15 Οκτωβρίου 2011

Microsoft Speed Wheel: Αναλυτικό Review

Το Speed Wheel είναι η πρόταση της Microsoft για όλους όσους θέλουν κάτι παραπάνω από ένα απλό χειριστήριο, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα ή το χώρο ή το χρόνο για μία κανονική τιμονιέρα. Οι διαφημίσεις του προϊόντος υπόσχονται την άνεση ενός απλού χειριστηρίου και την ρεαλιστική αίσθηση μίας τιμονιέρας,  για πολύ λιγότερα χρήματα. Το ερώτημα είναι: Πετυχαίνει το στόχο του ή είναι ακόμη ένα κομμάτι πλαστικό που θα πιάνει χώρο και σκόνη στη ντουλάπα σας;

Προσωπικά, όταν το πρωτοείδα δεν πίστευα ποτέ πως θα το πω αυτό, αλλά το Speed Wheel με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο.


Τι ακριβώς είναι το Speed Wheel

Το Speed Wheel είναι ένα ασύρματο τιμόνι, σχήματος U, το οποίο μέσω ενός accelerometer ανιχνεύει σε εύρος 360 μοιρών πόσο το στρίβετε και μεταφράζει άμεσα τις κινήσεις σας στην οθόνη. Πίσω από κάθε λαβή υπάρχει ένα trigger, που χρησιμεύουν ως γκάζι (δεξιά) και φρένο (αριστερά). Πάνω σε κάθε λαβή υπάρχει ένα φωτεινό δαχτυλίδι που φωτίζεται σε συγκεκριμένα γεγονότα (π.χ. όταν το στροφόμετρο φτάνει στον κόφτη).

Διαθέτει τα 4 κλασσικά κουμπιά ενός χειριστηρίου xbox στην δεξιά πλευρά και ένα pad τεσσάρων κατευθύνσεων στην αριστερή. Στο κέντρο του υπάρχουν τα κουμπιά start, select και το κεντρικό κουμπί του xbox live.

Δεν διαθέτει δυστυχώς ούτε αναλογικά stick, ούτε κουμπιά Bumper (RB και LB). Το τελευταίο είναι πρόβλημα όταν θέλει κανείς να ασχοληθεί με το tuning και κάποιες λειτουργίες του community στο forza motorsport 4 - πρέπει να έχετε συνδεδεμένο ένα επιπλέον απλό χειριστήριο και να βγείτε στο κεντρικό μενού του forza κάθε φορά που θέλετε για να το ενεργοποιήσετε, εάν θέλετε να ασχοληθείτε με αυτές τις πτυχές του παιχνιδιού.

Η τροφοδοσία της συσκευής γίνεται με δύο μπαταρίες ΑΑ και τίποτε άλλο (ούτε καλώδιο, ούτε battery pack της microsoft), οπότε μάλλον θα χρειαστείτε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.


Δοκιμή

Δοκίμασα το Speed Wheel για αρκετές ώρες με το καινούργιο Forza Motorsport 4 και για λιγότερο χρόνο με το F1 2010. Η δοκιμή έγινε στο ανώτερο σχεδόν επίπεδο δυσκολίας - στο forza όλα τα βοηθήματα, πλην του αυτόματου συμπλέκτη και στο f1 όλα πλην μετρίου traction control, ήταν απενεργοποιημένα.


Γενική Αίσθηση

Σαν μέγεθος και σαν βάρος πιστεύω πως είναι σχεδόν ιδανικό. Προσωπικά το βρήκα ξεκούραστο ακόμη και για μεγάλη διάρκεια παιχνιδιού - δεδομένου ότι ακόμη και αν ένοιωθα να αρχίζει να με ενοχλεί, μπορούσα να ξεκουράσω τους αγκώνες μου στα πόδια μου άνετα.

Τα δύο triggers που χρησιμεύουν για γκάζι και φρένο είναι εξαιρετικά μεγάλα και πάντα ένοιωθα να έχω απόλυτο έλεγχο στο πόσο φρένο / γκάζι χρησιμοποιούσα - εξαιρετικά χρήσιμο για τα πολύ δυνατά αυτοκίνητα.

Η αλλαγή των ταχυτήτων μπορεί να γίνει με τα κουμπιά πάνω και κάτω (στην αριστερή λαβή) στην standard ρύθμιση του τιμονιού. Η αίσθηση είναι περίεργη και λίγο δύσκολη στην αρχή - ειδικά στο φρενάρισμα που γίνεται ταυτόχρονα με το κατέβασμα ταχυτήτων στο ίδιο χέρι (αριστερό), αλλά είναι κάτι που μετά από 1-2 ώρες είχα ήδη συνηθίσει.

Το στρίψιμο είναι άνετο, αλλά πρέπει να σημειώσω ότι πρακτικά το τιμόνι μπορεί να στρίψει μόνο 90 μοίρες σε κάθε κατεύθυνση - στις 90 μοίρες είναι ήδη κάπως άβολο και ακόμη πιο πέρα είναι πρακτικά αδύνατο χωρίς να κινηθεί και ολόκληρο το σώμα σας μαζί, κάτι που ήταν ένα μικρό πρόβλημα στο F1.

Η απόκριση του τιμονιού είναι καταπληκτική - το lag είναι πρακτικά ανύπαρκτο  (δηλ. το πόσο καθυστερεί η κίνηση των χεριών σας να μεταφραστεί σε κίνηση στην οθόνη). Ακόμη και στα ισχυρότερα αυτοκίνητα, όπου οι μικρές και γρήγορες κινήσεις μπορούν να κάνουν όλη τη διαφορά, το speed wheel ανταποκρίνεται εξαιρετικά.

Το force feedback και τα λοιπά εφέ απεναντίας, είναι δυστυχώς επίσης πρακτικά ανύπαρκτα. Το μόνο που υπάρχει είναι ένα rumble effect (μία ελαφριά δόνηση), το οποίο ουσιαστικά δε βοηθά κάποιον να καταλάβει το επίπεδο τριβής (grip) του αυτοκινήτου στο δρόμο.


Σε σχέση με το απλό χειριστήριο και μία τιμονιέρα

Σε σχέση με ένα απλό χειριστήριο υπερέχει σχεδόν στα πάντα. Η οδήγηση στις στροφές είναι πλέον πλήρως αναλογική με το speed wheel - εκεί που με το απλό χειριστήριο ουσιαστικά πρέπει κανείς να κάνει πάντα μικρές διορθώσεις δεξιά / αριστερά. Τα triggers είναι μεγαλύτερα και προσφέρουν πολύ καλύτερη αίσθηση του γκαζιού / φρένου - με το απλό χειριστήριο είναι σχεδόν αδύνατο να ελέγξεις ένα πάρα πολύ δυνατό αυτοκίνητο χωρίς κανένα βοήθημα, ενώ με το speed wheel είναι και δυνατό και απολαυστικό.

Το μόνο μειονέκτημα σε σχέση με το απλό χειριστήριο είναι η απουσία των κουμπιών bumper (RB, LB), κάτι που αποτρέπει την πλοήγηση σε ορισμένα μενού και ελπίζουμε να διορθωθεί σύντομα από την Turn 10 για το forza motorsport 4.

Σε σχέση με ένα τιμόνι η αίσθηση είναι σαφώς κατώτερη, αλλά περιέργως πιο απολαυστική. Στους hardcore παίκτες θα λείψει σίγουρα το force feedback - ουσιαστικά θα πρέπει να οδηγούν ακούγοντας τα ελαστικά τους για να πετύχουν καλούς χρόνους, αλλά αν είστε από αυτούς που βαριούνται να στήνουν κάθε φορά την κανονική τιμονιέρα τους ή τη βρίσκουν άβολη στο χώρο τους, μη διστάσετε να δοκιμάσετε το speed wheel: Η αναλογικότητα που προσφέρει στο στρίψιμο, αλλά και στο γκάζι / φρένο, δεν έχουν να ζηλέψουν πάρα πολλά από μια κανονική τιμονιέρα.


Συμπέρασμα

Το speed wheel είναι ένα καταπληκτικό προϊόν για τους εξής παίκτες:
  • Εκείνους που χρειάζονται κάτι παραπάνω από ένα αναλογικό stick για να ελέγξουν το αυτοκίνητο ικανοποιητικά, αλλά δεν θέλουν το κόστος και τον κόπο / χώρο στησίματος ενός κανονικού τιμονιού
  • Εκείνους που διαθέτουν κανονικό τιμόνι, αλλά έχουν καταλήξει να το αφήνουν αχρησιμοποίητο στην ντουλάπα επειδή δεν έχουν ποτέ τον κατάλληλο χώρο / χρόνο.
  • Εκείνους που προσπαθούν μάταια να πείσουν το φίλο τους - που δεν ασχολείται με τέτοια παιχνίδια γιατί είναι πολύπλοκα κλπ - να παίξουν μαζί
  • Εκείνους που έχουν μικρά παιδιά - σε άλλα reviews διαβάζω πως το λατρεύουν!
Αντιθέτως, είναι ακατάλληλο για τους εξής παίκτες:
  • Όσους είναι ήδη ικανοποιημένοι με το απλό τους χειριστήριο και θέλουν απλώς μια νέα εμπειρία - θα το παρατήσουν γρήγορα, καθώς χρειάζεται κάποιο χρόνο για να το μάθεις.
  • Τους εξαιρετικά hardcore παίκτες, που θέλουν να είναι στο top 50 αντί για το top 100 των scoreboards.