4 Φεβρουαρίου 2022

Wordle: Tο δημοφιλές παιχνίδι λέξεων που εξαγόρασαν οι New York Times

Η νέα τρέλα του Ίντερνετ, το Wordle, είναι το παιχνίδι των λέξεων με τα πέντε γράμματα που τράβηξε το ενδιαφέρον -και το… καρνέ των επιταγών- των Τάιμς της Νέας Υόρκης, με την κορυφαία εφημερίδα να εξαγοράζει το απλό αλλά αριστουργηματικό παιχνίδι έναντι επταψήφιου ποσού, σύμφωνα με πληροφορίες. Πώς όμως παίζεται το Wordle και γιατί έχει αποκτήσει μέσα σε τρεις μήνες εκατομμύρια παίκτες;

Το παιχνίδι ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο δωρεάν, και θα συνεχίσει προς το παρόν έτσι, προσφέροντας στους παίκτες τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τη λέξη της ημέρες με έξι προσπάθειες, κάτι σαν… ιντερνετική κρεμάλα, αλλά με χρονικό όριο.

Οι παίκτες καλούνται να σχηματίσουν μια λέξη που τους έρχεται στο μυαλό και αποτελείται υποχρεωτικά από πέντε γράματα. Όταν τη γράψουν, το παιχνίδι ενημερώνει εάν κάποιο από τα γράμματα που τοποθετήθηκαν βρίσκεται στη μυστική λέξη και εάν είναι στη σωστή θέση.
  • Αν πατώντας το enter το χρώμα στα κουτάκια είναι γκρίζο, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα από τα γράμματα που θα επιλέξουν.
  • Αν εμφανιστούν κίτρινα κουτάκια, τότε κάποια από τα γράμματα υπάρχουν αλλά δεν είναι σε σωστή θέση.
  • Αν όμως τα κουτάκια είναι πράσινα τότε τα γράμματα είναι καλά τοποθετημένα.
Οι απόπειρες μέχρι να βρεθεί η μυστική λέξη είναι έξι και η καινοτομία είναι ότι οι παίκτες περιορίζονται σε μια παρτίδα την ημέρα, τουλάχιστον με τη μορφή που έχει σήμερα το παιχνίδι και μπορεί να το βρει κανείς στο powerlanguage.co.uk/wordle.

Οι New York Times φέρονται να πλήρωσαν πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια για την εξαγορά. Η κορυφαία εφημερίδα επιβεβαίωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα του απλού αλλά συναρπαστικού παιχνιδιού που έχει γίνει μόδα στους αγγλόφωνους χρήστες του Διαδικτύου.

Ο δημιουργός του Wordle, ο προγραμματιστής Τζος Γουόρντλ, δήλωσε ότι τον ξάφνιασε κάπως η δημοτικότητα του παιχνιδιού, και τόνισε ότι είναι «απίστευτα ευτυχής» για τη συμφωνία με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Το παιχνίδι, που προφέρεται «Γουέρντλ», φέρει όνομα-παραλλαγή του επωνύμου του δημιουργού του. Ο κ. Γουόρντλ δημιούργησε αρχικά το παιχνίδι με τις λέξεις των πέντε γραμμάτων για τη σύζυγό του, και ούτε μπορούσε να φανταστεί ότι μέσα σε τρεις μήνες θα κατακτούσε το Ίντερνετ και θα τον έκανε εκατομμυριούχο.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου