25 Δεκεμβρίου 2019

Νέος προκλητικός χάρτης από Τουρκία με τις βλέψεις της σε αν. Μεσόγειο

Ένα άκρως εμπρηστικό δημοσίευμα, με ένα νέο, προκλητικό χάρτη που αποτυπώνει τις βλέψεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, φιλοξενεί σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Στο άρθρο του Anadolu, που έρχεται λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση «ευφάνταστων» χαρτών της Μεσογείου από το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, επιχειρείται μια ανάλυση τη «συμφωνίας» με τη Λιβύη, η οποία περιγράφεται, μεταξύ άλλων, ως «χαστούκι στην Κύπρο», αλλά και στην Ελλάδα. 

Στο κείμενο, που υπογράφει ο Τούρκος αναλυτής – δημοσιογράφος Μεχμέτ Α. Καντζί, επαναφέρεται το δόγμα Ατατούρκ («δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί»), ενώ υπογραμμίζεται ότι «αυτός που κυριαρχεί στη Μεσόγειο, κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους». 

Ο νέος προκλητικός χάρτης της Τουρκίας 

Ο αρθρογράφος ξεκινά με αναφορές στα πρόσφατα «επιτεύγματα» της Τουρκίας (Κλάδος Ελαίας, Επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης κ.λπ), ισχυριζόμενος ότι η Αγκυρα σήμερα «συνεχίζει να απαντά στις προσπάθειες αποκλεισμού της (σ.σ. της Τουρκίας) στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή». Ενθυμούμενος τη φράση του Ατατούρκ («δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί»), στη συνέχεια υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να επεκτείνει «τη γεωπολιτική γραμμή άμυνάς της σε μια μεγαλύτερη περιοχή».

Αυτή η περιοχή, συνεχίζει, «σχηματίζεται από το ένα άκρο της μεσογειακής “ασπίδας”», η οποία, κατά τον αρθρογράφο ξεκινά και καλύπτει «τα δυτικά και τα νότια της Κρήτης».

Ο νέος χάρτης της Τουρκίας που δημοσιεύει το Anadolu και «πατά» -όπως και οι προηγούμενοι- στο δόγμα ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Προκλητικοί χάρτες από το ΥΠΕΞ της Τουρκίας: 
Αυτές είναι οι διεκδικήσεις στην Αν. Μεσόγειο 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δημοσίευσε προκλητικούς χάρτες (με ημερομηνία 20.12.2019) της ανατολικής Μεσογείου, με τις διεκδικήσεις της Αγκυρας.

Οι χάρτες περιλαμβάνονται σε έκθεση του αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλίας, Αεροπορίας και Συνόρων, πρέσβη Τσαγατάι Ερτζίγιες, με τίτλο: «Ανατολική Μεσόγειος, οριοθέτηση ζωνών θαλάσσιων δικαιοδοσιών». Αυτή η έκθεση, σύμφωνα με το κυπριακό sigmalive, εξηγούνται με χάρτες οι θαλάσσιες ζώνες που διεκδικούν όλες οι πλευρές στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά και του ψευδοκράτους. 

Μάλιστα, η έκθεση που δημοσίευσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζει μαξιμαλιστικές και παράνομες- κατά την πάγια τακτική της Αγκυρας- τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Επιπλέον, παρουσιάζει σε ποια σημεία γύρω από την Κύπρο συγκρούονται τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της κάθε πλευράς, όπως και πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα ερευνητικά πλοία και τα γεωτρύπανα της Τουρκίας.

Παράλληλα, στην έκθεση ο Ετζίγες παρουσιάζει χάρτη με όλα τα τεμάχια, όπως τα έχει κατατμήσει η Τουρκία και το ψευδοκράτος, καλύπτοντας σχεδόν όλη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα, η υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και η ΑΟΖ της Κύπρου δεν αναγνωρίζονται στον χάρτη του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας! Εξάλλου, διαρκώς η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Ακόμη, στην έκθεση των 28 σελίδων παρατίθενται αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων με χάρτες, για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών άλλων χωρών τις προηγούμενες δεκαετίες. Στο τέλος, παρουσιάζεται το ιστορικό της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας, για την ΑΟΖ, στην ανατολική Μεσόγειο. 

Πηγές: iefimerida.gr (1)sigmalive.com , iefimerida.gr (2) (περιλαμβάνει και την έκθεση που δημοσίευσε το ΥΠΕΞ Τουρκίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου