3 Ιανουαρίου 2014

Σίγκμουντ Φρόιντ, ο ερμηνευτής των ονείρων (Μέρος 1ο)




Το όνομα Σίγκμουντ Φρόιντ είναι σίγουρα για τους περισσότερους από εμάς μία έννοια. Πολλοί γνωρίζουν πως ήταν ένας σημαντικός αυστριακός ιατρός και ψυχολόγος και συνήθως αναφέρεται το όνομά του στην ίδια πρόταση με τον όρο "ψυχοανάλυση". Τι είδους άνθρωπος κρύβεται πίσω από το φημισμένο αυτό όνομα, δεν το γνωρίζουν οι περισσότεροι. Πως και γιατί έγινε ο Σίγκμουντ Φρόιντ τόσο ξακουστός, τι ήταν το ιδιαίτερο στις ιδέες και θεωρίες του και τι είναι η ψυχοανάλυση;


Ο ιδρυτής της ψυχοανάλυσης

Ο Σίγκμουντ Φρόιντ γεννήθηκε στις 6 Μαίου 1856 στο τσεχικό Freiberg, ως υιός Εβραίων γονέων. Μόλις 3 χρόνια αργότερα μετακόμισε η οικογένεια αρχικά στο Leipzig και στη συνέχεια στη Βιέννη, όπου ο Σίγκμουντ Φρόιντ θα περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Το έτος 1865 μπήκε στο γυμνάσιο και ξεχώρισε εκεί ως εξαιρετικός μαθητής. Το 1873 έκανε το Matura (1) του και μάλιστα πέρασε τις εξετάσεις μετ' επαίνων.

Αφότου ο Φρόιντ τελείωσε το σχολείο, σκέφτηκε αρχικά να ξεκινήσει να σπουδάζει δίκαιο, αλλά τελικά άλλαξε γνώμη. Αντί να γίνει δικηγόρος, ξεκίνησε να σπουδάζει ιατρική στο πανεπιστήμιο της Βιέννης. Το 1870 ήταν τέλος η ώρα για τον νεαρό Σίγκμουντ Φρόιντ, να ξεκινήσει την μονοετή στρατιωτική θητεία του. Το 1881, σε ηλικία μόλις 25 ετών, ο Φρόιντ αποφοιτεί - ολοκληρώνει τις σπουδές του ως ιατρός.

Ο δρόμος προς την ψυχοανάλυση

Στη συνέχεια ξεκινά για τον Φρόιντ η δουλειά ως ιατρός. Αρχικά δούλεψε στο εργαστήριο εγκεφαλικής ανατομίας του γενικού νοσοκομείου της Βιέννης. Κατά τη διάρκεια ενός εκπαιδευτικού ταξιδιού στο Παρίσι επισκέφθηκε  μεταξύ άλλων μια γνωστή ψυχιατρική κλινική - η ψυχιατρική είναι ένας τομέας της ιατρικής, ο οποίος ασχολείται με τις αιτίες και την θεραπείαψυχικών διαταράξεων. Στην παριζιάνικη κλινική ο Φρόιντ έμαθε πολλά σχετικά με την εφαρμογή της ύπνωσης και του λεγόμενου "Suggestion" - και τα δύο μέθοδοι θεραπείας, κατά τα οποία πρέπει να απενεργοποιηθεί η συνειδητή και λογική σκέψη του ασθενούς. Το Suggestion προέρχεται από τη λατινική λέξη suggestio, που σημαίνει έμπνευση ή υπαινιγμός. Μέσω μίας στοχευμένης επιρροής του πνεύματος και της ψυχής, προκαλούνται συγκεκριμένες σκέψεις, συναισθήματα και τρόποι συμπεριφοράς σε έναν άνθρωπο. 

Ο Σίγκμουντ Φρόιντ ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση. Ήδη μερικά χρόνια πριν το εκπαιδευτικό του ταξίδι, είχε έρθει σε επαφή με τον ιατρό Josef Breuer, οι μέθοδοι του οποίου ενθουσίαζαν τον Φρόιντ. Για παράδειγμα υπέβαλλε μια ασθενή, η οποία υπέφερε από κρίσεις άγχους και παράλυσης, σε μία λογοθεραπεία, όπως την ονόμασε αργότερα ο Σίγκμουντ Φρόιντ. ο Breuer είχε την υποψία, ότι οι σωματικές δυσφορίες μπορεί να πήγαζαν από την ψυχή της ασθενούς. Αν έβρισκαν την αιτία στις συνομιλίες ιατρού-ασθενή, τότε θα εξαφανίζονταν και τα σωματικά προβλήματα, ήλπιζε ο Breuer. Αυτή η θεραπεία ήταν επιτυχής, αφού ο Breuer κατάφερε να μάθει, πως πράγματι έφταιγαν καταπιεσμένα  συναισθήματα και εμπειρίες για τα συμπτώματα που υπέφερε η γυναίκα.

Ο Σίγκμουντ Φρόιντ εξέλιξε περαιτέρω την ιδέα και τη συνδύασε με τις γνώσεις του περί Ύπνωσης και Suggestion. Επιπρόσθετα δημιούργησε την τεχνική του λεγόμενου "ελέυθερου συσχετισμού". Αυτό σημαίνει πως ως ψυχολόγος αφήνει κανείς τον ασθενή να μιλάει απλώς για ότι του έρχεται εκείνη τη στιγμή και έτσι αργά ή γρήγορα φθάνει στα καταπιεσμένα συναισθήματα και αναμνήσεις του υποσυνείδητου και μπορεί να τα φέρει στην επιφάνεια. Ο Φρόιντ ήταν πεποισμένος πως άσχημες εμπειρίες, όπως για παράδειγμα αυτές που συμβαίνουν στην παιδική ηλικία, συχνά καταπιέζονται και ξεχνιούνται. Στο υποσυνείδητο όμως εξακολουθούν να επιβαρύνουν και να αρρωσταίνουν τους ανθρώπους. Ο Φρόιντ είδε την πιθανότητα θεραπείας, αν φέρει ξανά στο συνειδητό αυτές τις τραυματικές εμπειρίες, ώστε ο ασθενής να μπορεί να τις καταπολεμήσει.

πηγή: www.helles-koepfchen.de






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου