11 Δεκεμβρίου 2011

Το βάζο του γλυκού και δυο κούπες με καφέ


Ο καθηγητής της φιλοσοφικής σχολής στάθηκε μπροστά στους φοιτητές του, έχοντας πάνω στο γραφείο του κάποια περίεργα αντικείμενα. Όταν η τάξη ησύχασε, χωρίς να πει τίποτα, πήρε ένα μεγάλο βάζο του γλυκού και άρχισε να το γεμίζει με μπαλάκια του τένις. Όταν πλέον το βάζο δεν χωρούσε άλλο μπαλάκι, κοίταξε τους φοιτητές του και τους ρώτησε, αν το βάζο γέμισε. Εκείνοι συμφώνησαν.

Τότε ο καθηγητής πήρε χαλίκια και άρχισε να τα ρίχνει στο βάζο κουνώντας το και αυτά πήγαν στα κενά ανάμεσα στις μπάλες του τένις. Όταν πια δεν χωρούσαν άλλα χαλίκια ρώτησε και πάλι τους φοιτητές του, αν το βάζο ήταν γεμάτο. Αυτοί, κάπως σαστισμένοι, είπαν πως ναι, είναι.

Όμως ο καθηγητής δεν σταμάτησε εκεί, πήρε άμμο, την έριξε στο βάζο και γέμισε όλα τα κενά ανάμεσα στα χαλίκια. Ρώτησε και πάλι τους φοιτητές αν το βάζο ήταν γεμάτο. Εκείνοι ομόφωνα ανταπάντησαν, ναι!

Τότε, ο καθηγητής έσκυψε και πήρε κάτω από το γραφείο του δυο κούπες με καφέ και τις έριξε στο βάζο, ενώ οι φοιτητές γελούσαν απορημένοι.
“Τώρα”, λέει ο καθηγητής, “Θέλω να θεωρήσετε ότι το βάζο αντιπροσωπεύει τη ζωή σας. Οι μπάλες του τένις είναι τα πλέον ιερά και μεγάλα πράγματα στη ζωή σας, όπως η πατρίδα, η οικογένεια, τα παιδιά σας, οι φίλοι σας και οι αγαπημένες σας ασχολίες, πράγματα που ακόμα και όλα τα άλλα να χαθούν, αυτά είναι ικανά να γεμίσουν την ζωή σας. Τα χαλίκια αντιπροσωπεύουν πράγματα σημαντικά για σας, όπως τη δουλειά σας, το αυτοκίνητό σας, ένα σπίτι. Η άμμος είναι άλλα,  μικρότερης σημασίας πράγματα και δευτερεύουσες ασχολίες.
Αν γεμίσετε το βάζο πρώτα με άμμο, δεν θα υπάρχει χώρος για να βάλετε τα
χαλίκια και τις μπάλες του τένις. Το ίδιο ισχύει και για στη ζωή σας. Αν ξοδέψετε την ώρα σας και την ενέργειά σας για μικροπράγματα, δεν θα έχετε το χρόνο και τη δύναμη για μεγαλύτερα και σημαντικότερα για σας πράγματα.
Φροντίστε τα μπαλάκια του τένις πρώτα και μετά τα χαλίκια. Τα υπόλοιπα είναι άμμος”.

Ένας φοιτητής σήκωσε το χέρι του και ρώτησε, τι αντιπροσωπεύει ο καφές. Ο καθηγητής χαμογέλασε και είπε: “Ο καφές είναι για να σας δείξει πως, όσο γεμάτη και να είναι η ζωή σας, πάντα θα υπάρχει χώρος για ένα καφέ με κάποιο φίλο”.

Όταν λοιπόν οι υποθέσεις και τα θέματα της καθημερινότητας γίνονται τόσο πολλά, που ο χρόνος του 24ωρου δεν επαρκεί, τότε ας θυμόμαστε το βάζο του γλυκού και τις δυο κούπες με καφέ.

Σημείωση 1: Ελεύθερη απόδοση του θέματος, που μου είχε στείλει σε slides, εδώ και πολύ καιρό ένας καλός φίλος. 

Σημείωση 2: Είναι η εκατοστή ανάρτηση, ας το γιορτάσουμε απλά, όπως επιτάσσουν οι καιροί, πίνοντας ένα καφεδάκι μ΄ένα φίλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου