9 Μαρτίου 2025

Πώς η Ευρώπη θα καταστεί η αμυντική δύναμη που χρειάζεται ο κόσμος

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δαπανούν συλλογικά 326 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα -περισσότερα από την Κίνα ή τη Ρωσία- και είναι σε θέση να αναπτύξουν 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες. Γιατί να μην μπορούν να αντικαταστήσουν τους 300.000 στρατιώτες των ΗΠΑ που σταθμεύουν στην Ευρώπη ή αναπτύσσονται από τις ΗΠΑ σε περίπτωση σύγκρουσης;


Ενα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν πλέον να κρύβονται πίσω από τις ΗΠΑ όσον αφορά την πολιτική ασφαλείας τους, επισημαίνει σε άρθρο του στην έγκυρη γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο πρώην διπλωμάτης και πρεσβευτής της Γερμανίας, Χανς-Ντίτερ Χόιμαν.

Αυτό είναι κάτι που η Γερμανία ιδιαιτέρως έχει κάνει πολλές φορές και που εξηγεί τη διστακτικότητα του απερχόμενου καγκελάριου Ολαφ Σολτς στην παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, τονίζει ο Γερμανός σχολιαστής. Οι Ευρωπαίοι έχουν από καιρό πέσει στον μύθο της δικής τους αδυναμίας και της αναγκαιότητας να επωφεληθούν από μια αμερικανική «ομπρέλα ασφαλείας». Αυτοί οι καιροί έχουν τελειώσει. Είμαστε μόνοι μας — αλλά όχι χωρίς επιλογές, επισημαίνει.

Ο ίδιος διερωτάται: Γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δαπανούν συλλογικά 326 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα — περισσότερα από την Κίνα ή τη Ρωσία — και ότι είναι σε θέση να αναπτύξουν 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες; Γιατί να μην μπορούν να αντικαταστήσουν τους 300.000 στρατιώτες των ΗΠΑ που σταθμεύουν στην Ευρώπη ή αναπτύσσονται από τις ΗΠΑ σε περίπτωση σύγκρουσης; Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, το πρόσθετο κόστος των 250 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως ανέρχεται μόλις στο 1,5% του ΑΕΠ της Ευρώπης — λιγότερο από αυτό που ξόδεψε η Ε.Ε. για την κρίση του κορωνοϊού.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει καταλάβει τη σοβαρότητα της γεωπολιτικής κατάστασης και ήδη σκέφτεται τη μεγάλη εικόνα. Πιστεύει ότι είναι δυνατό να κινητοποιηθούν έως και 800 δισ. ευρώ για τον «επανεξοπλισμό της Ευρώπης». Η δημιουργία ενός ταμείου άμυνας της Ε.Ε. επιπλέον των εθνικών δαπανών θα δείξει στη Ρωσία πόσο αποφασισμένο είναι το μπλοκ. Και ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θέλει να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία, η αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ από την άλλη σίγουρα ενδιαφέρεται να παρέχει κρίσιμες στρατιωτικές δυνατότητες, όπως η αεράμυνα.

Εν τω μεταξύ, η συζήτηση για την πυρηνική αποτροπή της Ευρώπης βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Οι αμφιβολίες για την αμερικανική πυρηνική εγγύηση υπήρχαν από τη δεκαετία του 1950, αλλά τώρα συζητούνται ανοιχτά, με τον Εμανουέλ Μακρόν να οδηγεί για άλλη μια φορά τη συζήτηση, τονίζει ο Χανς-Ντίτερ Χόιμαν στο άρθρο του. Κανένας Γερμανός ηγέτης δεν έχει ασχοληθεί τόσο συγκεκριμένα με την πιθανή ανταλλαγή πυρηνικών της Γερμανίας με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο όσο ο εκλεγμένος καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς. Η αξιοπιστία ενός ευρωπαϊκού πυρηνικού αποτρεπτικού μέσου δεν εξαρτάται μόνο από τον αριθμό των διαθέσιμων κεφαλών: Αυξάνεται καθώς μεγαλώνουν οι αμφιβολίες για την αμερικανική πυρηνική εγγύηση.

Η Ευρώπη έχει ήδη καταφέρει να ξεπεράσει τις ΗΠΑ όσον αφορά την υποστήριξη προς την Ουκρανία. Η αντικατάσταση της αμερικανικής συνεισφοράς θα κόστιζε στην ΕΕ λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ της και η Ευρώπη πλησιάζει τη στρατιωτική βοήθεια. Τα συστήματα των ΗΠΑ όπως το HIMARS ή το ATACMS θα μπορούσαν τελικά να αντικατασταθούν από βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow, γαλλικούς SCALP ή γερμανικούς πυραύλους Taurus — ενώ η Ευρώπη μπορεί επίσης να υπερηφανεύεται για τα δικά της μαχητικά αεροσκάφη, κατά τον Γερμανό διπλωμάτη...

Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο όπου μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη έχει επιτευχθεί σε καιρό πολέμου μέσω βραχυπρόθεσμων διευθετήσεων ή «συμφωνιών» μεταξύ μεγάλων δυνάμεων — ειδικά όταν οι βασικοί παράγοντες αποκλείονται ή λένε τι να κάνουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σύγκρουση του Λευκού Οίκου σηματοδοτεί την αποτυχία της διπλωματίας του Τραμπ στον πόλεμο της Ουκρανίας. Χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας και των Ευρωπαίων εταίρων, θα είναι αδύνατο για αυτόν να πλησιάσει σε μια λύση, επισημαίνει ο κ. Χόιμαν.

Ο Τραμπ εγκατέλειψε τις πιο κρίσιμες απαιτήσεις της Ουκρανίας (δηλαδή την εδαφική ακεραιότητα και την ένταξη στο ΝΑΤΟ) πριν καν ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Διακόπτοντας τη βοήθεια προς την Ουκρανία, ο Τραμπ έχει αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική του θέση και ενίσχυσε τη Ρωσία...

Οι προτάσεις της Ρωσίας από τον Δεκέμβριο του 2021 και οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας τον Απρίλιο του 2022 μας έδειξαν ότι η Ρωσία αναζητά μια ευρωπαϊκή τάξη που θυμίζει τη Διάσκεψη της Γιάλτας του 1945, όπου οι νικητές μοίρασαν την Ευρώπη, επιχειρηματολογεί ο κ. Χόιμαν. Σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία στοχεύει να αποκαταστήσει την ηγεμονία της στην Ανατολική Ευρώπη, με το ΝΑΤΟ να υποχωρεί στα σύνορα του 1997.

Οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία θα πρέπει να κινηθούν μεταξύ μιας «Νέας Γιάλτας» και της επιθυμίας της Ευρώπης να συνδυάσει αξιόπιστη αποτροπή με τη δυνατότητα διαλόγου. Αυτοί οι συμβιβασμοί μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων — όχι εκ των προτέρων, τονίζει το άρθρο στη γερμανική εφημερίδα.

Τελικά, η δυναμική της ισχύος και η στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία θα καθορίσουν το αποτέλεσμα. Η Ρωσία προχωρά αργά, υφίσταται σημαντικές απώλειες, ενώ δεν καταφέρνει να επιτύχει αποφασιστικές κατακτήσεις. Δεν ελέγχει πλήρως καν τις παρανόμως προσαρτημένες περιφέρειες Λουχάνσκ, Ντόνετσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Ενώ η ρωσική πολεμική οικονομία ενίσχυσε προσωρινά την οικονομία, αναμένεται να καταρρεύσει μέχρι το επόμενο έτος.

Σε αυτόν τον πόλεμο φθοράς, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πιστεύει ότι μπορεί να ξεπεράσει τη Δύση – εν μέρει επειδή βλέπει τους Ευρωπαίους αδύναμους. Οι τελευταίοι πρέπει απλώς να του αποδείξουν ότι κάνει λάθος, καταλήγει ο Γερμανός αρθρογράφος.

Πηγές: Die Zeit, kathimerini.gr


Σχετική ανάρτηση: Η Ευρώπη στην παγίδα Πούτιν-Τραμπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου