19 Δεκεμβρίου 2019

Βιέννη: Στο μουσείο τέχνης Albertina

Ακόμα και αν δεν είναι κανείς ένθερμος φίλος της τέχνης, το να βρεθεί στη Βιέννη και να μην επισκεφθεί την Albertina, θα είναι μια σοβαρή παράλειψη. Εμείς πάντως πήγαμε, περπατήσαμε όλες τις αίθουσες στους δυο ορόφους, στο ισόγειο και το υπόγειο, όπου εκτίθενται τα αριστουργήματα της τέχνης. Τα θαυμάσαμε, μένοντας απόλυτα ικανοποιημένοι! 

Παράλληλα, δεν έχασα την ευκαιρία να τραβήξω και αρκετές φωτογραφίες. Ένα μικρό δείγμα από αυτές (τι να πρωτοαναρτήσει κανείς;) στη συνέχεια:


Munch, Chagall, Picasso ... 

Το μουσείο Albertina φιλοξενεί όλες τις πρωτοποριακές καλλιτεχνικές ιδέες της σύγχρονης εποχής. Παρουσιάζει έργα όλων των μεγάλων ζωγράφων της σύγχρονης τέχνης, από τον γαλλικό ιμπρεσιονισμό (impressionism) και φωβισμό (fauvism) μέχρι έργα εξπρεσιονιστικών (expressionist) καλλιτεχνικών ομάδων και της ρωσικής πρωτοπορίας (avant-garde). Πολυάριθμα είναι τα αριστουργήματα των Μουνκ, Σαγκάλ, Πικάσο, Kiefer, Lassnig και πολλών άλλων.

Gustav Klimt: Nymphs (Silver Fish) 1899


Henri de Toulouse-Lautrec: White Horse "Gazelle" (1881)

Amadeo Modigliani: Prostitute (1918) 

Paul Cézanne: Farm in Normandy (1885/86)

Η Συλλογή "Batliner". Η Albertina, στεγάζει μία από τις σημαντικότερες συλλογές της μοντέρνας τέχνης της Ευρώπης με τη μορφή της συλλογής "Batliner". Η μόνιμη έκθεση στο μουσείο ξεκινά με τους καλλιτέχνες του ιμπρεσιονισμού και του μετα-ιμπρεσιονισμού, όπως οι Degas, Cézanne, Toulouse-Lautrec και Gauguin. Περαιτέρω αναφορές περιλαμβάνουν δείγματα του γερμανικού εξπρεσιονισμού, καθώς και της τέχνης της νέας αντικειμενικότητας (art of New Objectivity). Επίσης μια εμπεριστατωμένη εστίαση στην αυστριακή τέχνη, ενώ αντιπροσωπεύεται και η μεγάλη ποικιλομορφία της ρωσικής πρωτοπορίας από έργα ζωγραφικής των Goncharova, Malevich και Chagall. Η παρουσίαση ολοκληρώνεται με αρκετά έργα, από την πρώιμη έως την ώριμη περίοδο, του Picasso. 
 
Claude Monet: View of Vetheuil (1881)


Pierre Auguste Renoir: Portrait of a Young Girl (1879)

Marc Chagall: Matherhood 1914

Marc Chagall: The Kite (1926)

Ο "Herbert Batliner", ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες και προστάτες τέχνης της εποχής μας, (πέθανε πρόσφατα, στις 8 Ιουνίου 2019, σε ηλικία των 90 ετών στο Vaduz / Λιχτενστάιν), δώρησε το 2000 την αίθουσα Propter Homines στην Albertina. Έκτοτε το μουσείο κατάφερε να παρουσιάσει όλες τις μεγάλες εκθέσεις από τον Dürer στον Raphael ή στον Vincent van Gogh. Το 2007 ο δικηγόρος και διαχειριστής του Batliner στο Λιχτενστάιν έδωσε την πολύτιμη συλλογή έργων τέχνης του στην Albertina. 


Σήμερα, η συλλογή "Batliner" είναι μία από τις σημαντικότερες συλλογές μοντέρνας ζωγραφικής στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει η βάση πολλών επιτυχημένων εκθέσεων από Picasso, Magritte, Max Ernst και Matisse. "Με αυτή την εκπληκτική συλλογή, ο Herbert Batliner ζει για πάντα ανάμεσά μας" αναφέρει χαρακτηριστικά το μουσείο Albertina.

Pablo Picasso: Nude Seated in a Chair (1963)

Pablo Picasso: Woman with Green Hat 


Edvard Munch: The Lonely Ones (1899)

Έντβαρτ Μουνκ (Edvard Munch): Νορβηγός ζωγράφος, που ανήκει στους προδρόμους του εξπρεσιονισμού. Γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1863 στο χωριό Άνταλσμπρουκ της Νορβηγίας και μεγάλωσε στο Όσλο. Πέθανε στις 23 Ιανουαρίου 1944 στο Όσλο. Το πιο γνωστό του έργο είναι «Η Κραυγή» .

Edvard Munch: Madonna (1895-1902)

Edvard Munch:Moonlight (1896)

Το μουσείο Albertina



Marie-Louise von Motesiczky: Workman (1926)


Paul Klee: Memory of Aswan (1930)

Albrecht Dürer, Θεματική Παρουσίαση μιας Αναγεννησιακής Μεγαλοφυΐας.

Τόσα πολλά έργα του Albrecht Dürer (1471-1528) συγκεντρωμένα σε ένα μέρος, τις τελευταίες τουλάχιστον δεκαετίες, δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί. Και αυτό γίνεται τώρα (και μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2010) στην Albertina. Και το ενδιαφέρον του φιλότεχνου κόσμου, αν κρίνουμε από το μέγα πλήθος των επισκεπτών στις αίθουσες (που εκτείνονται στο μεγαλύτερο μέρος του 1ου ορόφου) με τα έργα του, είναι τεράστιο.


Μια συλλογή πάνω από 100 σχέδια, δώδεκα ζωγραφιές, προσωπικά συγγράμματα και άλλα σπάνια έγγραφα, παρουσιάζουν το έργο του Albrecht Dürer, αυτής της αναγεννησιακής μεγαλοφυΐας, πιο ολοκληρωμένα από ποτέ.



Το Μουσείο Albertina παρουσιάζει τη σημαντικότερη ιστορική συλλογή από τα σχέδια του Albrecht Dürer, μια συλλογή που αριθμεί περίπου 140 έργα. Αναμφισβήτητα τα εκθέματα του μουσείου προσφέρουν ένα μοναδικό ιδανικό σημείο εκκίνησης για να γνωρίσει κάποιος την προσωπική, πρώιμη-ανθρωπιστική αντίληψη της τέχνης του Dürer.


Albrecht Dürer: Maria the Virgin and Child (1512) 

Ο Άλμπρεχτ Ντύρερ (Albrecht Dürer), 21 Μαΐου 1471 - 6 Απριλίου 1528) ήταν Γερμανός ζωγράφος, χαράκτης και θεωρητικός της Γερμανικής Αναγέννησης. Υπήρξε σημαντικός καλλιτέχνης της εποχής του, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διάδοση των ιδεωδών της Ιταλικής Αναγέννησης. Έζησε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του στη Νυρεμβέργη, που αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά κέντρα της Γερμανίας, αλλά ταξίδεψε αρκετά και επισκέφτηκε την Ιταλία δυο φορές, γεγονός που επηρέασε βαθιά το έργο του, από το οποίο ξεχωρίζουν οι ξυλογραφίες και τα χαρακτικά. Τα έργα του διαδόθηκαν σε όλη την Ευρώπη και αργότερα απέκτησαν παγκόσμια φήμη. Ο αστεροειδής 3104 Ντύρερ, που ανακαλύφθηκε το 1982, πήρε το όνομά του από αυτόν.

Albrecht Dürer: Saint Jerome (1521)

Όμως τα εκθέματα του μουσείου δεν τελειώνουν εδώ... Απλά η ανάρτηση αυτή πρέπει κάπου να τελειώσει...

Υπήρχαν ακόμη στην Albertina ειδικά αφιερώματα στην πρωτοπόρο Αυστριακή ζωγράφο Μαρία Λάσνιγκ (Maria Lassnig) και τον Arnulf Rainer. (Σχετικά με την Μαρία Λάσνιγκ δείτε ένα εκτενέστερο αφιέρωμα και στην ανάρτησή μας: Στο Kunstmuseum Basel, το μουσείο τέχνης της Βασιλείας). 


Maria Lassnig: The Burden of the Flesh (1973)



Maria Lassnig

Arnulf Rainer's Crosses

Ώρες λειτουργίας του μουσείου Albertina:
Καθημερινά | 10 π.μ. έως 6 μ.μ.
Τετάρτη και Παρασκευή | 10 π.μ. έως 9 μ.μ.


Αν βρεθείτε στην Βιέννη μην παραλείψετε μια επίσκεψη στην Albertina. Αξίζει!

Για το afirimeno.com

Κείμενα: Takis Ant με πληροφορίες από albertina.at και el.wikipedia.org
Φωτογραφίες: Takis Ant 

Πρόσφατες σχετικές με τη Βιέννη αναρτήσεις μας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου