8 Μαΐου 2019

To δημοσιονομικό κόστος των παροχών Τσίπρα

«Κύμα» παροχών από την κυβέρνηση με δημοσιονομικό κόστος 7,5 δισ, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Ναυτεμπορικής". «Μοιράζονται» τα υπερπλεονάσματα της περιόδου 2019-2022 συν ένα επιπλέον 3% του ΑΕΠ - Διατήρηση του αφορολογήτου στα σημερινά επίπεδα.

Το σύνολο των υπερπλεονασμάτων που προβλέπει η κυβέρνηση ότι θα παραχθούν κατά την περίοδο 2019-2022, αλλά και ένα επιπλέον ποσό που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ «μοίρασε» χθες η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας δύο πακέτα ευνοϊκών μέτρων, που αφορούν μειώσεις του ΦΠΑ, χορήγηση «13ης σύνταξης», μείωση ΕΝΦΙΑ και εισφοράς αλληλεγγύης και μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για νέους.

Πρόκειται για ένα πακέτο με άμεση εφαρμογή και κόστους περίπου 1,15 δισ. ευρώ, το οποίο θα ψηφιστεί εντός του Μαΐου, και ένα δεύτερο πακέτο που αφορά το 2020 και το οποίο προγραμματίζεται να ψηφιστεί αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση πριν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2020.

Για να χρηματοδοτήσει τις παροχές, η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα χρησιμοποιήσει ως «εγγύηση» το ποσό των υπερπλεονασμάτων που παρήχθησαν κατά την περίοδο 2016-2018. Αυτά τα υπερπλεονάσματα ανήλθαν στα 5,55 δισ. ευρώ και, όπως έγινε γνωστό, αυτό ακριβώς το ποσό θα μεταφερθεί άμεσα σε ειδικό λογαριασμό, όπου και θα παραμείνει «κλειδωμένο» για να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που υπάρξουν αστοχίες όσον αφορά την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% στην περίοδο μέχρι και το 2022.

Πέραν των πακέτων του 2019 και του 2020 -στα οποία περιλαμβάνονται μειώσεις ΦΠΑ, μείωση εισφοράς αλληλεγγύης και καταβολή «13ης σύνταξης»-, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη διατήρηση του αφορολογήτου στα σημερινά επίπεδα, αλλά και την επίσπευση της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, ώστε ο συντελεστής να φτάσει στο 25% από το 2021, δηλαδή νωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπει η σημερινή νομοθεσία.

Πρακτικά, οι χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού έχουν το εξής δημοσιονομικό κόστος:

* 1,15 δισ. ευρώ κοστίζουν τα μέτρα του 2019 (μειώσεις ΦΠΑ στην εστίαση, στο ρεύμα κ.λπ.). Ειδικότερα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% που είναι σήμερα στο 13% και η μετάταξη των τροφίμων από το 24% που είναι σήμερα στο 13%, εκτιμάται ότι έχουν συνολικό δημοσιονομικό κόστος 260 εκατ. ευρώ για την περίοδο μέχρι το τέλος του έτους. Για την καταβολή της «13ης σύνταξης» το κόστος αυτού του μέτρου ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι το πακέτο μέτρων του 2019 θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά με τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα της φετινής χρονιάς.

Σημειώνεται ότι για συντάξεις έως 500 ευρώ θα καταβάλλεται μια ισόποση σύνταξη, όπως ξεκαθάρισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Για συντάξεις από 500 έως 600 ευρώ θα καταβάλλεται το 70% μιας σύνταξης. Για συντάξεις από 601 έως 1.000 ευρώ θα δίδεται το 50% μιας σύνταξης, ενώ για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ θα δίδεται το 30% μιας ολόκληρης σύνταξης. 

* Για το 2020, η διατήρηση του αφορολογήτου έχει κόστος 1,9 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες έχουν προϋπολογισμό περίπου 800 εκατ. ευρώ.

* Για το 2021 το κόστος των μέτρων διαμορφώνεται στο 1,22 δισ. ευρώ και για το 2022 στα 2,33 δισ. ευρώ.

Άρα προκύπτει ένα κόστος άνω των 7,5 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι μόνιμου χαρακτήρα. Αυτό το ποσό η κυβέρνηση θέλει να το καλύψει δημοσιονομικά αφενός με τα υπερπλεονάσματα του 2019 και των επόμενων ετών -αποτυπώθηκαν στο πρόγραμμα σταθερότητας την περασμένη εβδομάδα- και αφετέρου με την «εγγύηση» των 5,5 δισ. ευρώ που θα κατατεθούν στον ειδικό λογαριασμό.

Πρακτικά, αυτά τα 5,5 δισ. ευρώ είναι υπερπλεονάσματα που παρήχθησαν την περίοδο 2016-2018 και εθνικολογιστικά ανήκουν στη συγκεκριμένη περίοδο (κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να δαπανηθούν το 2019 ή το 2020, καθώς θα επηρεάσουν τον προϋπολογισμό των συγκεκριμένων ετών). Ωστόσο, η κυβέρνηση εκτιμά -όπως ανέφερε και σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός- ότι με τη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού δεν θα τεθεί θέμα, καθώς ο εθνικός στόχος για παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι και το 2022 θα είναι απολύτως εξασφαλισμένος με τη συγκεκριμένη εγγύηση. «Αυτή η ενέργεια μας δίνει τον δημοσιονομικό χώρο για έναν ανασχεδιασμό του μίγματος της οικονομικής πολιτικής. Με την υλοποίηση ενός ακόμη πιο φιλικού στην ανάπτυξη οικονομικού πακέτου για τα χρόνια που έρχονται» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. 

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι με την ενεργοποίηση των μέτρων αναμένεται να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% να παραχθούν χωρίς να χρειαστεί να «πειραχτεί» ο ειδικός λογαριασμός.

Στο ίδιο δημοσίευμα της "Ναυτεμπορικής", αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: 

Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στη μείωση του αφορολογήτου, αλλά δεν θα εφαρμόσει και τα αντίμετρα, τουλάχιστον όπως έχουν ήδη ψηφιστεί.

Στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού δεν υπήρχε καμία αναφορά στην περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ -ώστε μεσοσταθμικά η μείωση να φτάσει στο 30% από 10% που είναι η μείωση για φέτος-, ούτε και στη μείωση του κατώτατου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%.

Επίσης, ο προϋπολογισμός της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2020 είναι σαφώς μικρότερος σε σχέση με το κόστος που προκύπτει από την κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης που έχει ψηφιστεί από τώρα για το 2020. Η ψηφισμένη κλίμακα προέβλεπε κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι τα 30.000 ευρώ και όχι μέχρι τα 20.000 ευρώ, όπως, με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, θα ισχύσει τελικά. 

Πηγή: naftemporiki.gr 

Σχετική ανάρτηση:
Τσίπρας: 13η σύνταξη και μείωση ΦΠΑ σε εστίαση και ενέργεια από φέτος






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου