4 Μαΐου 2019

Η «Τσιτσιολίνα» απαιτεί 21 εκατ. $ από τον Οίκο Sotheby’s για δημοπρασία φωτογραφιών της!

Η διάσημη Ιταλίδα πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών Ιλόνα Στάλερ, γνωστή παγκοσμίως ως «Τσιτσιολίνα», αλλά και μέλος του ιταλικού κοινοβουλίου παλαιότερα, κατέθεσε μήνυση κατά του Οίκου δημοπρασιών Sotheby's στη Νέα Υόρκη για τη δημοπράτηση φωτογραφιών της, που ανήκουν στη σειρά έργων «Made in Heaven» του πρώην συζύγου της, Τζεφ Κουνς.

Η ηθοποιός, διαμέσου του δικηγόρου της, Λούκα Ντι Κάρλο, αξιώνει αποζημίωση 21 εκατ. δολαρίων από το Sotheby's, με τα 19 εκατ. να αφορούν την ηθική βλάβη που θεωρεί ότι υπέστη. 


«Είναι άδικο να θέτει στην κυκλοφορία ο Sotheby's αυτές τις φωτογραφίες, χρησιμοποιώντας την εικόνα μου δίχως να έχω δώσει άδεια και χωρίς να μου καταβάλει τα νόμιμα πνευματικά δικαιώματα. Ούτε καν ο Κουνς έχει άδεια να χρησιμοποιεί την εικόνα μου και ουδέποτε με έχει πληρώσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Στάλερ. 


Η σειρά των φωτογραφιών «Made in Heaven» παρουσιάστηκε στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1990 και θεωρείται πως αποτελεί ένα σχόλιο πάνω στα όρια των ερωτικών ταινιών και της τέχνης, απαθανατίζοντας ένα σύγχρονο ζεύγος Αδάμ και Εύας.

Πρόκειται για μία σειρά από φωτογραφίες, αγάλματα και πίνακες, που αναπαριστούν τον ίδιον τον καλλιτέχνη με τη γυναίκα που επρόκειτο -το 1991- να γίνει η σύζυγός του και η Μούσα του στην τέχνη.

Χάρις στη σειρά τούτη των έργων, ο Κουνς κέρδισε τον τίτλο του πιο ακριβού καλλιτέχνη στον κόσμο, με την τιμή των δημιουργιών του να εκτοξεύονται στο χρηματιστήριο της τέχνης. Ανέκδοτο: Η Τσιτσιολίνα στην Ελλάδα

Παλιό αλλά καλό, από την εποχή που η διάσημη Ιταλίδα πορνοστάρ ήταν ακόμη μέλος του ιταλικού κοινοβουλίου*:

Η επίσκεψή της στην Ελλάδα τελειώνει και η Τσιτσιολίνα αναχωρεί από το αεροδρόμιο της Αθήνας. Εκεί ένας δημοσιογράφος τη ρωτάει:
- Και δεν μας λέτε τι σας άρεσε πιο πολύ στην Ελλάδα; (πάντα η ίδια ηλίθια ερώτηση).
Και εκείνη του απαντά:
- Οι πίτσες!
- Μα, είναι δυνατόν, εσείς μια Ιταλίδα... στην Ελλάδα 
οι πίτσες... τέλος πάντων! Και δεν μας λέτε, ποιες χώρες θα επισκεφτείτε μετά από δω;
Και η Τσιτσολίνα του απαντά:
- Βιλγαρία, Ριμανία, Τιρκία...!!!

*Η Τσιτσιολίνα εξελέγη βουλευτής στο ιταλικό κοινοβούλιο το 1987 με το "Ριζοσπαστικό κόμμα" (Partito Radicale)

Πηγή: Με στοιχεία από naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου