19 Ιανουαρίου 2014

Περίεργα: Το πιο χαζό πουλί στον κόσμο!

Κόντρα σε κάθε λογική, ο "ερυθρόλαιμος φαλαρόποδας" ξεκινώντας από την Βρετανία ακολουθεί μια τεράστια τρελή πτήση για να ξεχειμωνιάσει στο Περού!

Έτσι κερδίζει επάξια τον τίτλο του πιο "ηλίθιου πουλιού στον κόσμο", αφού αντί να ξεχειμωνιάσει στην Αραβική Θάλασσα, εκεί που πάνε οι συγγενείς του από τη Ρωσία και τη Σκανδιναβία, αυτό ακολουθεί μια απίστευτα τεράστια διαδρομή, πηγαίνοντας ανατολικά και αφού διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό φθάνει στον Καναδά, μετά κατεβαίνει νότια στην Καραϊβική και δεν σταματά την ξέφρενη πτήση του παρά μόνο όταν φθάσει στον Ισημερινό και το Περού.

Πρόκειται για ένα μικρό πουλί, στο μέγεθος του σπουργιτιού, που κάνει το δεύτερο μεγαλύτερο ταξίδι αποδημητικών πτηνών που είναι γνωστό στους ειδικούς. Μόνο το αρκτικογλάρονο (ζυγίζει πολύ περισσότερο) πετάει μακρύτερα για να ξεχειμωνιάσει και ταξιδεύει από την Αρκτική στην Ανταρκτική κάθε χρόνο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι "φαλαρόποδες" της Σκωτίας (τους οποίους παρακολούθησαν αφού τους σημάδεψαν με πομπούς) συγγενεύουν περισσότερο με τα αμερικανικά πουλιά του είδους παρά με τα σκανδιναβικά. Κανένα άλλο πουλί δεν ταξιδεύει προς τα δυτικά, και αυτό λόγω της δυσκολίας να διασχίσουν τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Κανένας επιστήμονας της Εταιρείας για την Προστασία των Πτηνών δεν θα παραδεχόταν ότι ένα πουλί είναι ηλίθιο. Όμως, στην περίπτωση του "φαλαρόποδα" αυτό είναι πολύ πιθανό, λένε.

______________
Πηγή: www.tanea.gr 18.01.2014. Ολόκληρο το σχετικό άρθρο στο:
http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5075333/to-pio-xazo-poyli-ston-kosmo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου