1 Φεβρουαρίου 2024

Λόφος Στρέφη: Μετωπική σύγκρουση Δούκα – Μπακογιάννη για την ανάπλαση

Ο Χάρης Δούκας αποφάσισε να βάλει τέλος στην ανάπλαση του Λόφου του Στρέφη και δέχεται τις βολές του πρώην Δημάρχου. «Η παρούσα δημοτική Αρχή προχωρά όλα τα έργα αναπλάσεων με σχεδιασμό, διαβούλευση, μαζί με τους κατοίκους» αναφέρει ο νυν Δήμαρχος. Είναι πάντως θλιβερό να μην μπορούν να τα βρουν ο πρώην με τον νυν δήμαρχο για ένα τόσο απλό ζήτημα.

Η παράταξη «Αθήνα Ψηλά» με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη εξαπέλυσε βολές κατά της σημερινή δημοτικής αρχής και του νυν δημάρχου, Χάρη Δούκα, κατηγορώντας τους ότι «αποφάσισαν να βάλουν τέλος στην ανάπλαση του Λόφου του Στρέφη και κατ’ επέκταση στην διαμόρφωση του εμβληματικού αυτού λόφου σ’ έναν σύγχρονο και ασφαλή χώρο πρασίνου». Επίσης ότι «χωρίς καμία δικαιολογία, ο κ. Δούκας αποφάσισε να πετάξει στο καλάθι των απορριμμάτων τη χορηγία, ύψους άνω του ενός εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο του προγράμματος “Υιοθέτησε την πόλη σου”».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας αντέτεινε πως «εδώ και περίπου δύο χρόνια, με ευθύνη της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη, όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει τα έργα που είχαν ανακοινωθεί, αλλά ο Λόφος παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. «Αποτελεί πρόκληση ο κ. Μπακογιάννης να κουνάει το δάχτυλο περί δήθεν απώλειας χορηγίας ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ, όταν επί περίπου δύο χρόνια παρακολουθεί αδρανής και αδιάφορος τον χώρο να υποβαθμίζεται και να μετατρέπεται σε πεδίο εντάσεων ακόμη και συγκρούσεων...» τόνισε ο κ. Δούκας θυμίζοντας πως «κατόπιν προσφυγής κατοίκων, το Συμβούλιο της Επικρατείας (Δεκέμβριος 2023) εξέδωσε διαταγή να σταματήσουν τα έργα».
«Εμείς αναλαμβάνουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες για την ασφάλεια των κατοίκων και να αποχωρήσει η εταιρεία» αναφέρει ο δήμαρχος Αθηναίων και καταλήγει: «Η παρούσα δημοτική Αρχή προχωρά όλα τα έργα αναπλάσεων με σχεδιασμό, διαβούλευση, μαζί με τους κατοίκους».

Καημένε Στρέφη, καημένοι Αθηναίοι

"Σε μια Αθήνα όπου οι πράσινες παρενθέσεις και τα πάρκα είναι είδος εν ανεπαρκεία, καθίσταται αδύνατη η συνεννόηση της κοινωνίας για έναν μικρό αλλά πολύτιμο καταπράσινο λόφο στο κέντρο της πόλης. Είναι πολύ θλιβερό να μην μπορούν να τα βρουν ο πρώην με τον νυν δήμαρχο για ένα τόσο απλό ζήτημα και θλιβερότατο να διατυπώνονται άγριες υπόνοιες ένθεν κακείθεν", όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Ευθυμάκης σε άρθρο του στο Protagon.gr. Και μεταξύ άλλων προσθέτει:

"Τώρα ο Δούκας ακύρωσε οριστικά το έργο και θα το ξαναπιάσει από την αρχή, αφού «διαβουλευτεί» με τις διάφορες ομάδες. Οι οποίες πάντως έχουν ξεκαθαρίσει ότι αντιτίθενται στην «παράδοση» του λόφου «ως παρκάκι αναψυχής των τουριστών από τα ξενοδοχεία και τα Airbnb». Επίσης είναι αδιαπραγμάτευτοι στο να μείνει ο λόφος «ελεύθερος», «δημόσιος» και «άγριος», όπως αντιλαμβάνονται οι ίδιοι αυτές τις γενικές έννοιες.

Κοντολογίς, αν ο δήμαρχος Δούκας βγάλει άκρη με δαύτους για αναμόρφωση, να μας γράψει. Ετσι θα απομείνει ο λόφος να καταρρέει. Αλλά και να υπάρξει –λέμε τώρα– συμφωνία για έναρξη εργασιών, πού θα βρει ο δήμαρχος ο χαμένο εκατομμύριο; Είναι κι αυτό ένα θεματάκι. Πάνω και πέρα από όλα όμως, είναι εξόχως θλιβερό που ζούμε αυτή την ιστορία. Ο νυν να κατηγορεί τον πρώην ότι πήγε συνειδητά να καταστρέψει μια περιοχή και ο πρώην να κατηγορεί τον νυν ότι αντάλλαξε την ψήφο λίγων αντιεξουσιαστών, στον β’ γύρο των εκλογών, με την εγκατάλειψη ενός πνεύμονα πρασίνου στην Αθήνα.

Κι έπειτα μιλάμε για μεγάλες συναινέσεις και λαμπρές κοινές πολιτικές. Εδώ δεν μπορούν να συμφωνήσουν να καθαριστούν τρία μονοπάτια και να μπουν δέκα παγκάκια σε έναν χώρο εξ ορισμού άχτιστο, απούλητο και κοινής χρήσης".

Πηγές: naftemporiki.gr , Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου