8 Μαΐου 2019

Η πρόταση μομφής που έγινε πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός, μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

Η συζήτηση σήμερα διεξάγεται σε κλίμα έντονης πόλωσης, το οποίο έχει καλλιεργηθεί από πολλούς παράγοντες.

Η επίθεση του αν. υπουργού Υγείας, πριν από το Πάσχα, στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιο Κυμπουρόπουλο, αποτέλεσε ένα σημαντικό ράπισμα στο κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης, καθώς έγινε απέναντι σε έναν άνθρωπο με σοβαρό πρόβλημα αναπηρίας. Όμως η υπόθεση Πολάκη αποτέλεσε την αφορμή. Ακολούθησαν τα νέα ντοκουμέντα για την φονική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού στο Μάτι, αλλά και οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τις διακοπές του Αλέξη Τσίπρα στο σκάφος Παναγόπουλου τον Αύγουστο του 2018 λίγο μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής. 

Αλέξης Τσίπρας: «Ζητάω εκ νέου την εμπιστοσύνη της Βουλής πάνω στο σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, που παρουσιάσαμε χθες το απόγευμα στον ελληνικό λαό» είπε ο πρωθυπουργός, στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί της ψήφου εμπιστοσύνης. «Ζητάω και στις 26 Μάη, στις ευρωπαϊκές εκλογές, την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού πάνω σε ένα σχέδιο ανάτασης, ανάκαμψης κι ενίσχυσης των πολλών, που αφορά το σήμερα, το αύριο και την ερχόμενη τετραετία» πρόσθεσε. «Θα αναγκαστείτε να το πιείτε το πικρό ποτήρι, να ψηφίσετε ένα-ένα τα μέτρα που ανακοινώσαμε χθες. Τα δικά μας μέτρα, όχι τα δικά σας, που είναι μέτρα λεηλασίας του ελληνικού λαού» είπε, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, απηύθυνε και πάλι στον Κυριάκο Μητσοτάκη την πρόσκλησή του για τηλεοπτικό ντιμπέιτ: «Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο αρνείστε μια τηλεοπτική αναμέτρηση; Ελάτε, επιτέλους, να αναμετρηθούμε. Ελάτε να αντιπαρατεθούμε. Γιατί κρύβεστε;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σφοδρή επίθεση στον Αλέξης Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγορώντας τον ότι μετέτρεψε την πρόταση δυσπιστίας κατά του Παύλου Πολάκη σε πρόταση εμπιστοσύνης για να αποφύγει το μείζον θέμα της συμπεριφοράς και του ήθους του υπουργού του με τον οποίο «ταυτίζεται». Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τον κάλεσε να προκηρύξει εκλογές «αν θέλετε τηλεοπτικό διάλογο, προκηρύξτε τώρα εθνικές εκλογές και θα κάνουμε όσα ντιμπέιτ θέλετε», επισήμανε και άφησε σαφείς αιχμές για τη στάση του λέγοντας: «από τον Πολάκη στο Μάτι, από το Μάτι στα κότερα, και από τα κότερα στη χθεσινή φιέστα των απεγνωσμένων "θα" της νέας δημαγωγίας. Τα τελευταία τυράκια πριν τη φάκα των εκλογών που δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα που ζουν οι Έλληνες πολίτες». Αναφερόμενος στο ηθικό πλεονέκτημα που προβάλλει η κυβέρνηση σημείωσε ότι «βούλιαξε στα γαλανοπράσινα νησιά του Ιονίου». «Κάποτε σας φώναζαν «νάτος νάτος ο πρωθυπουργός», τώρα θα σας φωνάζουν «νάτος νάτος ο Τσίπρας ο σκαφάτος», διαμήνυσε στον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Να σημειωθεί ότι στο ξεκίνημα της συζήτησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, επισήμανε ότι σήμερα εισάγεται η πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ενώ είχε προηγηθεί πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του Παύλου Πολάκη, τονίζοντας ότι ο μηχανισμός που επελέγη είναι αντισυνταγματικός και εγείρει μείζον ζήτημα με δεδομένο μάλιστα ότι η πρόταση δυσπιστίας για να εγκριθεί απαιτεί διαφορετική πλειοψηφία από την πρόταση εμπιστοσύνης. «Παρακαλώ να αλλάξετε την απόφαση» κατέληξε ο κ Δένδιας. Το αίτημά του, όπως ήταν αναμενόμενο, το απέρριψε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. 

Η μεγάλη σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη
(από το in.gr)

Την αρχή έκανε ο πρωθυπουργός... Με ύφος ειρωνικό ο κ. Τσίπρας παραδεχθηκε ότι έκανε διακοπές με τη θαλαμηγό της χήρας Παναγοπούλου: «Είναι γνωστό σε όλους και όλες ότι εδώ και 3 χρόνια έχω συνεργάτιδα την Παναγοπούλου που ήταν σύζυγός του θανόντος Παναγόπουλου που ποτέ δεν ασχολήθηκε με την διαπλοκή. Κοινής εκτίμησης. Αμέμπτου ηθικής. Η σχέση αυτή είναι συνεργατική. Ο κ. Παναγόπουλος δεν ήταν φτωχός. Πλούσιος ήταν... Είναι γνωστό ότι για 3 ημέρες φιλοξενήθηκα στο σκάφος συνεργάτιδάς μου. Γράφηκε τέλη Σεπτέμβριου 2018. Δεν το διέψευσα γιατί δεν το κρύβω. Αν το θέλατε θα σας έδινα εγώ φωτογραφίες. Εχω και μια με ψαροντούφεκο και είναι καλύτερες από αυτές που βάζετε το παρακράτος να βγάζει παραβιάζοντας την προσωπική μου ζωή. Δεν έχω να κρύψω τίποτα» είπε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια, και πάντα σε ιδιαίτερα επιθετικό ύφος, επιχείρησε να πλήξει τον πολιτικό του αντίπαλο με προσωπικές αναφορές, στις οποίες έμπλεξε κατά σειρά τη σύζυγο του αρχηγού της ΝΔ, την οικογένειά του και την πολιτική ιστορία της, τον Κήρυκα Χανίων, τον… Χριστοφοράκο, ενώ αλγεινή εντύπωση έκανε η αναφορά του ακόμα και στον εκλιπόντα πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Παρά την επίθεση του Αλ. Τσίπρα ψύχραιμος ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «μην πηγαίνετε τη συζήτηση εκεί. Την επόμενη φορά που θα μιλήσετε για ζάμπλουτη οικογένεια ας αναζητήσουμε τους τρόπους που η δική σας οικογένεια απέκτησε την περιουσία της, με ποιους έκανε δουλειές στη χούντα», είπε και τόνισε ότι κατανοεί 
«την έντονη αμηχανία του Τσίπρα».

Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε «τα άθλια έντυπά να χτυπάνε αμείλικτα τη σύζυγό μου». Και ξαφνικά ανακαλύψατε τις οικογενειακές ευαισθησίες τόνισε χαρακτηριστικά. «Προερχόμαστε από διαφορετικές οικογένειες. Έχω ζήσει την πολιτική από μικρός. Η οικογένεια μου εξορίστηκε, άλλοι κάναν δουλίτσες στη χούντα. Απομυθοποίησα τη χλιδή της εξουσίας, εσείς την ανακαλύψατε με καθυστέρηση…», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης, στον οποίος ο κ. Τσίπρας απάντησε μια έναν στίχο του Μανώλη Αναγνωστάκη: «Δεν έφταιγε αυτός τόσος ήταν».

Η συνέχεια της συζήτησης στη Βουλή 


Παράλληλα, στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή αναμένεται να βρεθεί φυσικά και η οικονομία, αμέσως μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα θετικά μέτρα, που προκάλεσαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αλλά και ερωτηματικά από την πλευρά των θεσμών. Σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Ζάππειο, σε μια προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος ενόψει των ευρωεκλογών, οι θεσμοί φαίνεται να βρέθηκαν προ εκπλήξεως καθότι δεν είχαν ενημερωθεί για αυτές. 

Η διαδικασία στη Βουλή θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με ονομαστική ψηφοφορία στην οποία δεν αναμένονται εκπλήξεις. 

Takis Ant για το afirimeno.com 

Με πληροφορίες από kathimerini.gr, naftemporiki.gr και in.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου