29 Οκτωβρίου 2011

Ο φοβερός μήνας Οκτώβρης

Ο Οκτώβρης φοβίζει, ειδικότερα την οικονομία, όπου οι μεγαλύτερες κρίσεις έχουν συμβεί το μήνα αυτό.

Ας θυμηθούμε μερικές από τις σημαντικότερες οικονομικές κρίσεις του μήνα Οκτώβρη:
  • Το κραχ του 1929. Θεωρείται η πιο μεγάλη οικονομική κρίση, που είχε σαν συνέπεια την κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας. Ξεκίνησε στις 24 Οκτωβρίου του 1929 ημέρα Πέμπτη (Μαύρη Πέμπτη), όταν η Wall Street έκλεισε με πτώση 13%, και ήταν μόνο η αρχή.
  • Η πρώτη πετρελαϊκή κρίση στης δεκαετίας του 1970. Ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου του 1973, όταν τα μέλη του OAPEC ανακοινώνουν ότι δεν θα προμηθεύουν πλέον με πετρέλαιο τις χώρες που στηρίζουν το Ισραήλ στη διαμάχη του με την Αίγυπτο και τη Συρία.
  • Το κραχ του 1987. Στις 19 Οκτωβρίου του 1987 ημέρα Δευτέρα (Μαύρη Δευτέρα) το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταρρέει και ο Dow Jones βυθίζεται σημειώνοντας πτώση κατά 22,6% σε μια μόνο μέρα.  Αποτέλεσμα η κατάρρευση όλων των διεθνών χρηματιστηρίων.
  • Επίσης οι οικονομικές κρίσεις στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας το 1997 και στη Ρωσία το 1998, έλαβαν χώρα ή είχαν μεγάλη έξαρση τον μήνα Οκτώβρη.

Και τώρα το 2011 ο Οκτώβρης πέρασε σχεδόν και εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν χρεοκοπήσαμε. Δεν μας άφησαν για μια ακόμη φορά, ίσως την τελευταία, να πτωχεύσουμε. Και ήμασταν τόσο κοντά, κυρίως εκείνη τη νύχτα της 26ης προς 27η Οκτωβρίου, όταν η Μέρκελ απείλησε τον εκπρόσωπο των τραπεζών πως αν δεν δεχθούν την  απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 50%, θα τα χάσουν όλα, αφήνοντας  την Ελλάδα να πτωχεύσει. Και δεν νομίζω ότι μπλόφαρε. Για καλή μας τύχη το δέχθηκαν. Έτσι δεν πτωχεύσαμε και είμαστε ακόμη ζωντανοί.


ΥΓ: το παραπάνω μικρό άρθρο γράφηκε στις 28 Οκτώβρη 2011 και έτσι δεν πρόλαβε την δυσάρεστη έκπληξη που μας επιφύλαξε η τελευταία ημέρα του μήνα (του Οκτώβρη φυσικά) και συγκεκριμένα την εξαγγελία από τον πρωθυπουργό δημοψηφίσματος για τη δανειακή σύμβαση της 26ης Οκτώβρη, ενέργεια που πυροδότησε ραγδαίες εξελίξεις  με απρόβλεπτες προς το παρόν συνέπειες για τη χώρα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου