3 Αυγούστου 2019

ΝΥΤ για τη μαστίχα Χίου: Μπορεί να θεραπεύσει την ανθρωπότητα;

Στη μαστίχα Χίου και τις ιδιότητές της αναφέρονται οι New York Times, σε δημοσίευμά τους με τίτλο «μπορεί αυτό το αρχαίο ελληνικό φάρμακο να θεραπεύσει την ανθρωπότητα;».

Όπως τονίζει ο συντάκτης, η μαστίχα Χίου φημιζόταν για εκατοντάδες χρόνια για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, με τους αρχαίους Έλληνες να τη μασούν για στοματική υγιεινή, τη στιγμή που έχει χρησιμοποιηθεί σε κρέμες ως αντίδοτο σε φλεγμονές και πληγές, ως σκόνη για την θεραπεία του εντέρου και έλκους, ως καπνός για τη διαχείριση του άσθματος.

Κατά τον συντάκτη, επιστήμονες ερευνούν αν η μαστίχα μπορεί να ανακουφίσει ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ ή εκείνους που έχουν χτυπηθεί από εγκεφαλικό.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι σήμερα παρουσιάζεται ενισχυμένο ενδιαφέρον από φαρμακευτικές εταιρείες για τη μαστίχα. Όπως δήλωσε στους ΝΥΤ ο καθηγητής φαρμακολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Λέανδρος Σκαλτσούνης, «πάντα γνωρίζαμε ότι η μαστίχα είναι καλή για την υγεία. Τώρα μαθαίνουμε τους λόγους». 

Μαστιχόδενδρα στη Χίο

Ο συντάκτης στέκεται στις διαφορετικές μορφές χρήσης της μαστίχας Χίου, από τα σαπούνια έως τον καφέ, ενώ αναφέρεται επίσης στη σημασία της για την τοπική οικονομία, αλλά και στο μουσείο μαστίχας, το οποίο άνοιξε πριν από τρία χρόνια στα νότια του νησιού.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι περίπου 4.500 άνθρωποι απασχολούνται για την παραγωγή της μαστίχας, ενώ οι ΝΥΤ αναφέρουν ότι η παραγωγή της έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με τον επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Ηλία Σμυρνιούδη.

Πηγή: naftemporiki.gr 

Στο Μουσείο Μαστίχας Χίου
απόσπασμα από την ανάρτησή μας: Στα Μεστά και τα μαστιχοχώρια της Χίου

Στα Μαστιχοχώρια, κοντά στο Πυργί, πάνω σ' ένα λόφο, βρίσκεται το Μουσείο Μαστίχας Χίου. 

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου σκοπεύει να αναδείξει την παραγωγική ιστορία της καλλιέργειας και την επεξεργασίας της μαστίχας, την οποία εντάσσει στο πολιτιστικό τοπίο της Χίου. Μέσα από το πρίσμα της εγγραφής από την UNESCO της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, το 2014, έμφαση δίνεται στη διαχρονία και την αειφορία του χιώτικου αυτού προϊόντος.

Η μόνιμη έκθεση πραγματεύεται τη μαστίχα Χίου ως μοναδικό φυσικό προϊόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεσαιωνικά χωριά στη Νότια Χίο είναι το μοναδικό σημείο της Μεσογείου όπου καλλιεργείται ο σχίνος της ποικιλίας Pistacia lentiscus var. Chia, από τον οποίο παράγεται η μαστίχα.

Στην εισαγωγή, μαθαίνουμε για το σχίνο και τη μαστίχα, την ρητίνη που το 2015 αναγνωρίστηκε ως φυσικό φάρμακο.
Στην πρώτη ενότητα ανακαλύπτουμε την παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας.
Στην δεύτερη ενότητα παρατηρούμε πώς η διαχείριση της μαστίχας ιστορικά διαμόρφωσε το αγροτικό και οικισμένο τοπίο της νότιας Χίου και των Μαστιχοχωρίων.
Στην τρίτη ενότητα ενημερωνόμαστε για τη συνεταιριστική εκμετάλλευση και μεταποίηση της μαστίχας στους νεότερους χρόνους, που σηματοδοτεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της παραγωγικής ιστορίας της Χίου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις χρήσεις με τις οποίες η μαστίχα σήμερα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο.
Η μουσειακή εμπειρία ολοκληρώνεται στην υπαίθρια έκθεση, στην οποία το κοινό έρχεται σε επαφή με το φυτό και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ευδοκιμεί.

Θα ήταν σοβαρή παράλειψη για κάποιον, που θα βρεθεί στην περιοχή της νότιας Χίου, να μην επισκευθεί εκτός από τα Μεστά και το Μουσείο Μαστίχας Χίου. Εξάλλου εκεί μπορεί να πάρει και τον καφέ ή το αναψυκτικό του, καθώς και πολλά χιώτικα προϊόνται που έχουν σαν βάση τη μαστίχα.

afirimeno.com

Σχετικές αναρτήσεις μας: 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου