4 Φεβρουαρίου 2022

Χειμερινή κολύμβηση: Η νέα μεγάλη ανερχόμενη τάση

Ψάχνετε για νέο χόμπι; Το κολύμπι τον χειμώνα είναι η νέα, μεγάλη, ανερχόμενη τάση. Με ή χωρίς στολή, η έξαψη και η χαρά της τολμηρής βουτιάς στη χειμωνιάτικη θάλασσα είναι ανεπανάληπτες.

Τίποτα δεν χρειάζεται να γίνει με το ζόρι. Στέκεσαι στην παραλία, εκεί που εσύ έχεις επιλέξει, στην άκρη, να μαζέψεις ήλιο και ίσως να βρέξεις τα πόδια σου. Κάποια στιγμή λαχταράς αυτό που απλώνεται μπροστά σου, να γίνεις ένα μαζί του, να σε τυλίξει η άγρια ομορφιά του, να αναμετρηθείς με κάτι μεγαλύτερο από σένα, αιώνιο και απέραντο. Και παίρνεις τη μεγάλη απόφαση, κολυμπάς!

Μετά τη βουτιά, το κέφι στην παραλία μπορεί να ανάψει για τα καλά. Κυκλοφορούν τσίπουρα και μεζέδες, ο κόσμος δείχνει να απολαμβάνει κάτι μοναδικό.

10 συμβουλές για μπάνιο στη θάλασσα 365 μέρες τον χρόνο

Από τον Πέτρο Παρθένη (εμπνευστή του κινήματος ανοιχτής θαλάσσης «Weswim»)

1. Μη διακόψετε τα μπάνια σας το φθινόπωρο. Με δεδομένο τον ιατρικό έλεγχο που επιβάλλεται για ευνόητους λόγους, είναι σίγουρο ότι θα σας φανεί πολύ πιο εύκολη η μετάβαση στο κρύο νερό αν διατηρήσετε την επαφή με τη θάλασσα μετά το πέρας του φθινοπώρου. Δύο ή τρεις βουτιές για 15-20 λεπτά κάθε φορά και αμέσως μετά έκθεση στον ήλιο θα σας μετατρέψουν γρήγορα σε έναν χαρούμενο χειμερινό κολυμβητή.

2. Μην απομακρύνεστε από την ακτή. Ιδιαίτερα μάλιστα αν δεν γνωρίζετε καλό κολύμπι. Ιδανικά φροντίστε να κολυμπάτε παράλληλα προς την ακτή και όχι κάθετα. Πάντα η επιστροφή είναι περισσότερο κουραστική, οπότε προνοήστε να κάνετε εξοικονόμηση ενέργειας, ειδικά σε θάλασσες όπου κολυμπάτε για πρώτη φορά και δεν είστε εξοικειωμένοι με τα ρεύματα και τα φυσικά τοπικά φαινόμενα. Τον χειμώνα οι συνθήκες αλλάζουν σε σχέση με το καλοκαίρι και επηρεάζεται ακόμα και το βάθος του νερού και η μορφολογία των ακτών.


3. Χρησιμοποιήστε σύγχρονο εξοπλισμό. Να φοράτε πάντα ένα ανοιχτόχρωμο σκουφάκι κολύμβησης για να είστε ορατοί από διερχόμενα σκάφη, ακόμα και αν κολυμπάτε σε ρηχά νερά. Τον χειμώνα κυκλοφορούν λιγότερα μεν σκάφη, αλλά με περισσότερη συνήθως αυτοπεποίθηση και υπάρχει και λιγότερη επίβλεψη στις ακτές, οπότε καλό είναι να είμαστε τουλάχιστον ορατοί. Επίσης, μπορείτε να κάνετε τη ζωή σας ευκολότερη και να κάνετε χρήση μιας neoprene στολής, ώστε να παρατείνετε τον χρόνο παραμονής σας στο νερό χωρίς να κρυώνετε.

4. Ποτέ μην κολυμπάτε με γεμάτο στομάχι. Ακόμα και τον χειμώνα, αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον δυόμισι με τρεις ώρες από τη στιγμή που καταναλώσατε το τελευταίο σας γεύμα, μην επιχειρήσετε να κολυμπήσετε. Ωστόσο καλό θα είναι να μην είστε εντελώς νηστικοί, γιατί θα χρειαστείτε ενέργεια που θα σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε στη φυσική επιβάρυνση που θα υποστείτε μέσα στο νερό, ειδικά αν κολυμπάτε προπονητικά.

5. Να έχετε μαζί ζεστά ρούχα και χλιαρό νερό. Αμέσως μετά το χειμερινό σας κολύμπι να έχετε μαζί πάντα ζεστά ρούχα (μπουρνούζι, μάλλινο σκουφί, ισοθερμικές κάλτσες κ.λπ.). Επίσης ένα καλό tip που γνωρίζουν καλά οι μυημένοι χειμερινοί λάτρεις είναι να έχετε φέρει μαζί σας ένα μπουκάλι χλιαρό νερό, ώστε αμέσως μετά το μπάνιο να ξεπλυθείτε καλά και να ανακτήσετε με αυτόν τον τρόπο γρήγορα τη θερμοκρασία του σώματος. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται με ένα ζεστό αφέψημα, που θα επαναφέρει τους παλμούς σας στην αρχική κατάσταση (πριν βουτήξετε στη θάλασσα).

6. Κάνετε σωστό ζέσταμα εκτός. Λίγες διατάσεις εκτός νερού και λίγο παράλληλο τρέξιμο στην ακτή θα σας βοηθήσουν πολύ να ξεπεράσετε ψυχικά αλλά και σωματικά τη χαμηλή θερμοκρασία στην οποία θα εκτεθεί σύντομα το σώμα σας. Μπαίνοντας μέσα στο νερό, δώστε χρόνο στο σώμα σας να καλυφθεί με κρύο νερό σταδιακά και μετά βουτήξτε άφοβα. Η όλη διαδικασία μπορεί να πάρει από 3 έως 5 λεπτά, ανάλογα πάντα με τον άνθρωπο. Αν είστε κουρασμένος ή δεν νιώθετε ότι μπορείτε να βουτήξετε, ακούστε το σώμα σας και καθίστε στην πλαζ να απολαύσετε απλώς το τοπίο. Έχει πολλές φορές το ίδιο όφελος, δεν υπάρχει λόγος να πιεστείτε.

7. Αν κουραστείτε κολυμπώντας ή πάθετε κράμπα, μη σας πιάσει πανικός. Μείνετε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση ή συνεχίστε ήρεμα όταν ξεκουραστείτε ή φωνάξτε για βοήθεια. Ειδικά αν κολυμπάτε μόνοι σας, φροντίστε πάντα να είστε εξοπλισμένοι με μια ατομική σημαδούρα ασφαλείας, ώστε να τη χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση κινδύνου ως αποκούμπι μέχρι να ανακτήσετε δυνάμεις.

8. Κολυμπήστε σε οργανωμένες πλαζ. Τον χειμώνα θα ήταν καλύτερο να κολυμπάτε σε οργανωμένες πλαζ που διαθέτουν ζεστό νερό, αποδυτήρια και φυσικά ναυαγοσώστη. Αν βρισκόμαστε σε οργανωμένες παραλίες, έχουμε περισσότερη αίσθηση ασφάλειας και συνήθως μπορούμε να κολυμπάμε εντός του ορίου που καθορίζουν οι σημαδούρες οι οποίες οριοθετούν την ακτή από το πέλαγος. Αν πάλι προτιμάτε τις ελεύθερες πλαζ, φροντίστε να γνωρίζετε τα όριά σας και να μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας.

9. Μην αφήνετε μικρά παιδιά στη θάλασσα χωρίς να τα προσέχετε. Και πάντα να έχετε μαζί σας σωσίβιο ασφαλείας για τις πολύ μικρές ηλικίες. Τα παιδιά δεν έχουν την αίσθηση του κινδύνου που έχουμε εμείς οι ενήλικες, οπότε σε συνθήκες χειμερινής κολύμβησης καλό είναι να είστε λίγο παραπάνω προσεκτικοί. Αυτό που δεν πρέπει καθόλου να φοβάστε είναι το αν θα φοβηθούν το κρύο νερό. Πιστέψτε με, έχουν πολύ λιγότερες πληροφορίες εγγράψει από θέσφατα και φοβίες, οπότε περισσότερο θα λειτουργήσουν παρακινητικά για εσάς τους γονείς, παρά θα πρέπει να ανησυχείτε για την επαφή τους με την (πιο) κρύα θάλασσα.

10. Αντηλιακό και τον χειμώνα. Και όμως, είναι απαραίτητο να έχετε πάντα μαζί σας αντηλιακό ακόμα και τον χειμώνα. Την εποχή αυτή του χρόνου είστε λιγότερο εκτεθειμένοι στις ακτίνες του ήλιου συνολικά, λόγω της περιορισμένης επαφής σας με το εξωτερικό περιβάλλον, και αυτό αυξάνει πολύ την πιθανότητα παθήσεων του δέρματος όταν εκτίθεστε. Ο ήλιος καίει ακόμα και τον χειμώνα, και μάλιστα πολύ δυνατά. Προνοήστε!

Πηγή: kathimerini.gr/k/k-magazine

Δείτε και αυτά:
Χειμερινή κολύμβηση
Έκοψαν την πίτα τους οι χειμερινοί κολυμβητές στην Αρτέμιδα
Έκοψαν την πίτα τους οι χειμερινοί κολυμβητές στο Σιλιβάνι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου