12 Οκτωβρίου 2016

Πεταλιοί: O παράδεισος των jet setters

Οι Πεταλιοί, ένα θαλάσσιο σύμπλεγμα δέκα μικρών νησιών με κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά και κάποιες αμμουδερές ακρογιαλιές, στον νότιο Ευβοϊκό λίγα ναυτικά μίλια έξω από το Μαρμάρι, προσφέρουν εκτός από ομορφιά και απόλυτο privacy, λόγος ικανός να προσελκύει κατά καιρούς την παγκόσμια creme de la creme.

Από τα δέκα νησάκια, το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν κυρίως τα τρία μεγαλύτερα (Μεγαλόνησος Πεταλιών, Χερσονήσι, Τραγονήσι) τα οποία διαθέτουν εντυπωσιακές βίλες και κατοικούνται. Η πρόσβαση στα νησάκια είναι δυνατή μόνο με ιδιωτικό σκάφος, όμως επαγγελματίες της περιοχής (από Μαρμάρι και Κάρυστο) πραγματοποιούν δρομολόγια με μικρά σκάφη στα νησιά.


Η ιστορία των Πεταλιών (από το protothema.gr) 

Η ιστορία των VIP επισκεπτών στους Πεταλιούς (Μαλδίβες του νότιου Ευβοϊκού τα αποκαλούν κάποιοι) είναι μεγάλη και ξεκινά από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Στα χρόνια αυτά οι Πεταλιοί ήταν ιδιοκτησία του Ομέρ Μπέη, ο οποίος έστελνε εκεί το χαρέμι του για διακοπές.

Οταν το 1830 οι Τούρκοι έφυγαν, τα νησάκια πουλήθηκαν στον γενικό πρόξενο της Ρωσίας Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, ενώ την επόμενη κιόλας χρονιά, το 1831, πέρασαν στην ιδιοκτησία του βασιλιά Γεωργίου του Α’ ως προίκα από την πριγκίπισσα Ολγα. Στις ήδη υπάρχουσες βίλες στεγάστηκαν τα θερινά ανάκτορα προσδίδοντας μοναδική αίγλη στην περιοχή, καθώς εστεμμένοι από ολόκληρο τον κόσμο άρχισαν να επισκέπτονται την ονειρεμένη αυτή γωνιά της Ελλάδας. 


Αρκετές δεκαετίες αργότερα, ένας από τους ισχυρότερους εφοπλιστές της εποχής, ο Μαρής Εμπειρίκος, εξέχουσα προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας, κουμπάρος του Ωνάση και φίλος του Νιάρχου, εξέφρασε το ενδιαφέρον να αγοράσει τμήμα των Πεταλιών. Οπως και έπραξε τελικά. 

Ο Μαρής Εμπειρίκος ήταν σε προχωρημένη ηλικία όταν μοίρασε τους Πεταλιούς στα δυο του παιδιά. Ο Ανδρέας Εμπειρίκος κράτησε το νησί Μικρό Πετάλι (Χερσονήσι) ενώ στην ιδιοκτησία του αδελφού του Πέρη περιήλθε το μικρότερο Τραγονήσι. 

Οι Εμπειρίκοι, ισχυροί οικονομικοί παράγοντες με παρουσία στην παγκόσμια ναυτιλία, μεταβίβασαν τελικά το σύνολο της ιδιοκτησίας των Πεταλιών σε μια εταιρεία που φέρει το όνομα Πεταλιοί Α.Ε. και στη συνέχεια πούλησαν μέρος της σε επιφανείς Ελληνες αλλά και ξένους. 

Σήμερα, μεγάλο μέρος του συμπλέγματος ανήκει στον Μαρή Εμπειρίκο, γιο του Ανδρέα και εγγονό του αρχικού ιδιοκτήτη Μαρή, και την ανιψιά του, κόρη της αδικοχαμένης Κορνηλίας Εμπειρίκου, αλλά και στον εφοπλιστή Ηλία Καρνέση. 


Τη δεκαετία του ’80 η κόρη του Πάμπλο Πικάσο, Παλόμα, μαζί με τον αδελφό της Κλοντ, αγόρασαν μια έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων στο μεγαλύτερο νησί των Πεταλιών, εκεί που η βασίλισσα Ολγα διατηρούσε παλαιότερα την εξοχική της κατοικία αλλά και τους στάβλους της. Η εκκεντρική γόνος του Πικάσο μετέτρεψε τους παλιούς βασιλικούς στάβλους σε ένα μοναδικό κατάλυμα που παραπέμπει στην Τοσκάνη. Όμως, οι Πικάσο λόγω υποχρεώσεων σταδιακά μείωσαν τις επισκέψεις τους στην Ελλάδα και η περιουσία τους στον μαγευτικό αυτό παράδεισο έμενε αναξιοποίητη. Έτσι κάποια χρόνια πριν πήραν την απόφαση να πουλήσουν την ιδιοκτησία τους στους Πεταλιούς. 


Η νέα εποχή των Πεταλιών και οι Δαυίδ 

Η ιδιοκτησία των Πικάσο στους Πεταλιούς πουλήθηκε πριν από κάποιους μήνες αντί άγνωστου τελικά ποσού. Ουδείς γνωρίζει αν η μεταβίβαση έγινε σε κάποια εταιρεία ή σε φυσικό πρόσωπο, όμως -όπως αναφέρουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες- πίσω από τη νέα ιδιοκτησία βρίσκεται η Νίκολα Πινέδο-Δαυίδ και ο σύζυγός της Κλεμέντε Πινέδο. 

Η Νίκολα Δαυίδ είναι η μοναχοκόρη του επιτυχημένου επιχειρηματία Γιώργου Δαυίδ, το όνομα του οποίου έχει ταυτιστεί με διάφορες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και η Coca-Cola 3Ε. Είναι αδελφή του Αναστάση και του Χάρη Δαυίδ και η μοναδική από την οικογένεια Δαυίδ που δεν ασχολείται με τις οικογενειακές επιχειρήσεις, καθώς έχει χαράξει από νωρίς τη δική της ανεξάρτητη πορεία σπουδάζοντας και ζώντας στο εξωτερικό. 

Οπως όλα δείχνουν, οι Πεταλιοί είναι το νέο project του ζεύγους Πινέδο. Αν και σύμφωνα με όσα λέγονται η Νίκολα είναι ο ιθύνων νους της όλης προσπάθειας, ο Κλεμέντε είναι εκείνος που βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες και φυσικά τους εργάτες. Το σκάφος τους που συχνά βρίσκεται δεμένο στα λιμάνια του Μαρμαρίου και της Καρύστου αποδεικνύει ότι η έναρξη των εργασιών είναι ζήτημα χρόνου. 

Στους Πεταλιούς θα στεγαστούν τελικά τα νέα γραφεία των Δαυίδ, θα φτιαχτούν πολυτελείς βίλες ή μήπως ένα boutique hotel; Κανένας δεν γνωρίζει επακριβώς. Το σίγουρο είναι ότι από το ερχόμενο καλοκαίρι μέλη της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας θα γειτονεύουν με τους εφοπλιστές Εμπειρίκο και Καρνέση, φέρνοντας στον νότιο Ευβοϊκό τον κοσμοπολίτικο αέρα περασμένων δεκαετιών.

Πηγή: Στοιχεία από www.protothema.gr

1 σχόλιο:

  1. Έχουν ενδιαφέρον τα νησάκια αυτά. Μια βόλτα στο Μαρμάρι και μετά Πεταλιούς! Κάποτε πρέπει να γίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή