29 Ιουνίου 2019

FAZ: Η κρίση έκανε τους Έλληνες πραγματιστές

Λίγο πριν από τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές ο γερμανικός τύπος με εκτενή ρεπορτάζ εστιάζει στον προεκλογικό αγώνα κάνοντας μια αποτίμηση των χρόνων της κρίσης, της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, των προβλημάτων και των προκλήσεων. "Oι Έλληνες έγιναν πιο νηφάλιοι, πιο πραγματιστές" αναφέρει η FAZ. "Σωτηρία χωρίς παρηγοριά στην Ελλάδα" σχολιάζει το Spiegel. "Το Μακεδονικό δεν εξάπτει πλέον τα πνεύματα" παρατηρεί η NZZ.
Από δυο άρθρα στη Deutsche Welle:  

Oι Έλληνες έγιναν πιο νηφάλιοι, πιο πραγματιστές

«Μετά από τα χρόνια του θυμού για την κρίση και τις οικονομικές απώλειες οι Έλληνες έχουν γίνει πραγματιστές. Τώρα γυρίζουν την πλάτη στον Τσίπρα. Θα βελτιωθεί η κατάσταση;» διερωτάται η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε ρεπορτάζ από την Αθήνα. «Μετά από δέκα γύρους περικοπών και μια δραστική αύξηση των φόρων κατοικίας, οι Έλληνες, όπως και πολλοί γείτονές, έπρεπε να ζήσουν από τις οικονομίες τους» αναφέρει ενδεικτικά το εκτενές ρεπορτάζ, ξεκινώντας από τη Φιλοθέη.

Σε άλλο σημείο το ρεπορτάζ σημειώνει, μετά από μια περιήγηση στα Εξάρχεια: «Αυτή τη φορά στην κυβέρνηση ήρθαν άνθρωποι που είχαν τις ρίζες τους και την έδρα τους στην συγκεκριμένη περιοχή. Για όσους όμως είχαν εναποθέσει τις ελπίδες του στον ΣΥΡΙΖΑ, τα τέσσερα χρόνια της κυβερνητικής του θητείας δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα». Αναφορικά με την ανεργία, γράφει η FAZ, ότι «η χώρα, παρά την ελαφρά βελτίωση, απέχει πολύ από μια ριζική ανάκαμψη του εργασιακού τομέα».

Όπως παρατηρεί ο αρθρογράφος «μετά από τα χρόνια της οργής για την μείωση των εισοδημάτων πάνω από ένα τέταρτο, οι Έλληνες έγιναν πιο νηφάλιοι, πιο πραγματιστές και χωρίς αυταπάτες. Πολλοί Έλληνες που εξοικειώθηκαν με μια δύσκολη ζωή χωρίς την προηγούμενη ευημερία, αποδέχονται πλέον τη σκέψη ότι όχι μόνο οι κακοί ξένοι, ή το πρόγραμμα εξυγίανσης των δανειστών (τα μνημόνια) ήταν υπεύθυνοι για την κρίση».

Όσο για την κυβέρνηση Τσίπρα, αναφέρει το ρεπορτάζ, ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν κατάφερε να ανορθώσει τη χώρα από τη μια και από την άλλη να εκπληρώσει υποσχέσεις που είχε κάνει στους «ιδεαλιστές και ιδεολόγους ψηφοφόρους το 2015». Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μπορούσε, εκτιμά η εφημερίδα, να «αναδείξει νέες προοπτικές». 


«Σωτηρία χωρίς παρηγοριά» στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα ξέφυγε από την πτώχευση, ωστόσο τα βήματα που έχουν γίνει είναι ασήμαντα, ενώ η μεσαία τάξη είναι απογοητευμένη» σημειώνει σε ρεπορτάζ του το περιοδικό Der Spiegel. «Η ανάπτυξη με 1,3% κατά το πρώτο τρίμηνο είναι καταστροφική για μια χώρα, της οποίας η οικονομική απόδοση έχει μειωθεί κατά ένα πέμπτο σε σχέση με δέκα χρόνια πριν (…) Η ανεργία έχει μειωθεί από το 25% που ήταν το 2015 πλέον κινείται στο 18%. Ωστόσο και πάλι το ποσοστό είναι διπλάσιο σε σχέση με την περίοδο προ κρίσης (…) Όποιος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τις ισχύουσες συνθήκες φεύγει. Η ‚έξοδος‘ είναι σφοδρή: πάνω από μισό εκατομ. Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα από το ξέσπασμα της κρίσης».

Το ρεπορτάζ αναφέρει ως θετικό επιχειρηματικό παράδειγμα που άντεξε και άνθισε στα χρόνια της κρίσης, παρά τα προβλήματα, την εφαρμογή για ταξί «Beat» (σσ: πρώην Taxibeat) του Νίκου Δρανδάκη. Ωστόσο το ίδιο ρεπορτάζ εστιάζει και σε ένα παράδειγμα στασιμότητας και εμποδίων στον επενδυτικό τομέα. Πρόκειται για το παράδειγμα της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, που ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια με φιλόδοξους όρους και πλέον «δεν κινείται τίποτα». 

‘Όπως παρατηρεί το Der Spiegel «όταν το 2015 ο Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία, υποσχέθηκε να σταματήσει ή να ανατρέψει όλες τις ιδιωτικοποιήσεις. Έξι μήνες αργότερα η χώρα ήρθε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ο Τσίπρας χρειαζόταν δάνεια και υποσχέθηκε στους δανειστές την συνέχιση του προγράμματος. Ωστόσο από τα 50 δις ευρώ, που θα αντλούσε η Αθήνα από την πώληση δημόσιας περιουσίας, δεν έχουν ακόμη μαζευτεί ούτε τα 10». (...) 


«Το Μακεδονικό δεν εξάπτει πλέον τα πνεύματα»

Σε ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Το Μακεδονικό δεν εξάπτει πλέον τα πνεύματα» η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung σημειώνει: «Πριν λίγους μήνες ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολεμούσε τον συμβιβασμό που πέτυχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ στο ονοματολογικό. Το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας ήταν κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς μείζον πολιτικό ζήτημα. Η συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο διήρκεσε τρεις ολόκληρες μέρες, ενώ στους δρόμους πραγματοποιούνταν μαζικές διαδηλώσεις. Στον προεκλογικό αγώνα, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρεται στο ζήτημα, τότε υπόσχεται πως αν εκλεγεί θα σταθεί εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας σε περίπτωση που η Βόρεια Μακεδονία τολμήσει να παραβιάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρείται ωστόσο απίθανο ο Κ. Μητσοράκης να κάνει πράξη την απειλή του. Τα Σκόπια δεν φαίνεται να ανησυχούν ενόψει της πιθανής κυβερνητικής αλλαγής στην Αθήνα, μιας και γνωρίζουν ότι και η Ελλάδα κερδίζει από την επίλυση του ονοματολογικού.

Στον κ. Μητσοτάκη είναι απολύτως συνειδητό ότι η φήμη της χώρας του ενισχύθηκε στην ΕΕ σημαντικά μετά τις Πρέσπες. Δεν αποκλείεται μάλιστα η αντίθεσή του στην συμφωνία με τα Σκόπια να ήταν στρατηγικής φύσης για να ικανοποιήσει την συντηρητική πτέρυγα του κόμματός του. Υπάρχουν μάλιστα φωνές που ισχυρίζονται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ελιγμός του Αλέξη Τσίπρα για να διχάσει τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που φυσικά δεν έγινε. Σήμερα το ζήτημα έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα αν εξαιρέσουμε τη Μακεδονία και την Θεσ/νίκη. Ο προεκλογικός αγώνας μονοπωλείται κυρίως από οικονομικά θέματα. Το Μακεδονικό έπεται με διαφορά. Όλα αυτά μου θυμίζουν το ζήτημα των νέων ταυτοτήτων, στις οποίες δεν αναγράφεται πλέον το θρήσκευμα, λέει κάποιος δημοσιογράφος στην Αθήνα. Ουδείς ενδιαφέρεται πια για το θέμα, καταλήγει».

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου