22 Φεβρουαρίου 2022

NYT: Οι χάρτες της κρίσης στην Ουκρανία

Με μια σειρά από κατατοπιστικούς χάρτες, οι Τάιμς της Νέας Υόρκης παρουσιάζουν τις περιοχές εκείνες της Ουκρανίας όπου συγκρούονται οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές με τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, τις περιοχές που ενδεχομένως να «διεκδικήσει» η ρωσική πλευρά, αλλά και τις θέσεις στις οποίες έχουν συγκεντρωθεί περιμετρικά πολλά από τα ρωσικά στρατεύματα.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκονται, προφανώς, οι ουκρανικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε στο διάγγελμά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις 21 Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία δύο περιοχών στην ανατολική Ουκρανία, του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ, που ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.


Λίγο αργότερα, ρωσικά στρατεύματα έλαβαν εντολή να κινηθούν προς την περιοχή, μια κίνηση που απειλεί να κλιμακώσει απότομα τη σύγκρουση με την Ουκρανία και που θα μπορούσε να αποτελέσει προοίμιο για μια ευρύτερη εισβολή.

Ουκρανία και Δύση εξακολουθούν, πάντως, να αντιμετωπίζουν τις εν λόγω περιοχές ως κομμάτι της Ουκρανίας.

Κοντά στη διαχωριστική γραμμή επαφής μεταξύ των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και των ρωσόφωνων αυτονομιστών πραγματοποιήθηκαν, άλλωστε, πρόσφατα και βομβαρδισμοί, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να αρνούνται όμως να αναλάβουν την ευθύνη κατηγορώντας η μία την άλλη για προβοκάτσια.

Σημειώνεται ότι παράλληλα, το ίδιο διάστημα, Ρώσοι και Λευκορώσοι πραγματοποιούσαν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια εντός των λευκορωσικών συνόρων στα βορειοδυτικά της Ουκρανίας.


Σύμφωνα με την αμερικανική – δυτική πλευρά, οι Ρώσοι δεν μείωσαν την παρουσία των στρατευμάτων τους πέριξ της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες όπως οι ίδιοι ισχυρίζονταν δημόσια αλλά, αντιθέτως, την ενίσχυσαν (στον χάρτη με μαύρες βούλες οι θέσεις όπου υπήρχαν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους New York Times).

Στρατεύματα, τανκς και βαρύ πυροβολικό έχουν μετακινηθεί σε θέσεις που απειλούν να διευρύνουν τη σύγκρουση στα ανατολικά της Ουκρανίας και ενδεχομένως να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο στα βόρεια σύνορα της χώρας, κοντά στην πρωτεύουσά της, Κίεβο.

Πηγές: 
kathimerini.gr και

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου