23 Ιανουαρίου 2017

Οι ακριβότεροι παίκτες στον κόσμο

Ο Βραζιλιάνος άσος Νεϊμάρ είναι ο ποδοσφαιριστής με τη μεγαλύτερη αγοραστική αξία στο διεθνές ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, με βάση την ηλικία, το συμβόλαιο και άλλες κρίσιμες παραμέτρους τις οποίες εξετάζει το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Σπουδών (CIES). Ακολουθεί ο Λιονέλ Μέσι με τρίτο τον Πολ Πογκμπά.

Ο Βραζιλιάνος Νεϊμάρ, νεότερος σε ηλικία (24 ετών) από τους άλλους δύο μεγάλους αστέρες του ποδοσφαίρου, είναι μακράν πρώτος σε αξία αποτιμώμενος στα 246,8 εκατ. ευρώ στο μεταγραφικό παζάρι. Ο 29χρονος συμπαίκτης του στην Μπαρτσελόνα και αρχηγός της εθνικής Αργεντινής, Λιονέλ Μέσι, είναι δεύτερος με αξία 170,5 εκατ. ευρώ, με τρίτο τον Πολ Πογκμπά, τον Γάλλο άσο για τον οποίον η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δαπάνησε το καλοκαίρι πάνω από 105 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Τώρα η αξία του εκτιμάται στα 155,3 εκατ.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον κόσμο σύμφωνα με τη FIFA για το 2016, που πήρε και τη Χρυσή Μπάλα του περιοδικού France Football, έρχεται έβδομος στην κατάταξη αυτή με αξία αγοράς στα 126,5 εκατ. ευρώ, προφανώς λόγω της σχετικά προχωρημένης ηλικίας του (31 χρόνων), καθώς είναι ο γηραιότερος σε όλο το τοπ-100 της έρευνας!

Ολη η πρώτη δεκάδα των ποδοσφαιριστών έχει αξία άνω των 100 εκατ. ευρώ ο καθένας. Σε αυτήν βρίσκονται, εκτός από τους προαναφερθέντες, και οι Αντουάν Γκριεσμάν (Ατλέτικο/Γαλλία), Λουίς Σουάρες (Μπαρτσελόνα/Ουρουγουάη), Χάρι Κέιν (Τότεναμ/Αγγλία), Πάουλο Ντιμπάλα (Γιουβέντους/Αργεντινή), Ντέλε Αλι (Τότεναμ/Αγγλία) και Εντέν Αζάρ (Τσέλσι/Βέλγιο). 



Τα ευρήματα της περιοδικής αυτής έρευνας του CIES, που εδρεύει στο Νοσατέλ της Ελβετίας, δείχνουν την απόλυτη κυριαρχία των ισπανικών και των αγγλικών συλλόγων με βάση την αξία των ρόστερ τους. Καλύπτει, δε, μόνο τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, δηλαδή αυτά της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Μεταξύ των 100 πλέον πολύτιμων ποδοσφαιριστών στα πρωταθλήματα αυτά συγκαταλέγεται κι ένας Ελληνας, ο Κώστας Μανωλάς της Ρόμα. Ο κεντρικός αμυντικός της εθνικής Ελλάδος καταλαμβάνει την 80ή θέση αποτιμώμενος στα 41,8 εκατ. ευρώ.

Η μέθοδος αποτίμησης της αγοραστικής αξίας κάθε ποδοσφαιριστή βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που λαμβάνει υπόψη πολλαπλές παραμέτρους της απόδοσης κάθε παίκτη (λεπτά συμμετοχής, γκολ, ασίστ κ.λπ.) και χαρακτηριστικά όπως ηλικία, ύψος και διάρκεια συμβολαίου, καθώς και πληροφορίες για τον σύλλογό του και για το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί γι’ αυτόν από άλλες ομάδες.

Η Μπαρτσελόνα αναδεικνύεται πρώτη μεταξύ των συλλόγων με βάση την αποτίμηση του ρόστερ της, καθώς από το 1,083 δισ. ευρώ που αξίζει η ομάδα, πάνω από το μισό αφορά την επιθετική της τριπλέτα των Νεϊμάρ, Μέσι και Σουάρες.

Ακολουθεί δεύτερη η Ρεάλ με 936,9 εκατ. ευρώ και τρίτη η Τότεναμ με 799 εκατ., χάρη στο ποιοτικό και συνάμα νεανικό της ρόστερ. Την πρώτη δεκάδα των συλλόγων συμπληρώνουν οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, Αρσεναλ, Μπάγερν και Λίβερπουλ.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου