12 Ιουνίου 2019

ΜΙΤ: Ο Αριστοτέλης η πιο διάσημη προσωπικότητα του κόσμου

Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης συνέταξε μια λίστα με τις διασημότερες προσωπικότητες της Παγκόσμιας Ιστορίας, από το 4.000 π.Χ μέχρι και το 2010 μ.Χ.

Έξι αρχαίοι Έλληνες φιγουράρουν στην πρώτη δεκάδα των πιο διάσημων προσωπικοτήτων όλων των εποχών, σύμφωνα με την λίστα του διάσημου πανεπιστημίου ΜΙΤ.

Στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας

της ειδικής ιστοσελίδας του πανεπιστημίου, Pantheon, βρίσκεται ο φιλόσοφος Αριστοτέλης (φωτογραφία επάνω αριστερά), ο οποίος ακολουθείται από τον δάσκαλό του Πλάτωνα (2ος). Στη δεκάδα υπάρχουν ακόμα ο Σωκράτης (4ος), ο Μέγας Αλέξανδρος (5ος), ο Όμηρος (9ος) και ο Πυθαγόρας (10ος).

Από… διεθνείς προσωπικότητες, ο Ιησούς Χριστός (3ος), ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι (6ος), ο Κομφούκιος (7ος) και ο Ιούλιος Καίσαρας (8ος) συμπληρωνουν την δεκάδα των πιο διάσημων προσωπικοτήτων της Παγκόσμιας Ιστορίας.

Η ιστοσελίδα συγκέντρωσε στοιχεία και ηλεκτρονικά δεδομένα από 100 χώρες του κόσμου και συνέταξε την λίστα υπολογίζοντας το πόσο διάσημος θεωρείται κάποιος από τον αριθμό των γλωσσών στις οποίες έχουν μεταφραστεί τα στοιχεία του στη Wikipedia, και το πόσες φορές έχουν ανοιχτεί συνολικά οι σελίδες αυτές (pageviews).

Η λίστα με τις 100 πιο γνωστές ιστορικές προσωπικότητες περιλαμβάνει από αρχαίους φιλόσοφους και συγγραφείς μέχρι καλλιτέχνες της Αναγέννησης, εξερευνητές (πχ Χριστόφορος Κολόμβος 24ος), αυτοκράτορες (πχ Ναπολέων Βοναπάρτης 21ος), σύγχρονους επιστήμονες (πχ Αλμπερτ Αϊνστάιν 23ος), σύγχρονους ηγέτες (πχ Ιωσήφ Στάλιν 93ος) αλλά και θρησκευτικές μορφές όπως η Μαρία η Μαγδαληνή (83η).

Άλλοι αρχαίοι Έλληνες στη λίστα με τις 100 πιο γνωστές ιστορικές προσωπικότητες είναι:

Αρχιμήδης (11ος), Ηρόδοτος (32ος), Θαλής (38ος), Σοφοκλής (42ος), Ιπποκράτης (48ος), Σαπφώ (78η), Αισχύλος (79ος), Ηράκλητος (84ος), Λεωνίδας (96ος) και Ευριπίδης (100ος).

Με άλλα λόγια έχουμε Ελληνες 6 στους 10 αλλά και 16 στους 100, όλοι τους αρχαίοι! 

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη λίστα εδώ

Πηγές: pantheon.media.mit.edu και kathimerini.gr


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου