας είναι σχετικά ασυνήθισ το για τα έθνη να προχωρούν σε πόλεμο μεταξύ τους. Θεωρείτε ότι αυτό αλλάζει; Θα μπορούσαν οι διακρατικοί πόλεμοι να επιστρέψουν;

GF: Την περίοδο από το 1815 μέχρι το 1871 δεν υπήρχε κάποια διακρατική σύγκρουση στην Ευρώπη. Στην συνέχεια ήρθε η μεγαλύτερη όλων, ο Παγκόσμιος Πόλεμος.

Θα σας δώσω άλλο ένα στατιστικό στοιχείο. Δεν έχει υπάρξει ποτέ αιώνας που δεν είχε έναν συστημικό πόλεμο – έναν πόλεμο, δηλαδή που το σύνολο του συστήματος κλονίζεται. Από τον επταετή πόλεμο, στους Ναπολεόντειους πολέμους του 19ου αιώνα, στους Παγκόσμιους Πολέμους του 20ου αιώνα, κάθε εποχή έχει και από ένα.

Θέλετε να στοιχηματίσετε ότι αυτός θα είναι ο μόνος αιώνας, που δεν θα έχει ένα; Το βάζω αυτό το στοίχημα....

Όταν έχετε χώρες όπως η Γερμανία, η Κίνα, η Ρωσία να «πέφτουν», και να τις αντικαθιστούν άλλες, τότε είναι που ξεκινά ένας συστημικός πόλεμος. Και τότε είναι που γίνεται η κατάσταση επικίνδυνη, επειδή το σύστημα δεν έχει φθάσει ακόμη σε ισορροπία. Έτσι συνέβη όταν η Γερμανία ενώθηκε το 1871 και μετά ξέσπασε η «κόλαση», έτσι και όταν ενισχύθηκε η Ιαπωνία στις αρχές του 20ου αιώνα, και μετά ξέσπασε το χάος. Έτσι και τώρα παρατηρούμε μια συστημική αλλαγή. Να είστε έτοιμοι για πόλεμο. 

BI: Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για το πού θα μπορούσε να ξεσπάσει;

GF: Οι πιο πιθανές αναδυόμενες χώρες είναι η Ιαπωνία, η Τουρκία και η Πολωνία. Για αυτό και θα έλεγα πιθανόν στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή ή κάποια θαλάσσια πολεμική αναμέτρηση που θα ξεκινούσε η Ιαπωνία.

Αλλά κάθε φορά που νέες δυνάμεις αναδύονται, αναζητούν να βρουν την ισορροπία τους στο νέο τοπίο. Νέες δυνάμεις αναδύονται, ενώ οι παλιές δυνάμεις παρακμάζουν. Δεν είναι η διαδικασία αυτή κάθε αυτή που είναι επικίνδυνη, είναι η αναδυόμενη ορμή που είναι επικίνδυνη.

Πηγή: www.iefimerida.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου