2 Δεκεμβρίου 2019

25η Διεθνής Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Μαδρίτη

Εν μέσω διεθνών διαδηλώσεων για το κλίμα ξεκίνησε στη Μαδρίτη η 25η Διεθνής Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή. Στο επίκεντρο η συγκεκριμενοποίηση των δεσμεύσεων της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα του 2015. Αμφίβολο όμως θεωρείται εάν στη Μαδρίτη επιτευχθεί συμφωνία για ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους.

 Από σήμερα και μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου η παγκόσμια κοινότητα συζητά στη Μαδρίτη μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 25.000 συμμετέχοντες από σχεδόν 200 χώρες αναλαμβάνουν τη δύσκολη αποστολή να συγκεκριμενοποιήσουν τους τρόπους με τους οποίους θα εφαρμόσουν τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα του 2015 που προβλέπει περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας μέχρι το 2100 κατά 2 βαθμούς Κελσίου και ιδανικά κατά μόλις 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Αμφίβολο θεωρείται εάν στη Μαδρίτη επιτευχθεί συμφωνία για ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους. Μέχρι στιγμής μόνο μια χούφτα αφρικανικές και ασιατικές χώρες υπόσχονται ότι θα κάνουν περισσότερα για τη προστασία του κλίματος από ό,τι συμφώνησαν πριν από 4 χρόνια στο Παρίσι.

«Το σημείο μη επιστροφής δεν είναι πλέον στον ορίζοντα», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP25) υπογραμμίζοντας ότι τα τεχνολογικά και τα οικονομικά μέσα υπάρχουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ αυτό που πραγματικά λείπει είναι η πολιτική πρωτοβουλία. Η ανθρωπότητα, που υφίσταται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να επιλέξει μεταξύ της ελπίδας ενός καλύτερου κόσμου αναλαμβάνοντας δράση και «της παράδοσης», προειδοποίησε ο Γκουτέρες ενώπιον των εκπροσώπων περίπου 200 χωρών που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού. «Θέλουμε πραγματικά να μείνουμε στην Ιστορία ως η γενιά που στρουθοκαμήλισε, που αδιαφορούσε την ώρα που ο κόσμος καιγόταν;», έθεσε ευθύς αμέσως το ερώτημα.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν οριστικά από την Συμφωνία του Παρισιού, όπως είχε ανακοινώσει μερικά χρόνια νωρίτερα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. 

Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να λάμψει διά της απουσίας του στη Μαδρίτη, ωστόσο δυναμικό «παρών» δίνει η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι με αντιπροσωπεία από 15 περίπου μέλη του Κογκρέσου. «Είμαστε εδώ για να σας πούμε, σε όλους σας, εξ ονόματος της Βουλής των Αντιπροσώπων και του αμερικανικού Κογκρέσου ότι είμαστε ακόμη εδώ», τόνισε η Πελόζι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με πολλούς ηγέτες κρατών λίγη ώρα πριν από την έναρξη της Συνόδου. Η κλιματική αλλαγή, «μια υπαρξιακή απειλή», προκαλεί προβλήματα δημόσιας υγείας, οικονομικά και εθνικής ασφάλειας, επεσήμανε η Πελόζι και πρόσθεσε πως υπάρχει μία «ηθική ευθύνη απέναντι στις μελλοντικές γενιές να τους δώσουμε έναν πλανήτη σε καλύτερη κατάσταση, στην καλύτερη δυνατή κατάσταση».

Κατά την εκτίμηση του γερμανού υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας, οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα που αδιαφορεί για την κλιματική αλλαγή: «Ελπίζουμε η αποχώρηση των ΗΠΑ να είναι προσωρινή. Ας μη γελιόμαστε όμως, οι διαφωνίες για το κλίμα δεν θα επιλυθούν σύντομα. Από την προεδρία των ΗΠΑ στην ομάδα των 7 και της Σαουδικής Αραβίας στους G20 δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Και η Γερμανία ωστόσο δεν θα πετύχει τους φιλόδοξους στόχους για το κλίμα. Ο περιορισμός των ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40% μέχρι το 2020 θεωρείται, τουλάχιστον, ουτοπικός. Παράλληλα οι εκπομπές ρύπων από την κυκλοφορία οχημάτων αυξάνονται συνεχώς. 

Όσο οι κυβερνήσεις δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα τόσο οι κινητοποιήσεις σε διεθνές επίπεδο θα συνεχίζονται, λέει η Αν-Κατρίν Σνάιντερ από την Ένωση για το Περιβάλλον και την Προστασία της Φύσης: «Είναι καθοριστική η πίεση των διαδηλώσεων, όπως αυτές που διεξάγονται κάθε Παρασκευή. Θα δούμε ωστόσο οι κινητοποιήσεις αρκούν για να λάβουν οι πολιτικοί τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής».

Πηγές: Deutsche Welle και naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου