28 Φεβρουαρίου 2022

Άλμα στις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου λόγω πολέμου στην Ουκρανία

Αύξηση παραγγελιών στην Gazprom αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Elena Mazneva, Anna Shiryaevskaya / Bloomberg

Ωρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ακούστηκαν πολλές φωνές στην Ευρώπη που την καλούσαν να διακόψει την αγορά ενέργειας από τη Ρωσία για να τιμωρήσει τη Μόσχα. Ωστόσο, η άμεση αντίδραση των ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών ήταν να αυξήσουν τις αγορές φυσικού αερίου, μεγάλο μέρος του οποίου μεταφέρεται μέσω των αγωγών της Ουκρανίας.

Για δεύτερη συναπτή ημέρα οι εταιρείες κοινής ωφελείας της Ευρώπης παραγγέλνουν πολύ περισσότερο φυσικό αέριο μέσω των μακροπρόθεσμων συμβολαίων που έχουν με την Gazprom. Ο λόγος είναι ότι οι συμφωνίες αυτές με τον ρωσικό κολοσσό τιμολογούνται με τρόπο που να προσφέρουν τώρα αέριο φτηνότερο σε σύγκριση με εκείνο των ευρωπαϊκών αγορών.

Σχολιάζοντας την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, ο Στεφάν Ούρλιχ, αναλυτής φυσικού αερίου στην BloombergNEF, τόνισε πως οι τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου «είναι πολύ υψηλότερες από τις τιμές πώλησης που προβλέπουν πολλά από τα συμβόλαια της Gazprom γι’ αυτό και πολλές εταιρείες σπεύδουν να αγοράσουν πολύ περισσότερο». Δεν παραλείπει, βέβαια, να αναφέρει και την πιθανότητα να πρόκειται περί στρατηγικής επιλογής εφόσον «οι εταιρείες αγοράζουν καθώς διαβλέπουν το ενδεχόμενο να διακοπούν οι ροές ή να αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές».

Ο πρώτος ευρωπαϊκός πόλεμος του 21ου αιώνα έχει καταστήσει σαφή την εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τη ρωσική ενέργεια. Το 1/3 της ζήτησης για φυσικό αέριο καλύπτεται μέσω των αγωγών που έρχονται από τα κοιτάσματα της Σιβηρίας και καταλήγουν έτσι στα ταμεία της Gazprom δισεκατομμύρια κάθε χρόνο. Αν αποκοπεί η Ευρώπη από αυτές τις ροές θα οδηγηθούν στα ύψη οι τιμές του φυσικού αερίου και θα σημειωθούν διακοπές στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Τη δυσοίωνη αυτή προοπτική αντιμετωπίζουν ήδη οι κυβερνήσεις που βλέπουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εξαιρέθηκαν, πάντως, από το πακέτο των κυρώσεων που ανακοίνωσαν χθες οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.

Στο μεταξύ, οι διαπραγματευτές φυσικού αερίου αντέδρασαν στα μηνύματα της αγοράς. Σύμφωνα με την εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο της Ουκρανίας, οι ροές ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας σημείωσαν την Πέμπτη άλμα σχεδόν 38% και υπολογίζεται ότι την Παρασκευή αυξήθηκαν κατά περίπου 24% επιπλέον. Ενδέχεται, άλλωστε, να ξαναρχίσει η ροή από τον αγωγό Yamal προς τη Γερμανία μετά τη διακοπή που σημειώθηκε για περισσότερο από δύο μήνες. Η Gazprom δηλώνει πως έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα των πελατών της από την Ευρώπη. (...)
Πηγή: kathimerini.gr

Η BP αποχωρεί από την κρατική ρωσική Rosneft

Η βρετανική BP βγαίνει από το μετοχικό σχήμα της κρατικής ρωσικής Rosneft στην οποία διατηρούσε μερίδιο σχεδόν 20%, αντιδρώντας έτσι στη ρωσική στρατιωτική εισβολή κατά της Ουκρανίας.

Το σχεδόν 20% (19,75% για την ακρίβεια) που διατηρεί στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό της Rosneft «απαρνιέται» πλέον η βρετανική BP, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή, ως αντίποινα για τη ρωσική στρατιωτική εισβολή κατά της Ουκρανίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, τα διευθυντικά στελέχη της BP (οι κ.κ. Μπ. Λούνεϊ και Μπ. Ντάντλεϊ), που είχαν θέση παράλληλα και στο διοικητικό συμβούλιο της Rosneft, ανακοίνωσαν πως παραιτούνται από το ΔΣ της ρωσικής εταιρείας, με την σχετική απόφασή τους μάλιστα να έχει άμεση ισχύ.

Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός φέρεται να προχωρά στην εν λόγω κίνηση έπειτα από πιέσεις που δέχθηκε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου